Veselin Barović može da gradi u Kolašinu

Glavni državni arhitekta dao saglasnost na rješenja, nakon što su gabariti drastično smanjeni

23220 pregleda 31 reakcija 31 komentar(a)
Veselin Barović, Foto: Savo Prelević
Veselin Barović, Foto: Savo Prelević

Vršilac dužnosti glavnog državnog arhitekte Vladan Stevović dao je saglasnost na idejno rješenje, kojim je podgoričkom biznismenu Veselinu Baroviću i firmama V&B invest i City taxi dato zeleno svjetlo da u centru Kolašina grade apartmansko-poslovni kompleks.

U rješenju u koje su “Vijesti” imale uvid odobrena je gradnja apartmanskog objekta 3.734 kvadrata bruto građevinske površine. Buduća zgrada imaće dvije suterenske etaže, prizemlje, tri sprata i potkrovlje.

Sudeći po dozvoljenim parametrima Detaljnog urbanističkog plana “Kolašin centar - izmjene i dopune”, projektovani apartmansko-poslovni objekat biće umnogome manji. Kako se navodi u rješenju koje potpisuje Stevović, planskim dokumentom na ovom lokalitetu bilo je dozvoljeno da površina pod objektom bude 1.359 kvadrata, dok je idejnim rješenjm ona manja, odnosno 932 kvadrata.

Lokacija na kojoj je planirana gradnja
Lokacija na kojoj je planirana gradnjafoto: Dragana Šćepanović

Takođe, projektovani objekat je za nešto više od dvije hiljade kvadrata manji od onoga što propisuje planski dokument - idejnim rješenjem objekat ima 3.734 kvadrata bruto građevinske površine, dok je planom dozvoljeno 5.745 kvadrata.

Stevović je u martu poništio rješenje svog prethodnika Mirka Žižića koji je prošle godine dao saglanost Baroviću i poslovnim partnerima da gradi u Kolašinu. Stevović je po službenoj dužnosti izvršio uvid u dokumentaciju, te utvrdio da je idejno rješenje na koje je Žižić dao saglasnost protivno zakonu.

“Glavni državni arhitekta je naknadnom provjerom po službenoj dužnosti utvrdio da predmetno idejno rješenje nije u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata”, naveo je tada u rješenju Stevovića.

Žižić je krajem jula prošle godine dao zeleno svjetlo na idejno rješenje apartmansko-poslovnog objekta - dvije etaže garaže, prizemlje, tri sprata i potkrovlje, ukupno 3.735 kvadrata u samom centru Kolašina. Kako se navodi u katastarskoj evidenciji, riječ je o parceli od 1.178 kvadrata na kojoj se nalaze poslovne zgrade u vanprivredi od 721 kvadrata.

Osporenim idejnim rješenjem bilo je predviđeno da apartmansko-poslovni objekat ima ukupno 48 apartmana. Na prizemlju je bio projektovan jedan poslovni prostor, dok su prvi, drugi i treći sprat bili predviđeni za apartmane i to po 12 apartmana - dvije garsonjere, osam jednosobnih i dva dvosobna apartmana. U potkrovlju je takođe bilo projektovano 12 apartmana, i to dvije garsonjere, osam jednosobnih i dva dvosobna apartmana.

Sekretarijat za finansije, imovinu ekonomski razvoj dao je saglanost da se preko opštinske zemlje može prići privatnoj svojini, te da nije potrebno bilo kakvo posebno rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

Bonus video: