Olupina „Poseidona” prijeti da potopi i turizam

UPSUL nije ispunio svoju zakonsku obavezu uprkos nalozima Lučke kapetanije i zahtjevima čelnika Ministarstva i uklonio havarisani brod, ugroženo more i obala, kao i turizam kojim se bavi većina stanovnika

29289 pregleda 70 reakcija 14 komentar(a)
Nasukani i polupotopljeni “Poseidon”, Foto: Siniša Luković
Nasukani i polupotopljeni “Poseidon”, Foto: Siniša Luković

Iako je prošlo punih pet mjeseci od havarije, olupina motornog broda “Poseidon” do danas još nije uklonjena iz plićaka na Obali Đuraševiča kod Tivta. Mještani tog dijela Krtola se već mjesecima bezuspješno obraćaju nadležnima u državnoj upravi tražeći da se polupotopljeni brod ukloni sa ovog dijela obale gdje ugrožava kako ekologiju, tako i turizam kojim se bavi većina stanovnika Obale Đuraševića.

“Nedugo nakon nasukanja i polupotonuća ‘Posdeidona’ iz njega su u more počeli da se izlivaju nafta i zauljene tečnosti. Iako je ta ekološka opasnost u prvi mah provizorno sanirana postavljanjem plutajuće brane oko olupine, nestabilan brod koji se pod uticajem mora polako raspada, uprkos zvaničnom rješenju Lučke kapetanije Kotor još nije uklonjen, te vam se obraćamo da skrenemo pažnju na nezavidnu situaciju u koju su dovedeni svi oni mještani koji imaju imanje uz samu obalu a posredno i ostali koji od obale žive. Nasukana i polupotopljena olupina predstavlja opasnost po plivače, naročito djecu, narušava estetski doživljaj cijelog zaliva ugrožavajući one mještane koji se bave turizmom tokom ljetnjih mjeseci, a izlivanjem nafte, ulja, nataložene prljavštine i drugih štetnih materija ugrožava ekološku ravnotežu obale i predstavlja stalnu prijetnju po ljude i životinje, te ometa nesmetani pristup morskom dobru svih onih, a prvenstveno moje porodice, koji imaju imanje uz obalu”, kazala je “Vijestima” Ana Nikolić, ispred čije porodične kuće polupotopljeni “Poseidon” stoji već mjesecima.

Ona je kazala da su se mještani do sada u više navrata bezuspješno za pomoć obraćali nadležnima u sistemu pomorskih vlasti, kao i lokalnoj upravi Tivta koja nema direktnu nadležnost, ali da niko nije reagovao na pravi način, odnosno ispunio svoje zakonske obaveze i uklonio brod koji više čak ni nema pravni status broda, već se u pravnom smislu tretira kao podrtina, odnosno potopljena stvar.

“Kako i pored rješenja Lučke kapetanije Kotor o uklanjanju ‘Poseidona’ do sada niko nije ni započeo proces demontaže ili uklanjanja derutne olupine, smatramo da je neophodno da se odgovarajuće državne službe, u cilju savjesnog gazdovanja morskim dobrom i brizi o sigurnosti građana i turista, aktivnije uključe u rješavanje nastale situacije, preduzimajući brze i odlučne radnje za uklanjanje olupine”, kazala je Nikolić.

Niko da makne polupotopljeni 'Poseidon'
Niko da makne polupotopljeni "Poseidon"foto: Siniša Luković

Ona je navela da mještani zbog te situacije, posebno oni koji se bave turizmom, trpe veliku štetu i onemogućeni su da u miru uživaju svoju privatnu imovinu na obali tog dijela Tivatskog zaliva.

“Poseidon” je bivša drvena motorna barka nekadašnje Jugoslovenske ratne mornarice. Taj 20,5 metara dugi brod od 40 tona deplasmana u noći 5. na 6. februar se pod udarima olujne bure otkinuo sa veza na Obali Đuraševića. Vjetar i talasi brod su potom bacili na obalu prilikom čega je oštećen i probijen desni bok broda, pa je “Poseidon” potonuo u plićaku blizu obale.

O tome su tada odmah obaviješteni Lučka kapetanija Kotor i Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL), koje su tada najavile da će vlasniku “Poseidona” naložiti da ukloni plovilo, čim to dozvole vremenske prilike. Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti” to se zaista i desilo i Lučka kapetanija je formalnom vlasniku broda, izvjesnoj ukrajinskoj državljanki, naložila da o svom trošku ukloni olupinu. Međutim, vlasnik nije postupio po nalogu, pa je Lučka kapetanija, postupajući po Zakonu o sigurnosti plovidbe, izdala nalog UPSUL-u da ukloni olupinu, te naknadno za to ispostavi račun vlasniku broda.

UPSUL do danas, iz javnosti nepoznatih razloga, nije postupio po tom nalogu i ispunio svoju zakonsku obavezu. Direktorica UPSUL-a Ivana Martinić (URA) nije odgovorila na pitanja koja su uputile “Vijesti” i nije obrazložila zbog čega taj organ državne uprave nije postupio u skladu sa svojom nadležnošću i zakonskom obavezom, te kada će olupina “Poseidona” konačno biti uklonjena iz plićaka ispod kuća na Obali Đuraševića.

Prema nezvaničnim informacijama, osnovni uzrok za to je što UPSUL u svom budžetu nema predviđena sredstva za takve poslove jer taj državni organ mora angažovati podizvođača sa odgovarajućom tehničkom opremom i sredstvima koja mu omogućavaju da podigne i ukloni brod težine 40-tak tona. UPSUL do sada olupinu “Poseidona” nije uklonio, iako je to od direktorice Martinić, kako “Vijesti” saznaju, u nekoliko navrata traženo prvo od rukovodstva Direktorata za pomorstvo u resornom Ministarstvu kapitalnih investicija, a onda i od samog ministra Ervina Ibrahimovića.

U Kotoru vezuju putnički brod za stablo na obali

Da su tokom ljetnje sezone u Boki Kotorskoj moguće svakakve, u ozbiljnim pomorskim džavama nezamislive stvari, pokazuje i primjer iz Kotora gdje vlasnik putničkog broda “Budva I” to svoje plovilo kada ono ne vozi putnike svakodnevno vezuje u akvatorijumu na Peluzici, u blizini Opšte bolnice.

“BUDVA I” vezana na Peluzici
“BUDVA I” vezana na Peluzicifoto: Siniša Luković

Pritom je pramac 32 metra dugog čeličnog broda od 150 tona vezan za plutaču, dok je krma broda konopom vezana za jedno stablo bagrema na žalu ispod obalnog puta Kotor-Muo. Mještani Peluzice u više navrata su se žalili zbog načina na koji vlasnik “Budve I” ovdje vezuje taj brod koji je nekadašnji patrolni čamac JRM klase “Mirna”, smatrajući da je fiksiranje krmenog konopa broda pri stablu bagrema na obali nesiguran način priveza, kao i da brod ovako zauzima više od 50 metara širine morskog pojasa uz obalu, te ometa korišćenje plaže.

Bonus video: