MERT: Niko ne polaže pravo na državne resurse

Resor Gorana Đurovića o rješenju Privrednog suda u korist kompanije “Domen”

13025 pregleda 13 komentar(a)
Privredni sud zanemario državno vlasništvo: Đurović, Foto: Luka Zekovic
Privredni sud zanemario državno vlasništvo: Đurović, Foto: Luka Zekovic

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma (MERT) poštovaće rješenje Privrednog suda o sprovođenju javnog poziva za nacionalni internet domen (me) do pravosnažnosti okončanja postupka, ali će i preduzeti sve zakonske mjere kojima se onemogućava obavljanje poslova upravljanja registrom tog državnog resursa.

To se, pored ostalog, navodi u reagovanju koje su juče iz resora Gorana Đurovića uputili nakon što je Privredni sud donio rješenje kojim je onemogućio državi do daljeg da sprovede javni poziv za izbor agenta registracije nacionalne internet oznake i time presudio u korist kompanije “Domen”, koja od 2008. godine obavlja taj posao.

“Vijesti” su juče objavile o tom rješenju i da je donijeto samo nekoliko sati nakon što je Privredni sud dobio izjašnjenje Zaštitnice imovinsko-pravnih interesa Bojane Ćirović, kojim ona predlaže da se zahtjev “Domena” za određivanje privremene mjere, odbije kao neosnovan. “Domen” je tražio da sud zabrani državi da sprovede javni poziv za izbor novog agenta “do pravosnažnog okončanja parničnog postupka za utvrđivanje punovažnosti ugovora, koji će predlagač (“Domen”), radi opravdavanja određene privremene mjere, pokrenuti u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti ovog rješenja”.

MERT je javni poziv za izbor agenta registracije.me domena objavio 21. juna. Juče su kazali da će, do pravosnažnog okončanja postupka po prigovoru koji će Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa izjaviti rješenje Privrednog suda, ispoštovati ono što je u njemu navedeno.

“Ne želimo da bilo kojim postupkom doprinesemo očiglednom protivpravnom postupanju pojedinih aktera ovog spora, poštujući do kraja i u potpunosti pravni poredak i zakone ove zemlje”, navode iz resora Đurovića.

Dodaju i da će preduzeti “sve zakonske mjere radi zaštite sigurnosti i nesmetanog funkcionisanja dijela kritične infrastrukture, odnosno mjere kojima se onemogućava prekid obavljanja poslova upravljanja registrom nacionalnog internet domena.me”.

Tvrde da je rješenjem Privrednog suda, “bez valjanog pravnog osnova, iznova privatni interes pretpostavljen javnom”. Državi je, kako navode, “rješenjem Privrednog suda na neodređeno vrijeme, do okončanja parnice koja može trajati godinama, onemogućeno raspolaganje njenim sopstvenim resursom”.

“A na osnovu ‘vjerovatnoće’ da će u toj neizvjesnoj parnici, koja nije još ni pokrenuta... zastupnik privatnog interesa možda uspjeti da dokaže da na javni resurs polaže svoje privatno pravo”, navode iz MERT.

Dodali su da je Privredni sud zanemario da je.me “dobro u javnom vlasništvu”, “da kao dio kritične informatičke infrastrukture podliježe posebnoj brizi i režimu zakonske zaštite” i da se ne može razumjeti “gdje sud vidi opasnost da privatni ulagač neće moći da naplati svoja nedospjela, buduća i ničim dokazana potraživanja od države, da bi taj sud izricanjem mjere obezbjeđenja nad državnom imovinom taj privatni interes ‘obezbijedio’”.

“Svi prihodi po osnovu prodaje domena slivaju se na račun Agenta registracije ‘Domen’, koji onda dio prihoda, u skladu sa Ugovorom, upućuje državi... u ovom pravnom odnosu samo država može imati potraživanja prema operateru, a ne i obrnuto”, dodaju iz MERT.

Iz “Domena” su juče u saopštenju i plaćenoj objavi, naveli da ugovor o agentu registracije koji je ta kompanija sa Vladom zaključila 2008, ostaje na snazi do 31. marta 2033, “što će se dokazati u sudskom postupku”. Podsjetili su da je rješenjem Privrednog suda “državi Crnoj Gori zabranjeno otvaranje ponude, odabir novog agenta”.

“Kao i da pravno i faktički spriječi kompaniju ‘Domen’ da vrši ovlašćenja za registraciju domena i pružanje drugih usluga u vezi sa korišćenjem nacionalnog domena.me, u skladu sa važećim ugovorom o agentu registracije”, saopštili su juče.

U saopštenju, advokati “Domena” Dragan Prelević, Savo Jasnić, Goran Stanivuković i Siniša Čolević navode “da su upozorili nadležne službenike Vlade da bi svaka dalja radnja usmjerena na sprovođenje postupka po Javnom pozivu ili onemogućavanje kompanije ‘Domen’ da vrši ovlašćenja za registraciju domena i pružanje drugih usluga u vezi sa korišćenjem nacionalnog domena.me, predstavljala krivično djelo.

Bonus video: