U Baru u četvrtak održana manifestacija "U ime crvene košulje"

"Bar pamti krvavu crvenu zoru 6. jula, kao i da je moderna i demokratska Crna Gora ugradila i ugrađuje Crvene košulje u antifašističke temelje svoje kuće", kazala je potpredsjednica Opštine Bar Tanja Spičanović

3957 pregleda 0 komentar(a)
Sa manifestacije, Foto: Opština Bar
Sa manifestacije, Foto: Opština Bar

Tradicionalna manifestacija "U ime crvene košulje" održana je sinoć na Ljetnjoj pozornici u Starom gradu, u znak sjećanja na 6. jul 1944. godine kada su jedanaestoro barskih omladinaca, zbog svojih crvenih košulja, strijeljani od strane fašističkog okupatora, saopšteno je iz Opštine Bar.

"Četrdeset drugom izdanju ove manifestacije prisustvovali su potpredsjednici Opštine Bar Tanja Spičanović i Damir Rašketić", dodaje se u saopštenju.

Spičanović je, kako se dodaje, kazala da Bar pamti krvavu crvenu zoru 6. jula, kao i da je moderna i demokratska Crna Gora ugradila i ugrađuje Crvene košulje u antifašističke temelje svoje kuće.

"Iako se posliije stravičnih ratnih stradanja i patnji mislilo da su nacizam i fašizam zauvijek pobijeđeni, nažalost danas svjedočimo da to nije tako. Svijet je ponovo suočen sa ovom opakom prijetnjom čovjekovom elementarnom pravu na život i slobodu. Zato se moramo sjećati i podsjećati", rekla je ona.

"Potpredsjednica Spičanović je naglasila da se afirmacijom nepobidnih istorijskih činjenica mora izgrađivati istorijsko pamćenje, te da je neophodno suprostaviti se pokušajima opasnog revizionizma i falsifikovanja istorije", dodaje se u saopštenju.

"Dok god je živo naše sjećanje i riječ, živjeće Crvene košulje u srcima naših ljudi i naše mladosti, kao garant slobode i mira. Bar je ugradio Crvene košulje u svoje antifašističke temelje i lokalna uprava će kroz ovakve događaje čuvati taj znamen vječne borbe za slobodu", kazala je ona.

Kako se navodi u saopštenju, prisutnima se obratio i predsjednik Udruženja boraca NOR-a i antifašista Bara Đuro Marković.

"Prigodan kulturno-umjetnički program obilježili su nastupi Zorana Vojvodića, pjesma "Belvederski orfeji" pjesnika Rajka Joličića, kao i koncert KIC Pop hora koji je izveo dio partizanskih i antifašističkih numera iz repertoara "Bez dileme - antifašizam"", saopšteno je iz Opštine Bar.

Bonus video: