Media centar ASK-u dostavio inicijativu kojom se traži da se utvrdi zakonitost postupka imenovanja Raonića

"Boris Raonić je imenovan na funkciju generalnog drirektora 6. avgusta 2021. godine suprotno članu 15 Zakona o sprečavanju korupcije a takođe i njegovo ponovno imenovanje na istu funkciju 1. juna 2023. godine je suprotno Zakonu o sprečavanju korupcije jer nisu prošle dvije godine od njegovog obavljanja fukcije člana Savjeta AEM-a koja vrši nadzor nad radom elektronskih medija uključujući i RTCG"

5684 pregleda 0 komentar(a)
Raonić, Foto: Boris Pejović
Raonić, Foto: Boris Pejović

Media centar je saopštio da je direktorici Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jeleni Perović dostavio inicijativu kojom se traži da se utvrdi zakonitost postupka imenovanja Borisa Raonića na funkciju generalnog direktora Radio i Televizije Crne Gore (RTCG).

Kako se navodi u saopštenju koje je potpisao Dragoljub Vuković, predsjednik Skupštine Media centra, u inicijativi se podsjeća da je 1. juna ove godine Savjet RTCG ponovo izabrao Borisa Raonića na funkciju generalnog direktora RTCG. Prvi put Raonić je imenovan na funkciju generalnog direktora RTCG 6. avgusta 2021. godine.

"Zakonom o sprečavanju korupcije, u članu 31, je propisano da ASK može po službenoj dužnosti sprovesti postupak u kojem se odlučuje da li je javni funkcioner povrijedio odredbe zakona koje se odnose na sprječavanje sukoba interesa u vršenju javnih funkcija, ograničenja u vršenju javnih funkcija, poklone, sponzorstva i donacije i izvještaje o prihodima i imovini javnih funkcionera", navodi se u saopštenju.

Media centar, dodaju, direktorici ASK-a je ukazao da Zakon o sprečavanju korupcije u članu 15 propisuje; "Javni funkcioner ne može, u periodu od dvije godine po prestanku javne funkcije da pred organom vlasti u kojem je vršio javnu funkciju nastupa kao predstavnik ili punomoćnik pravnog lica, preduzetnika ili međunarodne ili druge organizacije koji sa tim organom vlasti imaju ili uspostavljaju ugovorni, odnosno poslovni odnos;”

"Ukazujemo na činjenicu da je Boris Raonić bio javni funkcioner i član Savjeta Agencije za elektronske medije (SAEM) do 13. avgusta 2021. godine te da nije mogao biti imenovan za generalnog direktora RTCG dvije godine nakon prestanka mandata. Raonić nije mogao biti imenovan za generalnog direktora RTCG ni prvi put (6. avgust 2021. godine) a ni drugi put (1. jun 2023. godine) jer kao lice koje predstavlja RTCG mora nastupati pred organom vlasti u kojem je vršio javnu funkciju, odnosno prema Agenciji za elektronske medije", piše u saopštenju.

Navodi se i da je Media centar ukazao direktorici ASK-a na činjenicu da je Agencija za elektronske medije na osnovu člana 12 Zakona o elektronskim medijima nadležna za rad elektronskih medija među koje spada i RTCG.

"Treba imati na umu da je član 14 Zakona o elektronskim medijima propisano da Savjet Agencije za elektronske medije odlučuje po žalbama na provostepene odluke Agencije. Ovo praktično znači da je Boris Raonić kao član drugostepenog organa (Savjeta AEM-a) bio u prilici da tokom svog mandata vrši nadzor nad primjenom profesionalnih standarda u elektronskim medijima uključujući i RTCG", dodaju.

Iz pethodno iznijetog, kako navode, jasno je da je Raonić kao član Savjeta AEM-a bio u poslovnom odnosu sa RTCG do 13. avgusta 2021. dok od 6. avgusta 2021. godine kao generalni direktor RTCG, pred organom vlasti u kojem je vršio javnu funkciju (Agencija za elektronske medije) nastupa kao predstavnik ili punomoćnik pravnog lica, što je zabranjeno članom 15 stav 1 Zakona o sprečavanju korupcje.

"Boris Raonić je imenovan na funkciju generalnog drirektora 6. avgusta 2021. godine suprotno članu 15 Zakona o sprečavanju korupcije a takođe i njegovo ponovno imenovanje na istu funkciju 1. juna 2023. godine je suprotno Zakonu o sprečavanju korupcije jer nisu prošle dvije godine od njegovog obavljanja fukcije člana Savjeta Agencije za elektrosnke medije koja vrši nadzor nad radom elektronskih medija uključujući i RTCG", istakli su.

Dakle, kako smatraju, član 15 Zakona o sprečavanju korpucije jasno upućuje na zaključak da Boris Raonić dvije godine nakon prestanka funkcije člana Savjeta Agencije za elektronske medije ne može biti izabran za generalnog direktora RTCG.

"Kako Boris Raonić nije u skladu sa Zakonom o sprečavanju korupcije tražio mišljenje o ograničavanju u vršenju javne funkcije, te kako na osnovu Zakona imate ovlaštenja da samostano date mišljenje (član 31 stav 2 Zakona o sprečavanju korupcije), tražimo da u što kraćem roku izvršite zakonsku obavezu i donesete mišljenje u ovoj stvari", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: