"Poseidon" dokaz koliko su pomorski zakoni loši

Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama u slučaju broda koji već mjesecima polupotopljen leži u blizini plaže na Obali Đuraševića vidi neefikasan sistem organizacije pomorske uprave

24744 pregleda 4 komentar(a)
Nasukani i polupotopljeni “Poseidon”, Foto: Siniša Luković
Nasukani i polupotopljeni “Poseidon”, Foto: Siniša Luković

Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore (UPSUL) smatra da slučaj nasukanog i polupotopljenog motornog broda “Poseidon” koji već više od pet mjeseci leži u plićaku u blizini plaže na Obali Đuraševića u Krtolima kod Tivta, u praksi dokazuje koliko su loši pomorski zakoni u Crnoj Gori i koliko je problematičan i neefikasan sistem organizacije pomorske uprave.

“Vijesti” su u subotu pisale o problemima koji mještani, naročito oni koji se bave turizmom, imaju zbog toga što se na obali ispod njihovih kuća, već mjesecima nalazi poolupotopljeni i oronuli drveni motorni brod dugačak 20,5 metara i težak 40-ak tona. U noći 4. na 5. februar se pod udarima olujne bure “Poseidon” se otkinuo sa veza. Vjetar i talasi brod su potom bacili na obalu prilikom čega je oštećen i probijen desni bok broda, pa je “Poseidon” potonuo u plićaku blizu obale. O tome su tada odmah obaviješteni Lučka kapetanija Kotor i UPSU), a koje su tada najavile da će vlasniku “Poseidona” naložiti da ukloni plovilo, čim to dozvole vremenske prilike.

UPSUL je par dana nakon havarije morala hitno da interveniše i sanira izlivanje nafte i zauljenih tečnosti iz oštećenog broda, a tadašnja zvanična vlasnica “Poseidona”, ukrajinska državljanka Natalija Senkiv nije postupila po rješenju Lučke kapetanije koja joj je naložila uklanjanje havarisanog broda. Svih proteklih mjeseci traju apeli mještana i rukovodstva MZ Krtoli da se brod ukloni, a pomorske vlasti saznaju da je u međuvremenu “Poseidon” promijenio vlasnika i da brod sada pripada Milenku Rovčaninu iz Budve. On je juče obavijestio UPSUL da će brod ukloniti danas.

UPSUL je, odgovarajući sa zakašnjenjem na pitanja “Vijesti”, prezentovao kompletnu hronologiju dešavanja i objašnjenje zašto taj organ državne uprave do sada nije uklonio olupinu, iako su se već bivši i aktuelni vlasnik broda oglušili o takve naloge Lučke kpetanije Kotor.

UPSUL, međutim, problematizuje postupanje Inspekcije sigurnosti plovidbe u ovom slučaju, kao i zbrku koja je u međuvremenu, u zvaničnoj komunikaciji državnih organa nastala sa mjestom na kojem je brod pretrpio havaraiju i gdje se on i danas nalazi, te time da li je riječ o nasukanju, potapanju, vezivanju na pristaništu ili oštećivanju zbog kojeg je on povučen iz plovidbe.

Iz UPSUL tvrde da je prvo 7. februara rukovodilac Sektora sigurnosti plovidbe Žarko Lukšić, “uputio zahtjev ka Inspekciji sigurnosti plovidbe Kotor za dostavu izvještaja o inspekcijskom nadzoru za brodove “Knez Lipovac II” i “Poseidon” koji su se nasukali u Tivatskom zalivu, obala Đuraševića, Krtola, Krašići nakon nevremena 4. februara, kako bi se isti priložio izvještaju o zagađenju mora sa plovnih objekata, shodno obavezi koju ima UPSUL prema Nacionalnoj komisiji, i koji je ujedno dostavljen MKI i Lučkoj kapetaniji Kotor”, kao i da su novi zahtjevi Inspekciji slati 17. i 27. februara kada je došlo do izlivanja nafte i ulja iz oštećenog broda.

“Iako smo bili uskraćeni za odgovor, napominjemo da je akcija čišćenja naftne mrlje kao i ostataka zauljanih tečnosti uspješno sprovedena, te da nema opasnosti od daljeg izlivanja ili bilo kakvog zagađenja mora”- kazali su “Vijestima” iz UPSUL dodajući da je Inspekcija, nakon što im je 6. aprila MZ Krtoli uputila hitan zahtjev za uklanjanje havarisanog broda, poslala odgovor u kome “opet ističe da Inspekcija sigurnosti plovidbe nema nadležnost za daljnja postupanja jer se radi o potonulom i nasukanom brodu”.

U međuvremenu je uslijedila i komunikacija između MZ Krtoli i Lučke kapetanije koja je mještane obavijestila da je identifikovan novi vlasnik “Podseidona” i da je on navodno, stupio u kontakt sa UPSUL-om da se brod što prije makne.

“Kako nadležni inspektor nije izašao na lice mjesta, nije izvršio inspekcijski nadzor broda te nije napravio nikakav zapisnik ili izvještaj o zatečenom stanju, bar da ova Uprava ima saznanja o tome, te kako nije bilo zvaničnog izvještaja nadležnog inspektora, nemoguće je sa sigurnošću utvrditi da li se radi o nasukanom, potonulom ili brodu koji se može osposobiti za plovidbu, odnosno da li se brod nalazi na lokaciji Krašići ili u Krtolama, Obala Đuraškovića, ili na poziciji u blizini obale Đuraševića, odnosno da li se nalazi na pristaništu, mulu na privatnom posjedu ili na nekom vezu”, tvrde u UPSUL.

Oni su naveli da se o “Poseidonu” raspravljalo i na sastanku 5. juna u Baru kojem su prisustvovali predstavnici MKI, lučkih kapetanija, Inspekcije sigurnosti plovidbe i UPSUL, na kom je zaključeno da je najprije neophodno da nadležni inspektor sigurnosti plovidbe, uz prisustvo službenika iz Odjeljenja za tehnički inspektorat Tivat, izađe na lice mjesta i konstatuje zatečeno stanje, nakon čega će se pristupiti ispisu broda “Poseidon” iz registra brodova na ime već bivšeg vlasnika, te obavezati novi vlasnik da ukloni svoj brod, a ako to ne učini u ostavljenom roku da nadležni inspektor postupi shodno odredbama Zakona o inspekcijskom nadzoru o prinudnom izvršenju.

“Poseidon” će maći novi vlasnik
“Poseidon” će maći novi vlasnikfoto: Siniša Luković

Nakon sastanka, kao navode, Lukšić je novog vlasnika obavijestio da treba da ukloni brod u najkraćem mogućem roku da ne bi došlo do prinudnog izvršenja o njegovom trošku, te da je on odgovorio da njemu niko ništa nije naložio i da će ga sam ukloniti, jer planira da ga popravi i osposobi za plovidbu.

Dvije nedjelje kasnije, MKI obavještava UPSUL o Rovčaninu kao novom vlasniku broda “te da novom vlasniku nije dostavljena niti odluka o uklanjanju niti je na bilo koji drugi način pokušano da se utiče na njega kako bi izvršio svoju obavezu,” a da je Inspekcija sigurnosti plovidbe izvršila inspekcijski nadzor 7. juna.

Iz UPSUL tvrde da im nikada nije dostavljeno bilo kakav akt Inspekcije sigurnosti plovidbe ili Lučke kapetanije zbog čega oni i ne znaju kako bi dalje trebalo da postupa. Odgovornost za to prebacuju na Inspekciju sigurnosti plovidbe.

“UPSUL nema obavezu niti ovlašćenje da “sprovodi” rješenja Inspekcije sigurnosti plovidbe, dok Inspekcija, kao i svaka druga inspekcija ima obavezu da prati izvršenje svojih odluka i to na vrlo jasan i jednostavan način propisan Zakonom o inspekcijskom nadzoru. “Sprovođenje” kao i praćenje izvršenja rješenja u nadležnosti je organa koji je to rješenje i donio, dok troškove inspekcijskog nadzora, kao i troškove prinudnog izvršenja sopstvenog rješenja, može da naplati samo organ koji ih je odredio, odnosno o troškovima postupka odlučuje se rješenjem inspekcijskog organa. Nejasno je dakle, koje to postupanje UPSUL nije u skladu sa zakonom”, ističu iz UPSUL-a i napominju da oni ne posjeduju remorkere i druga pomoćna plovila, “kao i da pored vrlo lako provjerljive činjenice, da među poslovima i nadležnostima UPSUL propisanim Uredbom o organizaciji i načinu rada državne uprave, a tako ni među zakonima po kojima postupamo, ne postoji nadležnost niti ovlašćenje za uklanjanje, tegljenje brodova ili dizanje pontona i drugih plutajućih objekata”.

Naglašavaju da UPSUL nema Službu za tegljenje, nema remorkere, brodove tegljače niti brodove sa dizalicama, nema sredstava u budžetu niti ih može planirati za ove svrhe, odnosno nema institucionalne, kadrovske niti finansijske kapacitete da isprati odnosno sprovede uklanjanje, smeštanje u najbližu luku havarisanih napuštenih plovila ili naplatu troškova koji su pri tom nastali, “čak ni kada su ispunjeni uslovi propisani Zakonom o sigurnosti pomorske plovidbe”.

Naglašavaju da je pomoćnik direktora Uprave Žarko Lukšić u stalnoj komunikaciji sa vlasnikom broda i sa mještanima i već danima pokušava da nađe kompromisno rješenje i privoli Rovčanina da ga ukloni, “a koji pri svakom javljanju obećava da će otpočeti sa uklanjanjem od sjutra”.

“UPSUL već duži vremenski period ukazuje na probleme koji nastaju u praksi prilikom primjene pojedinih članova Zakona o sigurnosti pomorske plovidbe, koji su ili već regulisani nekim drugim propisima ili međunarodnim standardima ili potpuno nesprovodivi i prosto je nemoguće postupati po njima. Iako je više nego očigledno da UPSUL nema niti zakonskog osnova niti faktičkih mogućnosti da ukloni potonuli brod “Poseidon”, u potpunosti nam je jasno u kakvom problemu se nalaze mještani koji na svom mulu svakoga dana već mjesecima, a naročito od početka turističke sezone, trpe štetu”.

Bonus video: