Ecopatriotizam: Peticija za smjenu direktora Komunalnog Nikšić, broj ilegalnih smetlišta se povećava

"Građani mjesnih zajednica pokazuju veliku zabrinutost za kvalitet životne sredine koja je ugrožena nesavjesnim odglanjem otpada brojnih pojedinaca ali i kompanija, koji u velikom broju doprinose narušavanju životne sredine"

5723 pregleda 8 komentar(a)
Detalj iz Nikšića, Foto: Ecopatriotizam
Detalj iz Nikšića, Foto: Ecopatriotizam

Aktivistkinje pokreta Ecopatriotizma, u saradnji sa građanima i građankama Nikšića, pokrenule su peticiju za smjenu direktora DOO Komunalno Nikšić, Milete Milatovića, zbog neadekvatnog obavljanja radnih zadataka, saopšteno je danas iz Ecopatriotizma.

U saopštenju se dodaje da je peticija pokrenuta isključivo zbog zabrinjavajuće komunalne slike grada pod Trebjesom, koja kako su kazali na određenim mjestima prijeti širenjem zaraze, budući da se broj ilegalnih smetlišta svakodnevno povećava a na istima se odlažu razne vrste odpada, među kojima su biohemijski i životinjski.

"Građani mjesnih zajednica pokazuju veliku zabrinutost za kvalitet životne sredine koja je ugrožena nesavjesnim odglanjem otpada brojnih pojedinaca ali i kompanija, koji u velikom broju doprinose narušavanju životne sredine. Pored navedenog, veliki problem predstavlja nedovoljan broj kanti za smeće na nikšićkoj teritoriji, kao i nedovljan broj kontejnera zbog čega su brojni građani Nikšića primorani da nose otpad iz jednog prigradskog naselja u drugo, i time dodatno povećavaju nezadovoljnstvo mještana onih zajednica u čijim naseljima se otpad dovozi i zbog čega oni nemaju gdje da odlažu otpad iz svojih domaćinstava. Od važnosti je naglasiti da otpad zna stoji danima na određenoj površini, i tako izložen visokim temperaturama širi neprijatne mirise koji dodatno otežavaju život", piše u saopštenju Ecopatriotizma.

Ecopatriotizam
foto: Ecopatriotizam

Iz tog pokreta su poručili da građani apeluju da su se kontejneri sa određenih mjesta u Nikšiću uklonili, a da su umjesto njih postavljene table koje ukazuju na zabranjeno odlaganje otpada.

"Međutim, to nije spriječilo pojedince da nastave sa odgladanjem otpada širom grada, dok su najpoznatija ilegalna smetlišta postala i ostala- korito rijeke Gračanice i lolalitet Carevog mosta, kulturno-istorijskog obilježja koje ima izuzetan tursistički potencijal. Gore navedeni problemi su rasprostranjeni na cijeloj teritoriji grada pod Trebjesom, a nedostatak mehanizacije, radnika na odvozu otpada i održavanju čistoće nije recipročan broju stanovnika ove opštine", piše u saopštenju Ecopatriotizma.

Poručili su da prema sistematizaciji ovih sektora DOO Komunalno Nikšić svega 35 radnika radi na odvozu otpada, a njih 30 održava higjenu javnih površina.

"Zabrinjavajući podatak je i taj da 19 zaposlenih DOO Komunalni Nikšić pokriva funkciju administracije preduzeća koje je finansirano od strane 68.172 građana Nikšića. Dok kaznena politika čeka svoju implementaciju, dok menadžmen DOO Komunalno Nikšić ne prepoznje probleme koju su se nagomilali u poslednjih pet godina, građanima ne preostaje ništa drugo osim da sami kupe otpad i da se zakonskim inicijativama bore za ljudska prava, koja su im po data po rođenju i po Ustavu Crne Gore", zaključuje se u saopštenju Ecopatriotizma.

Bonus video: