Hana Llazorja osvojila zlatnu medalju na Međunarodnom takmičenju iz matematike

Ulcinjanka najbolja na Međunarodnom takmičenju u Bugarskoj

4726 pregleda 7 komentar(a)
Hana Llazorja, Foto: Privatna arhiva
Hana Llazorja, Foto: Privatna arhiva

Učenica šestog razreda OŠ “Boško Strugar” u Ulcinju Hana Llazorja osvojila je zlatnu medalju na Međunarodnom takmičenju iz matematike “Matematika bez granica” koje se tradicionalno, već deset godina, održava u bugarskom gradiću Nessenbar.

Predstavnica iz Crne Gore najsjajnije odličje zaslužila je u svojoj izuzetno teškoj i kvalitetnoj kategoriji. Ona se u Ulcinj vraća i sa zlatnom zvijezdom, prestižnom nagradom, koja se dodjeljuje za pojedinačno najbolje učesnike.

Na takmičenju je učestvovalo skoro hiljadu učenika koju su ove godine stigli iz Azerbejdžana, Bugarske, Estonije, Kazahstana, Malte, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Ukrajine i Uzbekistana.

Hana već duže iskazuje ljubav prema matematici i redovno učestvuje u raznim takmičenjima. U maju ove godine, na takmičenju u Ulcinju, bila je prva iz aritmetike. Drugo mjesto pripalo joj je za pisani rad “Malac genijalac”. Na takmičenju je učestvovalo 219 učenika iz cijele Crne Gore.

Ona skromno kaže da je uvijek voljela nauku i da su joj roditelji pomogli da se oproba i pokaže koliko zna iz onog što voli.

“Matematika je ono gdje sam najbolja od svih stvari koje volim”, kaže Hana.

Voljela bi, dodaje, da na takmičenje u Bugarskoj naredne godine ide sa još više učenika iz Crne Gore.

“Da se i oni oprobaju i dožive to predivno iskustvo iz lijepog Nessebara”, kaže briljantna matematičarka iz Ulcinja.

Ceremonija dodjela nagrada u Bugarskoj, održana je u Antičkom pozorištu u Starom gradu Nessenbar, a nagrade i priznanja je direktno uručio predsjednik Opštine tog grada.

Crna Gora prvi put je imala svoje predstavnike na ovom prestižnom takmičenju. Tom prilikom, po tradiciji, posađena je ruža u vrtu škole u Nessenbaru gdje su već posađene ruže država učesnica is svih prethodnih godina.

Bonus video: