Mještani Bijedića blokadom traže raskid ugovora sa koncesionarem kamenoloma

Mještani Bijedića traže raskid ugovora Ministarstva kapitalnih investicija i firme Elas, koja je počela izgradnju kamenoloma na poznatom arheološkom nalazištu u Bijedićima. Poručili su da proteste ‘sele’ na nalazište i ispred zgrade Opštine, ukoliko za dva dana ne prestanu sa izvođenjem svih radova

7896 pregleda 4 komentar(a)
Blokiran put, Foto: Jadranka Ćetković
Blokiran put, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 09.07.2023. 14:55h

Mještani Bijedića ,Pobreža i Pećarske blokirali su danas u podne magistralni put Bijelo Polje - Prijepolje u mjestu Konatari, tražeći raskid ugovora sa preispitivanje svih saglasnosti koje je firma Elas dobila za izgadnju kamenoloma.

Ogorčeni su što mašine Elas-a i dalje rade na kamenolomu, ovoga puta, navodno, za potrebe Uprave za zaštitu kulturnih dobara, koja je ranije uvela prethodnu zaštitu, gdje su obustavljeni svi radovi, dok se u potpunosti ne ispita lokacija, s obzirom da je izvođač presjekao arheološko nalatište staro 6,5 hiljada godina.

Iz tih razloga su firmi Elas dali rok od dva dana da obustavi sve radove i naredne proteste će sa ulice ‘preseliti’ ispred zgrade Opštine i na samom nalazištu u BIjedićima.

Predstavnik građanske inicijative “Zaštitimo Bijediće” Krsto Tvrdišić je kazao da je cijeli proces oko davanja koncesija bio netresparentan, a da različite komisije, koje su učestvovale u davanju koncesija, nisu radile posao kako je trebalo.

“U dokumentu vezanom za saobraćajno- tehničke uslove piše da su sabraćajne veze dobre. Sigurno misle na puteve koje su mještani sami izgradili svojim sredstvima. Dio puta koji taj lokalni put povezuje sa Zahumskom i potencijalnim kamenolomom, porodica Tvrdišić je izgradila za svoje potrebe na svojoj imovini, a Opština ga je nezakonito upisala na sebe”, kazao je Tvrdišić.

Nevjerovatno je da je, istakao je Tvrdišić, mnoge saglasnosti Opština tražila u ime koncesionara.

“Informacije koje se pominju u dokumentima da mještani Bijedića žive većinom u prigradskim naseljima, o udaljenosti planiranog kamenoloma od kuća, imanja i vodoizvorišta su netačne. Opština nije upoznala mještane o svojim namjerama, a ne postoje podaci o javnim raspravama. Ako su i negdje održane, zanima nas na koji način, s obzirom na to da su na snazi bile kovid mjere i zabrane okupljanja”, rekao je on.

Mještani su, napomenuo je on, ogorčeni što je Centar za arheologiju i konzervaciju pokrenuo arheološka istraživanja na ovom lokalitetu, u koja se uključio i koncesionar svojim mašinama i finansijama.

“Jedina stvar koju je do sada uradio je da je uništio puteve i presjekao arheološko nalazište”, kazao je Tvrdišić, dodajući da je potrebno da se u cijeli proces pod hitno uključi Specijalno državno tužilaštvo.

Traže da država preuzme finansiranje istraživanja, da se u proces istraživanja uključi i arheolog Predrag Lutovac, koji je već jednom vršio istraživanje kako bi se spriječile sve eventualne nezakonitosti.

Mještani su kazali da nemaju povratne informacije o tome šta je bilo sa prijavama koje su podnešene protiv konceisonara, kao ni sa prijavom koju je protiv bivšeg direktora Uprave za zaštitu kulturnih dobara Božidara Božovića podnio predstavnik Pokreta Evropa sad Andrija Delić, jer je Božović dao mišljenje da ‘nema arheološkog nalazišta na predmetnoj lokaciji’, iako postoje dokumenti da je 2012. godine vršeno arheološko istraživanje, kada su nađeni predmeti iz neolita.

Uglješa Prebiračević iz Pećarske je rekao da je neshvatljivo zbog čega se do sada niko nije oglasio iz Ministarstva poljoprivrede.

“S obzirom na to da 80 odsto stanovništva živi od poljoprivrede i da bi se otvaranje kamenoloma nepovoljno odrazilo na životnu sredinu”, kazao je Prebiračević.

Jefto Pajević je kazao da se grupa mještana održala sastanak sa predstavnicima Ministarstva kapitalnih investicija odakle su obećali da će razmotriti njihov problem.

Mlađen Grebović je zamjerio što se na protestu nije pojavio predsjednik MZ Gubavač Ermin Kovačević, iako je dan ranije bio na protestu na istom mjestu, oko nastavka radova Gubavač – Bistrica.

To ukazuje na sumnju da su učestvovali ne nezakonitim radnjama oko dobijanja saglasnosti za kamenolom”, kazao je Grebović.

On je imao poruku i molbu za predsjednika Vlade Dritana Abazovića:

“Pošto je stao na put mafiji za drva, mafiji za šljunak, ovo se sad pojavila mafija za kamenolom, pa ga molim da se uključi i raskine ugovor sa koncesionarem”, kazao je Grebović.

Bonus video: