Mićanović: Eksterna matura je prihvaćena, ona se vrednuje ali bi trebalo uvesti i prijemne na nekim fakultetima

"Trebalo bi uvesti prijemne ispite na nekim fakultetima, na određenim fakultetima je dovoljna i forma intervjua. Na taj način možemo vidjeti da li je neko zainteresovan za određenu oblast ili ne", kazao je Veselin Mićanović.

5140 pregleda 3 komentar(a)
Sa okruglog stola UCG-a, Foto: Nikola Saveljić
Sa okruglog stola UCG-a, Foto: Nikola Saveljić

Eksterna matura je prihvaćena, to je nešto što je predloženo od strane nadležnih institucija i ona se na određeni način vrednuje.

To je na okruglom stolu u multimedijalnoj sali Univerziteta Crne Gore, u organizaciji Studenstkog parlamenta Univerziteta Crne Gore (UCG) rekao prorektor za nastavu, prof. dr Veselin Mićanović.

Kazao je da bi trebalo uvesti prijemne ispite na nekim fakultetima.

"Na određenim fakultetima je dovoljna i forma intervjua. Na taj način možemo vidjeti da li je neko zainteresovan za određenu oblast ili ne", kazao je on.

Dodao je da je na većini fakulteta potrebno uvesti prijemni ispit i da se tako može utvrditi podobnost studenta za određenu oblast.

Podsjetio je da eksterna matura nije stvar volje.

Zbog nemile situacije sa početka juna, zaposleni Ispitnog centra su, kako kaže, najmanje krivi.

"Koncept realizaciji obrazovanja mora da se mijenja", istakao je

"Maturski omogućava transparetnost rezultata i on je samo jedan od elemenata prilikom upisa budućih studenata koji se boduje" kazao je direktor Ispitnog centra Miloš Trivić.

Naveo je da ispit mjera vredovanja obrazovnog sistema Crne Gore i dodao je da se znak jednakosti ne može staviti između maturskog i prijemnog ispita.

Podsjetio je da je na kraju maturskog ispita iz CSBH jezika ocjena bila 3,11 i dodao da je razlika u ocjeni na kraju školske godine bila veća gdje se pojavila diskrepancija.

"Uvođenje prijemnog je nužno. Ovaj zahtjev je izuzetno realan a svi akteri koji su učestvovali u donošenju te odluke su saglasni", kaze predsjednik SPUCG Andrej Vukčević.

Glavni razlog zbog kojeg je neophodno ponovo uvesti prijemni ispit, smatra, je taj što je "zabilježen trend pada kvaliteta znanja i interesovanja za studijske programe upisanih brucoša na UCG".

"Studiranje na UCG treba da bude privilegija i zbog toga što su studije besplatne treba da se vrši selekcija kandidata koji se upisuju", istakao je on.

Podsjetio je da prijemni nije ništa novo, svuda se sprovodi u svijetu.

"Sistem kako se polaže eksterna matura ostavio je prostora za radnje koje nisu dozvoljene", napomenuo je Vukčević i dodao je da se kao društvo moramo zabrinuti i obratiti pažnju na sistem vrijednosti.

Zaključio je da uvođenje prijemnih ispita treba da bude prioritet i obrazovna zvijezda vodilja za naredni period.

Bonus video: