Istraživanje NATO: Skoro 90 odsto građana Crne Gore smatra da je zemlja sigurnija zahvaljujući članstvu u alijansi

"Na referendumu o članstvu Crne Gore u NATO, 64 odsto ispitanika bi glasalo za, dok bi 23 odsto glasalo protiv."

11489 pregleda 66 reakcija 66 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U sklopu priprema za predstojeći NATO samit u Vilnjusu, NATO je sproveo opsežno istraživanje u državama članicama koje je imalo za cilj sagledavanje javnog mnjenja u savezničkim zemljama, s posebnim osvrtom na podršku članstvu u NATO, kolektivnu odbranu i vojne izdatke, saopšteno je iz Generalnog sekreterijata Vlade Crne Gore.

"Rezultati istraživanja jasno pokazuju da podrška NATO-u i dalje ostaje snažna. Velika većina ispitanika (73 odsto) smatra NATO važnim za buduću sigurnost njihove zemlje, što potvrđuje kontinuiranu podršku Alijansi.", navodi se u saopštenju.

Istakli su da u Crnoj Gori, preko 80 odsto ispitanika smatra da je Alijansa važna za buduću sigurnost zemlje.

"Na referendumu o članstvu Crne Gore u NATO, 64 odsto ispitanika bi glasalo za, dok bi 23 odsto glasalo protiv.", dodaje se.

Istraživanje je takođe pokazalo da je, na nivou država članica, 70 odsto ispitanika izrazilo spremnost da glasa za ostanak njihove zemlje u NATO ukoliko bi se održao referendum na tu temu.

Većina ispitanika (59 odsto) smatra da je njihova zemlja sigurnija zahvaljujući transatlantskoj saradnji. Od svih savezničkih zemalja, najveća postotak onih koji su saglasni je zabilježen u Crnoj Gori (87 odsto).

"Jedan od ključnih aspekata NATO-a je kolektivna odbrana, a rezultati istraživanja pokazuju da većina ispitanika (64 odsto) podržava ideju da njihova zemlja brani drugu državu članicu u slučaju napada. Ovo ukazuje na visok nivo solidarnosti unutar alijanse. U Crnoj Gori, 60 odsto ispitanika ocjenjuje da bi naša zemlja trebalo da brani druge saveznice ukoliko budu napadnute, dok 28 odsto misli suprotno.", piše u saopštenju Generalnog sekreterijata Vlade.

Kao dodatna tema istraživanja, ispitanici su ocijenili uticaj ruske invazije na Ukrajinu na sigurnost njihove zemlje. Rezultati pokazuju da je oko dvije trećine ispitanika (64%) uvjereno da je ova invazija uticala na sigurnost njihove zemlje. Ta brojka u Crnoj Gori iznosi 77 odsto, od čega 36 odsto smatra da je umnogome uticala a 41 odsto donekle.

U cijeloj Alijansi, zabrinutost zbog rizika od rata u državama članicama je zabilježena kod 64 odsto ispitanika. U Crnoj Gori ta zabrinost je najniža i iznosi svega 18 odsto, dok preostalih 82 odsto ispitanika nije zabrinuto.

"Podrška članstvu u NATO, kolektivnoj odbrani i povećanju vojnih izdataka ističe važnost alijanse u očuvanju bezbjednosti saveznika. Istraživanje pruža korisne informacije i smjernice za dalje rasprave i donošenje odluka na predstojećem NATO samitu, kao i za razvoj strategija.", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: