Mikijelj pristao da sukcesivno za stalno primi sve radnike?

Nezadovoljni radnici trajektne linije postigli kompromis sa izvršnim menadžmentom Morskog Dobra

15726 pregleda 190 reakcija 25 komentar(a)
Detalj sa trajektne linije Kamenari - Lepetane, Foto: Siniša Luković
Detalj sa trajektne linije Kamenari - Lepetane, Foto: Siniša Luković

Menadžment JP Morsko Dobro iz Budve i radnici trajektne linije kojom upravlja to državno preduzeće jutros su postigli dogovor koji bi trebalo da spriječi da trajekti Morskog Dobra u narednih mjesec dana, ostanu bez posada.

"U pregovorima koje smo od juče poslijepodne intenzivno vodili sa izvršnim menadžmentom, postignut je dogovor da se postepeno ispune naši zahtjevi i da svi radnici umjesto provremenih na rok od po dva mjeseca, uskoro dobiju ugovore o radu na neodređeno vrijeme. Prvo će ugovore za stalno dobiti prva grupa od tridesetak radnika koja je u Morsko Dobro došla 17., 18. i 19. februara kada je i preuzeta trajektna linija od dotadašnjeg privatnog operatera, a onda sukcesivno kako im aktuelni privremeni ugovoro budu isticali i svi ostali zaposleni", kazao je „Vijestima“ predstavnik radnika i poslovođa trajektne linije Morskog Dobra, kapetan Aleksandar Crvenko.

Detalj iz Kamenara
Detalj iz Kamenarafoto: Siniša Luković

On je podsjetio da je radnicima bivšeg privatnog operatera trajektne linije u Boki – kompanije Pomorski saobraćaj iz Herceg Novog, proteklih mjeseci kada je Morsko Dobro preuzimalo taj posao, od strane predsjednika Upravnog odbora Blaža Rađenovića i izvršnog direktora Morskog Dobra Mladena Mikijelja, javno obećavano da će svi koji iz Pomorskog saobraćaja pređu u Morsko Dobro i pomognu toj državnoj firmi u uspostavljanju trajekne linije, nakon prvog privremenog na dva mjeseca, dobiti ugovore o radu za stalno.

To se međutim, nije desilo, iako je Morsko Dobro u međuvremenu pripremilo i usvojilo novu sistematizaciju koja predviđa dodatna zapošljavanja u toj državnoj firmi u njenom segmentu u Lepetanima koji upravlja trajektom linijom, kao i tome što je donešen novi Plan korišćenja sredstava JP Morsko Dobro koji predviđa i pokriva nove izdatke za plate osoblja trajekne linije i druge troškove u vezi sa nabavkom brodova i fukcionisanjem tog posla.

Detalj iz Lepetana
Detalj iz Lepetanafoto: Siniša Luković

Umjesto obećanih ugovora za stalno, desetinama radnika koji su iz Pomorskog saobraćaja prešli u Morsko Dobro kao i njihovim novim kolegama koje je u međuvremenu direktno na trajektnoj liniji zapošljavala ta državna firme, do sada su u dva navrata ponuđeni privremeni ugovoori o radu na period od po dva mjeseca. Nakon što je ovih dana poslovodstvo Morskog Dobra ponovno izigralo ranije data obećanja radnicima i po treći put im ponudilo na potpis ugovore o privremenom radu do spetembra mjeseca, te naložili poslovođama da one koji ne potpišu takav iugovor odmah pošalju kućama, zaposleni su se pobunili.

U jednom trenutku u petak, u opciji je bila i varijanta da nezadovoljni radnici zaustave brodove i time prekinu odvijanje saobraćaja na jedinoj trajektnoj linji u državi, ali se od toga odustalo nakon intenzivnih hitnih pregovora sa dijelom menadžmenta Morskog Dobra, oko izvršnog direktora Mladena Mikijelja.

Detalj iz Lepetana
Detalj iz Lepetanafoto: Siniša Luković

Radnici su najavili da neće obustaviti saobraćaj da ih neko ne bi optužio da ugrožavaju turističku sezonu i drugima nanose štetu, već da će se za svoja prava boriti zajedno i angažovanjem advokata. Najavili su da će ostati solidarni i da niko od njih neće potpisati novi privremeni, već samo odavno im obećane ugovore o radu na neodređeno vrijeme.

Skrenuli su međutim pažnju na to, da će posade trajekata brodove voziti samo do momenta kada im bude isticalo važenje aktuelnih privremenih ugovora po kojima su angažovani u Morskom Dobru, što znači da bi trajekti već do kraja ovog mjeseca bili zaustavljeni jer bi ostali bez posada.

Inače, predsjednik Upravnog odbora Morskog Dobra Blažo Rađenović (URA) i izvršni direktor Mladen Mikijelj (Nova) prethodnih mjeseci su u više navrata javno pozivali zaposlene u dotadašnjem privatnom operateru trajektne linije u Boki, kompaniji Pomorski saobraćaj iz Herceg Novog, da daju otkaze kod tog poslodavca i pređu u Morsko Dobro, te toj državnoj firmi svojom ekspertizom i iskustvom u radu na trajektima i drugim spektima poslovanja trajektne kompanije, pomognu Morskom Dobru da po nalogu Vlade, preuzme taj posao.

Morsko Dobro se inače, nikada do tada nije bavilo pomorskim prevozom robe i putnika pa su mu znanje i iskustva nekolicine bivšh dugogodišnjih radnika Pomorskog saobraćaja i nekoliko njihovih kolega koji su prihvatili poziv Mikijelja i Rađenovića i odmah napustili privatnu kompaniu braće Dejana i Dušana Bana, proteklih mjeseci bili od presudne važnosti u „stavljanju na noge“ trajektnog biznisa pod okriljem države.

Iako je u tome bilo dosta problema i teškoća, Morsko Dobro sigurno bez bivših radnika Pomorskog saobraćaja kojima je obećalo stalno zaposlenje, ne bi bilo u stanju da preuzme posao i postepeno formira svoju flotu.

Ipak, do danas niko od oko 100 radnika koje je angažovalo Morsko Dobro u svojoj novoj trajektnoj podružnici u Lepetanima, nije dobio obećano zaposlenje na stalno, već su svi ti ljudi do sada u par navrata potpisivali samo ugovore na određeno, na vrijeme od dva mjeseca.

Rađenović: Bune se oni koji rade za Bana?

Menadžment Morskog Dobra se u petak, kada je kriza kulminirala i zaustavljanje trajekata „visilo u vazduhu“, nije javno oglašavao u vezi nezadovoljstva zaposlenih na njihovoj trajektnoj liniji.

Predsjendik UO Blažo Rađenović je u međuvremenu RTCG-u kazao da menadžment tog JP „neće nasjesti na opstrukcije“ i da su “prava zaposlenih na trajektnoj liniji Kamenari-Lepetane maksimalno ispunjena”.

On uopšte nije pomenuo konretan problem – nedavanje radnicima obećanih ugovora za stalno, već je, komentarišući najave da bi trajekti mogli ostati bez posade, kazao da “ne vidi svrhu stvaranja vještačkih tenzija” i indirektno poručio nezadovoljnim radnicima da mogu ići kući.

"Naše javno preduzeće se vodi po visokim kriterijuma rada, discipline i odgovornosti, te ako to nekom stvara problem jer se ne uklapa u taj ambijent, ne mora biti dio kolektiva i moram ga razočarati da će tako biti i ubuduće. Ne vidim svrhu stvaranja atmosfere kao kad nijesmo imali kupljene trajekte i kada su se stvarale vjestačke tenzije iz tog perioda kako bi sačuvale biznis kumova", kazao je Rađenović RTCG-u, dodajući da u svim segmentima rada Morskog Dobra pa i na trajektnoj liniji u Boki “sve funkcioniše na najvišem nivou i tako mora biti".

Rađenović je podvukao da “sistem može da funkcioniše i bez predsjednika odbora direktora, direktora, ali i bilo kog zaposlenog”, ali nije pojasnio kako bi to trajekti nastavili da plove bez iskusnih i licenciranih kapetana, upravitelja stroja, mehaničara i mornara koji su većinom u Morsko Dobro prešli iz Pomorskog saobraćaja i koji trenutno pored svakodnevne vožnje brodova, obučavaju svoje nove i tom poslu nevične kolege.

Rađenović je indirektno, upravo te ljude koji su napustili stalna radna mjesta kod dosašanjeg privatnog operatera i na njegov poziv došli u Morsko Dobro da bi državni trajektni biznis stavili na noge, optužio da oni sada tražeći svoja prava, zapravo rade u interesu bivših, privatnih operatera trajektne linije – braće Dejana i Dušana Bana.

"Ako neko misli da će galamom nastaviti da stvara ambijent nestabilnosti zarad potreba nekih koji su prošlost na ovoj trajektnoj liniji, vjerujte da će imati jednak epilog kao i ta firma i njen bivši direktor", poručio je Rađenović.

Bonus video: