Ugostiće triatlonce i ljubitelje planine

Plav i Gusinje domaćini dva sportska takmičenja, sprint triatlona i Evropskog prvenstva u planinskom trčanju. Iz TO Gusinje ambiciozni i kažu da žele da organizuju i teže triatlon distance, poput Ironmana

7946 pregleda 0 komentar(a)
Sa prošlogodišnjeg triatlona, Foto: Zvezdana Kujović
Sa prošlogodišnjeg triatlona, Foto: Zvezdana Kujović

Plav i Gusinje ovih dana domaćini su dva sportska takmičenja - sprint triatlona, koji se održava devetog, i Evropskog prvenstva u planinskom trčanju (skyrunning), koje počinje 14. i traje do 16. jula.

Triatlon takmičenje Prokletije prvi put je u tom kraju organizovano lani. I ove godine, učesnici će se takmičiti u dvije kategorije - pojedinačno i u ekipama.

“Imamo 56 takmičara iz šest država, od čega se 52 takmiče individualno i četiri štafetno”, rekli su “Vijestima” iz Turističke organizacije Gusinje.

Takmičenje startuje sa disciplinom plivanja na dužini od 750 metara na Plavskom jezeru, najvećem jezeru ledničkog porijekla u Crnoj Gori. Nakon toga, takmičari kod splavova na jezeru preuzimaju bicikla i, najprije uz obalu Plavskog jezera, a zatim rijekom Ljučom, voze bicikla prema Gusinju, na ruti dugoj 20 kilometara.

Na Plavskom jezeru plivaju distancu 750 metara
Na Plavskom jezeru plivaju distancu 750 metarafoto: TO Gusinje

Prelaz na posljednju fazu takmičenja - trku na pet kilometara, biće u Gusinju, ispred Vezirove džamije. Takmičari će predviđenu dužinu trčati stazom koja prolazi kroz Alipašine izvore, jedno od najvećih kraških vrela u Crnoj Gori. Od Alipašinih izvora staza vodi do centra Gusinja, gdje će biti cilj trke.

“Organizacija triatlona za nas predstavlja priliku da ispromovišemo Plav, Gusinje, Plavsko jezero i Prokletije kao destinaciju na kojoj se mogu organizovati razne sportske manifestacije i takmičenja”, kazali su iz TO Gusinje.

Ta Turstička organizacija Sprint triatlon organizuje u saradnji sa TO Plav i Triatlon klubom Split. Manifestacija se održava 9. jula od 10 sati.

Završnica triatlon trke u Gusinju: Sa prošlogodišnjeg takmičenja
Završnica triatlon trke u Gusinju: Sa prošlogodišnjeg takmičenjafoto: Zvezdana Kujović

“Vijestima” su rekli i da imaju ambicije da u narednim sezonama organizuju i druga tratlon trakmičenja, poput Ironmana.

Nedjelju po održavanju Sprint tritatlona, u plavsko-guinjskom kraju biće održano i Evropsko prvenstvo u planinskom trčanju.

“Nakon višegodišnjeg rada i stvaranja vrhunskog sportsko-turističkog brenda kroz manifestaciju ‘Prokletije skyrunning’ svjetska asocijacija je prepoznala potencijal, rad i ljepotu ovog kraja. Gusinje je dobilo prestižno i zvanično Evropsko prvenstvo za 2023. godinu. To je prvi put da jedna država sa Balkana dobije prvenstvo Starog kontinenta u ovom sportu, a prvi put da je jedna od zemalja bivše Jugoslavije (osim Slovenije) dobila ovako značajno i veliko takmičenje u outdoor sportovima. Pišemo istoriju na ovim prostorima”, kažu iz TO Gusinje.

Ove godine za triatlon prijavljeno 56 takmičara
Ove godine za triatlon prijavljeno 56 takmičarafoto: Vuk Ilić

Kako su kazali, učešće je prijavilo preko 500 trkača iz 35 zemalja.

Takmičare na tom putu često prate i članovi porodica, većina, kažu iz TO Gusinje, ostaje nedjelju dana, pa će i finansijski efekat, očekuju, biti daleko iznad svih projekcija do sad.

U Gusinju će, kako su kazali, tih dana biti zvaničnici svjetske asocijacije, najuticajniji blogeri i novinari iz inostranstva.

“Pored zvaničnog Evropskog prvenstva u skyrunningu, ide i regularna trka kao i prethodnih godina, tzv. open race gdje se može prijaviti svako. Specifičnost je u tome da ti učesnici startuju 15 minuta nakon zvaničnog starta Evropskog prvenstva”, rekli su iz TO.

Trke se održavaju u sva tri skyrunning formata - vertikalni KM 3,5 km/ 1.100 m vertikalni uspon, skyrace 30 km/ 2.150 m vertikalnog uspona i skyultra 50 km/ 4.400 m vertikalnog uspona.

“Sva tri formata imaju međunarodne ISF sertifikate za Svjetski kup, što znači da su staze vrhunskog kvaliteta za ovaj vid sporta i aktivnosti. Prijave reprezentacija idu zvanično preko ISF-a i punopravnih država članica (asocijacija). Jedino će drugačiji proces biti za naše okruženje, pošto većina država u okruženju nema svoje članice u ISF-u pa je napravljen poseban sistem i izborne trke”, rekli su iz TO Gusinje.

Evropsko prvenstvo u planinskom trčanju, TO Gusinje organizuje u saradnji sa Skyrunning asocijacijom Srbije i Crne Gore. Detaljnije se o Evropskom prvenstvu može naći na stranici prokletijeskyrunning.com.

Organizatori sportskih događaja u Plavu i Gusinju nadaju se da će to dodatno pomoći promociji Prokletija kao jednog od značajnijih centara aktivnog odmora.

Bonus video: