Servisi beskontaktnog plaćanja: Građani žele, ali nisu sve banke spremne

Apple Pay i Google Pay dostupni kod dijela banaka u Crnoj Gori, neke te usluge najavljuju za sljedeću godinu

29620 pregleda 21 reakcija 11 komentar(a)
Aplikacije se instaliraju na mobilni telefon (Google Pay, ilustracija), Foto: Shutterstock
Aplikacije se instaliraju na mobilni telefon (Google Pay, ilustracija), Foto: Shutterstock

Građani su, sudeći prema podacima dijela banaka, zainteresovani za sisteme za plaćanje kompanija Apple i Google - Apple Pay i Google Pay, ali sve crnogorske banke još ne nude tu vrstu usluge.

Google i Apple Pay su aplikacije, koje se instaliraju na mobilni telefon (Android ili iOS), gdje se unose podaci o bankovnim karticama, nakon čega telefon ili pametni sat mogu da se koriste za beskontaktna plaćanja.

Servisi su u Crnoj Gori dostupni klijentima Crnogorske komercijalne (CKB), Hipotekarne (HB), Erste i NLB banke. Lovćen i Addiko banka, kako su rekli “Vijestima”, razmatraju tek uvođenje usluga, a iz Prve banke nisu odgovorili redakciji na pitanja. Prema podacima sa vebsajta, ta banka ne nudi mogućnost korišćenja Google i Apple Pay servisa.

CKB je, kako su kazali, još 2020. godine uvela Apple Pay uslugu na crnogorsko tržište. Klijenti te banke Apple i Google Pay mogu da koriste i na Visa i Mastercard karticama.

“Sve CKB Visa i Mastercard debitne kartice za fizička lica dostupne su za plaćanja putem Apple i Google Paya”, kazali su “Vijestima”.

Dodaju da je interesovanje klijenata za te usluge “izuzetno veliko i bilježi konstantni rast”.

“Tokom juna, klijenti CKB-a su kroz Apple Pay uslugu uspješno realizovali oko 70.000 transakcija. Za nepunih mjesec dana od kako je uveden Google Pay, u CKB-u je putem ove usluge obavljeno oko 20.000 transakcija”, rekli su iz te banke.

Erste banka Apple Pay uslugu ponudila je 2021. i do danas, prema riječima Bojana Burića, direktora Sektora direktnih kanala, ima oko 5.600 aktivnih korisnika.

Google Pay omogućili su nedavno.

“Za nepune tri sedmice broj Google Pay aktivnih kartica je dostigao oko 820”, rekao je Burić.

Erste banka omogućava usluge Apple Pay i Google Pay za sve platne kartice koje nudi klijentima.

“Te usluge su bez dodatnih troškova dostupne svim klijentima banke, pravnim licima i građanima, koji imaju podržane mobilne uređaje sa NFC tehnologijom, aktivan račun u banci i jednu od Erste Mastercard platnih kartica. Ako korisnik ima debitnu i kreditnu platnu karticu na svoje ime, a isto tako i na ime pravnog lica, sve kartice može objediniti kroz jedan digitalni novčanik, wallet”, rekao je Burić.

Kako je kazao, “upravo je i suština digitalnog novčanika da klijent ima sve platne kartice u digitalnom formatu, kao što može da ih ima i u fizičkom novčaniku”.

“Dodatno, od početka smo insistirali na tome da onboarding (uvođenje klijenata u novu uslugu) bude što jednostavniji za korisnike našeg mobilnog bankarstva. To smo i obezbijedili, pa korisnici kroz aplikaciju Erste mBankinga sve svoje Erste kartice mogu dodati u Apple Wallet ili Google Wallet jednim klikom dugmeta, bez potrebe za dodatnom verifikacijom. Objedinjavanjem i povezivanjem digitalnih usluga počeli smo da razvijamo digitalni ekosistem koji će donijeti brojne benefite klijentima”, pojasnio je on.

Kako je kazao, digitalni korisnici Erste banke u prosjeku mjesečno naprave između šest i sedam transakcija putem ovih servisa.

Za Google Pay i Apple Pay veliko je interesovanje i klijenata Hipotekarne banke.

“Svaki šesti klijent do sada je tokenizovao svoju Mastercard karticu”, kazali su “Vijestima”.

U toj banci, Apple Pay i Google Pay usluge dostupne su korišćenjem Mastercard kartica, dok tek rade na tome da omoguće te mobilne servise plaćanja i za Visa kartice.

U NLB banci klijentima su omogućili Google Pay, a Apple Pay trenutno ne nude.

“NLB Banka je unaprijedila ponudu digitalnih usluga i omogućila Google Pay za svoje klijente. Usluga važi za sve NLB kartice. Kada je u pitanju Apple Pay novčanik, NLB Banka ga trenutno ne nudi. NLB osluškuje potrebe klijenata i analizira trendove na tržištima regiona, te je uvođenje Apple pay novačnika opcija koja se razmatra”, rekli su iz te banke.

U Lovćen Banci su kazali da interesovanje klijenata za Apple Pay i Google Pay postoji i da vjeruju da će uslugu ponuditi tokom sljedeće godine.

“Postoji određeno interesovanje klijenata za Apple Pay i Google Pay servise. Lovćen banka je shodno svom strateškom opredjeljenju da se servisi digitalizuju u fazi planiranja neophodnih koraka za ovako važne projekte. Riječ je o značajnim projektima, koji zahtijevaju podrobnu analizu tržišta, kao i tehničkih preduslova za realizaciju istih. Vjerujemo da će tokom 2024. godine paleta naših digitalnih usluga biti obogaćena i ovim servisima”, rekli su “Vijestima”.

Plan da uvedu Google i Apple Pay servise plaćanja imaju i u Addiko banci, ali ne navode i kad.

“Banka je već inicirala uvođenje pomenutih funkcionalnosti, a kada će one biti dostupne klijentima, pored zahtjeva tržišta zavisi i od kompleksnosti rješenja, regulatornih okvira i procesa razvoja aplikacija”, rekli su iz te banke.

Koristeći Apple i Google Pay, moguća su plaćanja u maloprodajnim objektima, putem aplikacija ili na internetu. Uređaji na koje se aplikacije instaliraju, moraju imati podršku za NFC tehnologiju.

Bonus video: