Adresa nije ograničenje za djecu

Zaštitnik utvrdio da postoje administrativne barijere za pružanje usluga u jednoj, korisnicima iz drugih opština

3306 pregleda 0 komentar(a)
U Dnevnom centru “Tisa” spremni na promjenu programa, uz saglasnost nadležnih, Foto: Jadranka Ćetković
U Dnevnom centru “Tisa” spremni na promjenu programa, uz saglasnost nadležnih, Foto: Jadranka Ćetković

Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju “Tisa” iz Mojkovca trebalo bi da razmotri mogućnost korišćenja usluge hidromasažnog bazena, osim na teritorije opštine Bijelo Polje, i za drugu djecu kojoj je taj vid terapije potreban i koristan. Kad to ne remeti njihov redovan rad, u Centru “Tisa” trebalo bi da razmotre i komercijalnu ponudu za hidromasažni bazen i tako uslugu učine dostupnom i za korisnike van opštine Bijelo Polje.

To se, pored ostalog, navodi u mišljenju Zaštitnika za ljudska prava i slobode na pritužbu koju je u ime sina toj instituciji podnijela njegova majka. Utvrđeno je da nije povrijeđeno pravo sina podnositeljke pritužbe, ali Zaštitnik primjećuje da to što živi u jednoj, a usluga je u drugoj opštini, predstavlja barijeru da mu se omogući tretman koristan za njegov razvoj.

Na osnovu izjašnjenja koje je dobila, zamjenica Zaštitnika Snežana Mijušković navodi da proizilazi da postoje administrativne barijere za pružanje usluga u jednoj, korisnicima iz drugih opština, te da to ne bi trebalo da bude ograničavajući faktor za pružanje usluga djeci.

XX je dostavila pritužbu u vezi ostvarivanja prava djeteta, u kojoj navodi da je njen sin korisnik JU Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju “Mojkovac”, da je tom centru podnijela zahtjev za ostvarivanje prava na uslugu u Centru “Tisa” u Bijelom Polju - hidromasažni bazen, kao vid potrebne terapije. Kako je dodala, ta usluga ne postoji u Mojkovcu, a njen zahtjev je odbijen i rečeno joj je da nema pravo na uslugu.

Kako piše u mišljenju, majka je navela i da je 10 kilometara razlika u mjestu stanovanja, a da njeno dijete ne može da ostvari pravo na neophodnu uslugu.

U pritužbi Zaštitniku, XX je navela i da su je iz nadležnog ministarstva (rada i socijalnog staranja) obavijestili da će se taj problem riješiti, ali i da se situacije nije promijenila.

Zaštitnik je tražio izjašnjenja bjelopoljskih Centra za socijalni rad i Dnevnog centra “Tisa”.

Iz CSR Bijelo Polje naveli su da se majka njima nije obratila, ali i da se, prema Zakonu o socijalnoj i dječjoj zaštiti, mjesna nadležnost u ostvarivanju prava iz socijalne i dječje zaštite određuje za lice koje ima prebivalište, prema mjestu prebivališta, a da je XX stanovnica opštine Mojkovac.

Iz Dnevnog centra “Tisa” potvrdili su da se majka njima obraćala, prvi put u decembru 2022, preko Centra za djecu sa smetnjama u razvoju “Mojkovac”, te drugi put, u aprilu, preko matičnog CSR.

Oni su se izjasnili i da nisu u mogućnosti da joj izađu u susret i udovolje zahtjevu, jer je uslov korišćenja usluga Dnevnog centra, da se dobije rješenje Centra za socijalni rad, kojim se korisnik upućuje u Centar “Tisa”.

Dodali su i da je predviđeno da taj centar usluge pruža korisnicima sa teritorije opštine Bijelo Polje, da je to od njih, u procesu produženja licence, zahtijevalo i Ministarstvo. Pojasnili su i da je licencom ograničen broj korisnika, da ih je trenutno 35, da zahtjeve poput onog koji je uputila XX dobijaju i od drugih sjevernih opština, ali da nisu u mogućnosti da im izađu u susret.

U izjašnjenju, dodali su i da su spremni da promijene program pružanja usluga, ali da im za to treba saglasnost Ministarstva rada i socijalnog staranja i Opštine Bijelo Polje.

Mijušković je u mišljenju navela da podržava takav stav i dodala i da bi, u interesu potencijalnih korisnika, bilo dobro i komercijalno ponuditi uslugu, odnosno odrediti cijenu koštanja, kako bi bila dostupna i onima koji nisu sa teritorije Bijelog Polja. To, dodaje zamjenica zaštitnika, treba definisati u terminima kada to ne remeti redovno funkcionisanje i organizaciju rada u Dnevnom centru “Tisa”.

“Administrativna ograničenja, a i dosadašnja praksa (da se usluge dnevnih centara pružaju isključivo korisnicima sa teritorije za koju su osnovani), prepreka su za korišćenje usluge hidromasažne terapije za sina podnositeljke pritužbe, jer je licencom definisano ograničenje da se usluge mogu pružati djeci i mladima na teritoriji Opštine Bijelo Polje.... Administrativne barijere ne bi trebale biti ograničavajući faktor za pružanje usluga djeci”, mišljenja je Zaštitnik.

Bonus video: