Raspisan konkurs i ekološka akcija "Zajedno za idealnu okolinu!"

Ekološka akcija za cilj ima unapređivanje zaštite životne sredine kroz smanjenje količina generisanog otpada, selekciju, reciklažu otpada, kao i produžetak životnog vijeka postojećih deponija, podstičući ujedno i promovišući na taj način cirkularnu ekonomiju u zemlji

1947 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U okviru projekta PISA 2025 – Nauka u fokusu, Zavod za školstvo i Ispitni centar pozivvali su na uključivanje u realizaciju ekološke akcije: "Zajedno za Idealnu okolinu!" u periodu od 1. septembra do 15. oktobra.

Planirano je da sve vaspitno-obrazovne ustanove u zemlji (predškolske ustanove, osnovne i srednje škole) sakupljaju i selektuju otpad te da isti odnesu i predaju: reciklažnim dvorištima, deponijama (Livade Podgorica, Možura Bar) ili kod registrovanih sakupljača otpada u njihovim gradovima.

Na taj način će od pomenutih subjekata dobiti potvrdu o predatim količinama otpada, koju je potrebno skenirati i dostaviti Agenciji za zaštitu životne sredine i Zavodu za školstvu, na email adrese: bojan.basanovic@epa.gov.me i blazenka.petricevic@zzs.gov.me najkasnije do 15. oktobra.

"Za učesnike akcije koji sakupe najviše otpada (PET-plastika, limenke, papir-karton) biće obezbijeđene nagrade: prvo mjesto dobija igralište za djecu u vrijednosti 5.000 eura, drugo mjesto prateći mobilijar/klupe, sprave za vježbanje u vrijednosti 3.000 eura i treće mjesto dobija sadnice u vrijednosti 2.000 eura", navodi se na sajtu ecoportal.me.

Nakon sprovedenog postupka biće formirana Komisija koju će činiti predstavnici Agencije, kompanije Idea i Zavoda za školstvo – koji će izvršiti bodovanje i odrediti pobjednike akcije.

Ekološka akcija Zajedno za Idealnu okolinu!, kako se navodi, za cilj ima unapređivanje zaštite životne sredine kroz smanjenje količina generisanog otpada, selekciju, reciklažu otpada, kao i produžetak životnog vijeka postojećih deponija, podstičući ujedno i promovišući na taj način cirkularnu ekonomiju u zemlji.

Pokrovitelj događaja je kompanija IDEA.

Bonus video: