Kolašin: Manje nezaposlenih, ciljevi neispunjeni

Veći broj zadataka iz kolašinskog Akcionog plana zapošljavanja nije urađen do kraja

2871 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz Kolašina, Foto: Dragana Šćepanović
Detalj iz Kolašina, Foto: Dragana Šćepanović

Broj zaposlenih Kolašinaca tokom minule godine bio je 1.516, što je za 180 više u odnosu na 2019. godinu, konstatovano je u izvještaju o realizaciji Akcionog plana zapošljavanja.

U dokumentu piše i da je u tom periodu porastao i broj privrednih subjekata, pa ih je na kraju minule godine bilo za 59 više, u odnosu na kraj 2019. godine. Uspjeh je izostao kada je riječ o broju uključenih nezaposlenih Kolašinaca u programe obrazovanja i osposobavljanja odraslih, pa ih je sada manje nego prije četiri godine.

Kroz mjere aktivne politike zapošljavanja, lani su na taj način uključena 23 korisnika, dok je kroz EU projekat “Povećanje zaposlenosti u Kolašinu i Mojkovcu kroz obuku na radnom mjestu i otvaranje radnih mjesta” uključeno 20 nezaposlenih.

Nijesu realizovani u potpunosti ni ciljevi koji su se odnosili na pružanju podrške razvoju preduzetništva i usklađivanju ponude i tražnje na lokalnom tržištu rada. Nije usvojena ni Odluka o osnivanju biznis zone Bakovići.

“Cilj nije postignut jer lokalna samouprava nije pripremila dokument tokom 2022. godine koji je nakon toga trebalo da bude upućen Skupštini opštine na dalje razmatranje i usvajanje. Ta aktivnost biće planirana Akcionom planom za ovu godinu”, piše u izvještaju.

Iz budžeta Opštine nije lani potrošen sav novac opredijeljen za podršku ženskom preduzetništvu, jer, kako piše u izvještaju, interesovanje Kolašinki za pokretanje posla bilo je na nižem nivo nego ranije. Prvobitno je planirano da kroz tu mjeru bude uključeno 15 korisnica, ali su na javni poziv 2022. godinu stigle samo četiri prijave. Poljoprivrednici su bili više zainteresovani, pa je njih 114 koristilo podršku iz budžeta, za šta je opredijeljeno 64.736 eura. Stručno osposobljavanje visokoškolaca prošlo je 17 mladih bez radnog iskustva, iako je bilo planirano da ih bude 22.

U oblasti socijalno ugroženih grupa planirano je i zapošljavanja 53 osobe sa invaliditetom (OSI) kroz dodjelu subvencija za zarade. Za to će biti opredijeljeno skoro 140.000 eura.

Bonus video: