MKI: Crna Gora predala predsjedavanje Transportnom zajednicom Jugoistočne Evrope Sjevernoj Makedoniji

“Tokom našeg predsjedavanja radom Transportne zajednice nastavićemo sa aktivnostima koje su važne za cijeli region, a koje obuhvataju mjere za reforme kao sastavni dio Agende povezivanja", naveo je Bočvarski

2480 pregleda 31 reakcija 2 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo kapitalnih investicija
Sa sastanka, Foto: Ministarstvo kapitalnih investicija

Sjeverna Makedonija preuzela je danas predsjedavanje radom Transportne zajednice Jugoistočne Evrope od Crne Gore, a resorni ministar te države, Blagoj Bočvarski, najavio je pojačan razvoj transportnog sektora u regionu.

Sjeverna Makedonija će naredne godine biti domaćin aktivnostima i događajima koji će doprineti usaglašavanju sa transportnim politikama zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije.

Ministar kapitalnih investicija, Ervin Ibrahimović i Bočvarski u prisustvu direktora Stalnog sekretarijata Transportne zajednice Mateja Zakonjšeka, realizovali su primopredaju predsjedavanja i u tom kontekstu naglasili ulogu Sekretarijata Transportne zajednice u evrointegrativnim procesima zemalja Zapadnog Balkana kao strateškom cilju.

Bočvarski i Ibrahimović
Bočvarski i Ibrahimovićfoto: Ministarstvo kapitalnih investicija

Ibrahimović je naveo je da godina predsjedavanja Crne Gore radom Transportne zajednice bila plodna i puna izazova.

“Realizovali smo brojne aktivnosti i možemo potvrditi da je bila uspješna godina. S druge strane, bili smo ispunjeni izazovom u geopolitičkom smislu, pa me posebno raduje činjenica da je u periodu predsedavanja Crne Gore došlo do približavanja Gruzije, Ukrajine i Moldavije i čvrsto verujem da ćemo njihovim angažmanom dodati novi kvalitet u radu, jer će se omogućiti dodatna razmjena znanja i iskustava”, rekao je Ibrahimović.

On je naveo da je ovo poruka koju Crna Gora želi da uputi svijetu, a to je zajednička saradnja neophodna na putu razvoja.

Sa sastanka
Sa sastankafoto: Ministarstvo kapitalnih investicija

Bočvarski je kazao da su očigledni rezultati napora predsjedavanja Crne Gore, a posebno je značajan trenutak završetka procesa revizije transportnih mreža u regionu Zapadnog Balkana, čime je i Koridor 8 postao dio Evropskog koridora za Zapadni Balkan-Istočni Mediteran, kao dio mreže glavnih transevropskih koridora.

“Tokom našeg predsjedavanja radom Transportne zajednice nastavićemo sa aktivnostima koje su važne za cijeli region, a koje obuhvataju mjere za reforme kao sastavni dio Agende povezivanja. Kao jedan od prioriteta predsjedavanja, sa ciljem podizanja nivoa saradnje, sprovešćemo niz aktivnosti kojima ćemo ojačati regionalnu saradnju”, naveo je Bočvarski.

Zakonjšek je rekao da se za vrijeme makedonskog predsjedavanja očekuje intenzivna saradnja na regionalnom nivou i sa EU, sa svim ključnim akterima u transportnom sektoru, sa fokusom na usklađivanje transportnih politika sa zakonodavstvom EU, kao i koordinacija u vezi sa investicijama u cilju poboljšanja transportne infrastrukture.

Ibrahimović, Zakonjšek i Draškovski
Ibrahimović, Zakonjšek i Draškovskifoto: Ministarstvo kapitalnih investicija

“Sjeverna Makedonija, kao zemlja kroz koju prolaze dva glavna transportna koridora, Koridor 8 i Koridor 10, ima ogroman potencijal da postane glavno transportno čvorište u regionu. Krajnji cilj ostaje potpuna integracija transportnog sektora Zapadnog Balkana na transportno tržište EU”, kazao je Zakonjšek.

Današnji susret je bio prilika i da Ibrahimović istakne da je Zapadnom Balkanu neophodna Evropska unija, ali i da je Evropskoj uniji potreban Zapadni Balkan, i da se nada da će proces približavanja Evropskoj uniji u narednom periodu biti dinamičniji uz stvaranje preduslova za zadržavanje najboljih kadrova, kako bi taj proces tekao neometano i u interesu svih građana.

Bonus video: