Na PET skener u Tursku još najmanje dvije godine

Za preglede PET skenerom u inostranstvu iz državnog budžeta uplaćeno je za dvije i po godine oko 381.000 eura, od čega skoro 61.000 u prvoj polovini 2023.

22139 pregleda 55 reakcija 23 komentar(a)
Uređaj bi mogao da bude stavljen u funkciju krajem 2025., Foto: Shutterstock
Uređaj bi mogao da bude stavljen u funkciju krajem 2025., Foto: Shutterstock

Na PET skener u inostranstvo od početka godine upućeno je 160 pacijenata, od kojih je 95 pregledano i za to je država platila 60.650 eura.

Crna Gora jedina u regionu nema PET skener, pa se pacijenti, uglavnom onkološki bolesnici, na ovu vrstu dijagnostike najčešće upućuju u Tursku. Iako su nadležni prije više od dvije godine najavili da će Klinički centar (KC) krajem 2023. staviti u funkciju PET skener, sada tvrde da bi prvi pacijenti na tom aparatu mogli da budu pregledani tek krajem 2025. godine.

Uput za dvije i po godine dobilo 697 pacijenata

Za preglede PET skenerom u inostranstvu iz državnog budžeta uplaćeno je za dvije i po godine oko 381.000 eura. Uput za ovu vrstu pregleda, koja se najčešće radi u turskim klinikama, dobilo je 697 crnogorskih osiguranika, dok je njih 584 realizovalo uput.

Prema važećem Cjenovniku za 2023. godinu cijena PET skenera iznosi 550 eura, dok se pregled PET CT galijum plaća 1.200.

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) odgovorili su “Vijestima” da su od početka godine do 1. jula na običan PET skener upućena 134 osiguranika, od kojih su pregledana 82 i za to je uplaćeno 45.050 eura. U istom periodu, na PET skener Galijum u inostranstvo upućeno je 26 pacijenata, od kojih je pregledana polovina i za to je fakturisano 15.600 eura.

“U periodu od 1. 1 - 31. 12. 2022. godine na običan PET CT upućen je 281 osiguranik (od toga realizovano 252 i uplaćeno 140.728,74 eura), i 43 osiguranika na PET CT Galijum (od toga realizovano 40 i uplaćeno 49.502,08)”, piše u odgovoru FZO.

Podaci pokazuju da je tokom 2021. godine upućeno 187 osiguranika na običan PET skener, od kojih je 172 otišlo na dijagnostiku i to je koštalo 97.952,25 eura. U istom periodu pregled PET Galijum uradilo je 25 pacijenata i to je plaćeno 32.504,98 eura.

PET skener je najčešći razlog upućivanja pacijenata na dijagnostiku van države. Nadležni su ranije saopštili da se godišnje u Tursku na PET skener uputi oko 350 pacijenata, što zdravstveni sistem, odnosno građane, košta oko pola miliona eura. Za taj novac, nakon svake tri godine, mogao se kupiti novi PET CT aparat.

Novi termin - kraj 2025. godine

Iz KC su “Vijestima” odgovorili da, prema dosadašnjoj dinamici, očekuju da će PET skener dijagnostika crnogorskim građanima da bude dostupna u toj ustanovi krajem 2025. godine.

Pojasnili su da su u okviru projekta “Unapređenje dijagnostike i tretmana pacijenata sa kancerom sa PET CT sistemom” obavljene kratkotrajne edukacije osoblja.

“U narednom periodu, konkretno 2024. i početkom 2025. godine planiraju se duže edukacije u nekom od referentnih centara u Evropi za dva ljekara specijaliste nuklearne medicine u ukupnom trajanju od šest mjeseci, zatim za jednog specijalistu radiologije u trajanju do tri mjeseca, za jednog fizičara i najmanje dva strukovna medicinska radiologa u trajanju oko tri mjeseca aproksimativno, a sve u dogovoru sa predstavnicima Internacionalne agencije za atomsku energiju (IAEA) iz Beča”, piše u odgovoru KC.

Iz KC su odgovorili da je, što se tiče same nabavke aparata, odrađeno idejno rješenje rekonstrukcije zgrade koji je donacija arhitekte Veselina Bata Radulovića. Projekat idejnog rješenja je, tvrde, usaglašen sa zahtijevima IAEA a nakon toga predat kao takav za raspisivanje glavnog projekta koji je u toku.

Iz KC su istakli da se projekat sprovodi planski, tako da će uporedo sa izvođenjem neophodnih građevinskih radova, nabavkom i instaliranjem aparata biti obavljena i edukacija osoblja što će omogućiti da ovaj vid dijagnostike bude odmah dostupan pacijentima nakon instalacije aparata.

“Ovo je još jedan važan projekat, ne samo za Klinički centar, već za crnogorsko zdravstvo uopšte, posebno ako znamo da je samo za ovu uslugu, bez ostalih propratnih troškova, koju su naši građani dobijali u inostranstvu, godišnje izdvajano oko pola miliona eura. Benefite će imati i pacijenti i zdravstveni sistem”, poručili su iz ove ustanove.

Iz KC je početkom 2021. najavljeno da bi PET skener, zlatni standard za dijagnostiku pacijenata sa tumorima, mogli da dobiju do kraja 2023. godine, ali i da je projekat zbog kompleksnosti i formiranja adekvatnog prostora za smještaj planiran u dvije ili tri faze.

Bonus video: