Đurović čestitala 13. jul

"Stalno imajući na umu neprolazne vrijednosti 13. jula, moramo nastaviti da se borimo za dobro i napredak Crne Gore, čija je evropska budućnost neupitna, koja je pouzdan susjed, uvažena članica NATO-a i lider u pregovaračkom procesu za članstvo u EU"

4095 pregleda 21 reakcija 16 komentar(a)
Đurović, Foto: Luka Zeković
Đurović, Foto: Luka Zeković

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović čestitala je 13. jul - Dan državnosti, svim građankama i građanima Crne Gore.

"U ime Skupštine Crne Gore i u svoje ime čestitam 13. jul, jedan od najsvjetlijih datuma u istoriji naše zemlje. Na današnji dan sjećamo se dva velika događaja koji su zlatnim slovima upisani u viševjekovno trajanje i kolektivno pamćenje našeg naroda - 13. jula 1878. kada je Crna Gora na Berlinskom kongresu dobila međunarodno priznanje i 13. jula 1941. godine kada je podignut Trinaestojulski ustanak, prvi masovni ustanak u porobljenoj Evropi", navela je Đurović.

Podsjetila je da je 1878. Crna Gora, nakon turbulentnih istorijskih dešavanja, konačno ušla u krug slobodnih i uvaženih država ondašnje Evrope.

"Nekoliko decenija kasnije naši rodoljubi su još jednom pokazali da ne ljube lance, te da se nikada neće pokoriti nijednom zavojevaču, ma koliko bio snažan. Trinaestojulski ustanak je potvrdio da veličinu jednog naroda ne određuje njegova brojnost, niti površina teritorije na kojoj živi. Ovaj slavni događaj bio je uvod u herojsku Narodnooslobodilačku borbu jugoslovenskih naroda i u istorijskom smislu je postao sinonim državnog bića i vječnosti Crne Gore. Stalno imajući na umu neprolazne vrijednosti 13. jula, moramo nastaviti da se borimo za dobro i napredak Crne Gore, čija je evropska budućnost neupitna, koja je pouzdan susjed, uvažena članica NATO-a i lider u pregovaračkom procesu za članstvo u EU. Slobodarstvo i antifašizam su naša istorijska vertikala i put kojim ćemo nastaviti da idemo kako bismo obezbijedili bolji život svim našim građanima. U to ime, još jednom čestitam Dan državnosti", navela je Đurović u čestitki

Bonus video: