Na prijemnom za upis na Medicinski fakultet pale 32 "Luče"

Na studijskim programima medicina i stomatologija mjesta ima i za naredni upisni rok

48725 pregleda 93 reakcija 84 komentar(a)
Vuksanović-Božarić, Foto: ucg.ac.me
Vuksanović-Božarić, Foto: ucg.ac.me

Od 99 kandidata za upis na studijski program medicina na Medicinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore (UCG), 35 je položilo prijemni ispit, dok 64 nije, a polovina onih koji nijesu pokazali znanje za upis u julskom roku, iz srednjih škola su izašli sa diplomom “Luča”.

To pokazuju konačne rang-liste, objavljene na sajtu Medicinskog fakulteta.

Prijemni za studijski program stomatologija od 21 kandidata, položilo je 7. Od 14, koliko nije uspjelo da se izbori sa biologijom i hemijom na prijemnom ispitu, pet je “lučonoša”.

Prodekanka za nastavu na Medicinskom fakultetu Aleksandra Vuksanović-Božarić kazala je “Vijestima” da je interesovanje najboljih učenika za upis na akademske studijske programe Medicinskog fakulteta reprezent njegovog statusa u domaćem obrazovnom sistemu.

Ona je precizirala da je, od 64 kandidata koji nijesu prošli prijemni, 26 završilo gimnaziju, a 38 stručnu medicinsku školu.

“Prijemni ispit je položilo 35 kandidata. Nije uobičajen procenat kandidata, jer je u studijskoj 2022/2023. godini na studijskom programu medicina u prvom upisnom roku 57 kandidata položilo prijemni ispit “, kazala je Vuksanović-Božarić.

Prema konkursu, Medicinski fakultet na programu medicina ima mjesta za 40, a na programu stomatologija 20 novih studenata.

“Od 14 kandidata koji nisu položili prijemni ispit za upis na studijski program stomatologija, sedam je iz stručne medicinske škole, a sedam iz gimnazija”, objasnila je.

Prema njenim riječima, literatura za polaganje prijemnog ispita za studijski program medicina i stomatologija su, kako kaže, udžbenici za gimnazije, u kojima se nadograđuje naučeno gradivo tokom osnovnog obrazovanja.

“Kandidati su imali i mogućnost besplatne pripreme i konsultacija za predmete Biologija i Hemija na Medicinskom fakultetu, posle završenog polaganja eksterne mature”, zaključila je Vuksanović-Božarić.

Nepopunjena mjesta fakultet će oglasiti u narednom upisnom roku.

Vuksanović-Božarić naglašava da je Medicinski fakultet za 25 godina postojanja ostvario “krucijalnu ulogu u razvoju zdravstvene misli u Crnoj Gori”.

“Od svog postojanja, na svim studijskim programima Medicinskog fakulteta upisano je 5.500, a diplomiralo 3.125 studenata. Od tog broja, 1.186 doktora medicine, stomatologije i farmacije. Medicinski fakultet UCG u četvrtvjekovnom trajanju ostvario je krucijalnu ulogu u razvoju zdravstvene misli u Crnoj Gori. Najveći uspjeh društva leži u obrazovanju”, kazala je Vuksanović-Božarić.

Bonus video: