Čestitke povodom Dana državnosti

"Dan kada se prisjećamo dvije najvažnije stranice u knjizi naše istorije, prva je sticanje državne nezavisnosti na Berlinskom kongresu 1878. godine, a druga paljenje jedne od prvih baklji slobode u porobljenoj Evropi i borbi protiv okupatora 1941. godine"

23030 pregleda 24 reakcija 22 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.07.2023. 14:00h

Crna Gora obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na 13. jul 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država i isti datum 1941. kada je narod Crne Gore počeo ustanak protiv fašizma.

Čelnici Mojkovca: Na temeljima Trinaestojulskog ustanka gradimo današnje društvo

Predsjednik Opštine Mojkovac, Vesko Delić, predsjednik Skupštine opštine Mojkovac, Marko Janketić i potpredsjednik Ivan Ašanin, čestitali su građanima Mojkovca, 13. jul, Dan državnosti Crne Gore.

"Danas, proslavljamo 13. jul Dan državnosti, u znak sjećanja na slavne istorijske događaje, na međunarodno priznanje na Berlinskom kongresu 1878. godine i Trinaestojulski ustanak 1941. godine. Sa ponosom se sjećamo junačkih djela naših predaka koji su u teškim vremenima upalili baklju slobode i podigli najmasovniji ustanak u porobljenoj Evropi. Na temeljima Trinaestojulskog ustanka gradimo današnje društvo, na vrijednostima slobode i pravde koje smo kao narod potvrdili i 30. avgusta 2020. godine", navodi se u čestitki.

Udruženje pravnika čestitalo Dan Državnosti

Udruženje pravnika, čestialo je građanima 13. jul, Dan državnosti, u želji da svojoj domovini i ukupnoj društvenoj zajednici, posvećenošću, odanošću i pregalaštvom, podarimo bolju budućnost izgradnjom države u kojoj je vladavina prava temeljni princip, a ne uspostava prava na vladavinu.

"Uz poziv da ustavni patriotizam i građanski koncept društva budu kohezioni faktor, jači od destrukcije, partikularizama i naconalizama Udruženje pravnika posebno ističe potrebu da temeljne vrijednosti antifašizma i 13-to julskog ustanka, ne samo deklarativno i u danima praznika, njeguju se i izdižu kao temeljne odrednice crnogorskog društva. Uvjereni da današnja generacija crnogorskih građana ima kapacitet da uspostavi institucionalnu i funkcionalnu demokratiju, jednakost svih građana pred zakonom i državu evropskih vrijednosti, upućujemo da nije samo pitanje "šta je država učinila za mene" već i na upit "šta ja mogu uraditi za državu". Samo u onoj državi gdje je više onih građana koji u prvi plan stavljaju svoju odgovornost i potrebu da daju doprinos ta država je jaka, stabilna i prosperitetna", navodi se u čestitki Udruženja pravnika.

Lalošević: Istorija Crne Gore svjedoči da smo stajali na braniku očuvanja slobodarskih tekovina

Ministar sporta i mladih Vasilije Lalošević čestitao je svim građanima Dan državnosti i Dan ustanka crnogorskog naroda.

"Naša istorija svjedoči da smo dostojanstveno stajali na braniku očuvanja slobodarskih tekovina", kazao je Lalošević.

Prema njegovim riječima antifašistički pokret predstavlja simbol ujedinjenja čitavog naroda, zajedništva i hrabrosti.

"Tu ideju i danas njegujemo, svjesni da smo ovu zemlju pozajmili od naših predaka. Sa željom da ostanemo dostojni naših predaka i njihovih djela, da u vremenu koje je pred nama ostavimo trag vrijedan pominjanja", poručio je Lalošević.

Vuksanović: Sa posebnom emocijom se sjećamo slavne prošlosti

Ispunjeni ponosom, slavimo datum kada je svijet prepoznao i priznao našu osobenost i samobitnost, a onda se poklonio slobodarskom duhu i hrabrosti, koju smo pokazali pred najvećim zlom 20. vijeka, kazao je predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović.

On je svim crnogorskim građankama i građanima čestitao Dan državnosti, te dodao da se na današnji dan sa, kako kaže, posebnom emocijom sjećamo slavne prošlosti.

"Vjekovima smo u zajedništvu sa svima, kojima je Crna Gora u srcu, stvarali ovu državu, uvijek svjesni da smo njen dio i da je ona naše mjesto pod suncem. Gradili smo je dan po dan, godinu po godinu, kamen po kamen i ugradili sebe u temelje i bedeme Crne Gore.", rekao je Vuksanović.

Kako on smatra pokazali su, kada god je istorija od njih zahtijevala, da su važna kockica u crnogorskom mozaiku, te da su zajedno "na pravoj strani svijeta".

"Nadahnimo se tim slavnim tradicijama i s punim dignitetom koračajmo zajedno dalje", zaključio je Vuksanović.

Šćekić: Državu ćemo sačuvati časnim radom i borbom za opšte dobro

Uvjeren sam da će nas ovaj veliki datum uvijek opominjati da moramo biti spremni za buduće izazove koje donose dani pred nama i da ćemo upravo zbog toga nastaviti još snažnije i još brže da radimo na napretku Crne Gore, zbog njenih građana i njihovog prosperitetnijeg života, kazao je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

Šćekić je uputio čestitku povodom 13. jula, te dodao da taj "svijetli" datum objedinjuje dva značajna događaja.

"Trinaestog jula 1878. godine Crna Gora je na Berlinskom kongresu dobila međunarodno - pravno priznanje, definitivno je međunarodno potvrđen državni suverenitet, zahvaljujući dugoj oružanoj i političkoj borbi našeg naroda za očuvanje nezavisnosti i slobode i 13. jula 1941. godine, dan koji nam pokazuje kako se čuva dostojanstvo Crne Gore, dan kada je najmanja država među južnoslovenskim narodima imala hrabrosti da ustane, pruži otpor i pokaže porobljenoj Evropi kojim putem da krene i kako se izboriti u borbi protiv fašizma", naveo je Šćekić.

On je rekao da se sa ponosom treba sjećati predaka koji su, kako kaže, stvarali državu i koji su se borili za slobodu kao vječnu i neprolaznu vrijednost čovječanstva, te dodao da generacijama koje dolaze treba prenijeti svjedočanstvo o njihovoj "hrabrosti, junaštvu, veličanstvenom podvigu i otporu koji su pružili i postali primjer u Evropi i šire, kako se brani i bori za slobodu".

U savremenom svijetu, smatra Šćekić, državu ćemo sačuvaćemo tako što ćemo časno raditi, boriti se za opšte dobro i za svakog građanina podjednako.

"Tako što ćemo se sjećati koliko smo istorijski preplatili cijenu ratovanja i da je očuvanje mira obaveza prema budućim generacijama. Samo uz poštovanje i očuvanje naših vrijednosti, uz podsjećanje na 13. jul i vertikalu državnosti i antifašizma i činjenicu da nam je on i donio sve savremene tekovine, svim građanima Crne Gore čestitam ovaj svijetli datum.", istakao je.

Živković: Slobodarstvo jedno od najvećih svjetonazora Crne Gore, svim građankama i građanima čestitam Dan državnosti

V.d. predsjednika DPS-a Danijel Živković čestitao je građanima 13. jula, Dana državnosti.

"Trinaesti jul, datum upisan zlatnim slovima na stranicama crnogorske istorije, kojom se svaki čovjek, koji voli ovu zemlju, cijelim svojim bićem ponosi, i danas služi kao podsjetnik na herojsku borbu generacija koje su svoje živote posvetile odbrani, u Crnoj Gori, nikad utihnulog slobodarstva".

Živković je u saopštenju naveo da borba za slobodu predstavlja trajnu vrijednost Crne Gore.

"Danas imamo moralnu i ljudsku obavezu da ostanemo istrajni i odlučni u namjeri da Crnu Goru očuvamo na putu poštovanja univerzalnih vrijednosti čovječanstva. Dužni smo prema generacijama koje su prkosno, ne mareći za svoje živote, stale u front borbe protiv fašizma, da afirmišemo i štitimo antifašističko nasljeđe, građanski karakter društva, kao i evropsku perspektivu naše države. Slobodarstvo je jedno od najvećih svjetonazora Crne Gore. Bez svjetla luče slobode, ne bi bilo obnovljene državnosti i savremene države koja je danas članica NATO-a, sa najvećim dostignućima u procesu EU integracija", naveo je Živković.

Šehović: Crna Gora da ostane dosljedna neprolaznim državotvornim i antifašističkim vrijednostima

Predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Damir Šehović uputio je čestitku povodom 13. jula – Dana državnosti Crne Gore, ističući da su trinaestojulske vrijednosti usmjerile Crnu Goru ka putu borbe za nezavisnost, državni suverenitet i slobodu.

"Danas kada obilježavamo ovaj značajni datum, na talasu trajnih civilizacijskih vrijednosti koje oduvijek odlikuju Crnu Goru i njene građane, i dalje vodimo političku borbu za očuvanje nezavisnosti i slobode, ali što je najbitnije ostajemo trajno opredijeljeni za ideale mira, tolerancije i suživota. Danas je više nego ikad, potrebno da ostanemo usmjereni ka evropskom putu, koji će omogućiti da se Crna Gora razvija u skladu sa visokim evropskim i svjetskim standardima, ali bude dosljedna sebi, svojim građanima, opštem interesu i principima na kojima se zasniva naše državno dostojanstvo”, poručio je Šehović.

On je kazao da uvijek treba isticati ponos jer je crnogorska borba za državnost bila zasnovana na borbi protiv fašizma, pa je tako i antifašizam značajan dio crnogorskog identiteta, ali da savremeno doba zahtijeva otpor prema mnogobrojnim izazovima današnjice koji se nerijetko nalaze pred Crnom Gorom i njenim građanima.

"Moramo istrajati u borbi da se Crna Gora vrati na put razvoja i prosperiteta, da bismo što češće slavili državne pobjede, ali i uspješno se odupirali diskursu koji ima za cilj da naše građane dijeli po različitim osnovama stvarajući razdor i odvraćajući naše društvo od težnje ka opštem dobru”, naveo je Šehović.

Naglasio je da iz poštovanja prema žrtvi koju je crnogorski narod dao u borbi za državnost, suverenitet i slobodu, pokazujući odlučan otpor prema okupatoru i opredijeljenost ka antifašizmu, zadatak današnjih generacija je da čuvaju i brane Crnu Goru i njene vitalne nacionalne interese.

"Imamo samo jednu državu kao što nam jedno srce kuca u grudima, zato je moramo pažljivo i brižno čuvati i brinuti o njenim vitalnim interesima. Ne smijemo dozvoliti skretanje sa evroatlantskog puta, koji smo mukotrpno trasirali svih prethodnih godina. Moramo nastaviti zalaganje za očuvanje građanskog karaktera Crne Gore, multietničkog, multivjerskog i multinacionalnog sklada i suživota, kao i svih državotvornih vrijednosti koje su neprolazne i trajne", zaključio je Šehović.

Martinović: Datum koji ostaje kao vječni izvor inspiracije i primjer sadašnjoj i svim budućim generacijama

Predsjednik Opštine Kolašin vladimir Martinović čestitao je građanima 13. jul, Dan državnosti.

"Ovaj praznik je u našim kalendarima obilježen dvostrukim podvigom naše države: kada je 1878. priznata kao samostalna država i kada je 1941. počeo Opštenarodni ustanak protiv fašizma. Oba ova događaja potvrda su trajnog opredjeljenja Crne Gore za slobodarske i demokratske vrijednosti do kojih je držala i onda, a s nesmanjenim intenzitetom drži i danas. Združena jednim datumom, postignuća naših predaka predstavljaju simbol borbe za pravdu i oslobađanje od svih oblika tiranije. Stoga, ovaj datum ostaje kao vječni izvor inspiracije i primjer sadašnjoj i svim budućim generacijama o tome 'kako treba s besmrtnošću zborit'.Slava ustanicima protiv fašizma, građankama i građanima Crne Gore još jednom - srećni Dan državnosti i Dan ustanka", naveo je Martinović.

Ibrahimović: Zbog mladih, ali i njihove budućnosti, moramo čuvati tekovine 13. jula

Predsjednik Bošnjačke stranke i potpredsjednik Vlade Ervin Ibrahimović čestitao je građanima 13. jul, Dan državnosti Crne Gore.

"Čestitam vam 13. jul, Dan državnosti i jedan od najznačajnijih dana u istoriji Crne Gore. Današnji datum snažno simbolizuje borbu za državu i borbu protiv fašizma. Kao društvo, imamo posebnu obavezu kada je u pitanju 13. jul 1941. godine, jer su tada svi narodi, bez obzira na vjersku pripadnost, krenuli u oslobodilački pokret i ujedinjeni započeli borbu protiv fašizma, što je bio svojevrstan politički i vojni podvig na evropskom tlu".

Ibrahimović je naveo da se zbog mladih, ali i njihove budućnosti, moraju čuvati tekovine 13. jula.

"Dugujemo veliku zahvalnost našim precima, za ispravne odluke, bez kojih ne bismo uživali u današnjoj slobodi, a kojima su zadivili svijet, podstičući i druge da se suprostave totalitarnoj ideologiji koja je prijetila da ga pokori. Važno je da pomenemo i podsjetimo se da je bošnjački narod u Crnoj Gori bio značajan dio tekovine antifašističkog narodnog ustanka, dajući nesebičan doprinos ideji slobodne Crne Gore, na čijim temeljima je stvarana multietnička i multikulturalna Crna Gora. Naša obaveza je da nastavimo da čuvamo i razvijamo poruku antifašizma i da jačamo zajedništvo i multietnički sklad i da zajednički radimo na unaprijeđenju uslova života svih naših sugrađana”, kazao je Ibrahimović.

Bulatović: Najvažniji datum za Crnu Goru

Presjednik SO Kolašin Vasilije Bulatović čestitao je građanima 13. jul - Dan državnosti.

"Od Berlinskog kongresa preko prvog antifašističkog ustanka u Evropi, do današnjeg dana, 13. jul predstavlja najvažniji datum za Crnu Goru. Zato vam u ime Skupštine i u svoje lično ime čestitam Dan državnosti", naveo je Bulatović.

Mandić: Jedino pomireni možemo graditi stabilnost i prosperitet

Trinaestojulski ustanak je važna stranica istorije Crne Gore jer je pokazao jedinstvo naših predaka u najtežoj mogućoj situaciji u kojoj se može naći neki narod, kazao je lider Nove srpske demokratije (Nova) Andrija Mandić.

On je svim građanima Crne Gore čestitao 13. jul, kazavši da je taj "opštenarodni bunt odjeknuo tada porobljenom Evropom i pokazao put ka slobodi".

"Pristalice monarhije i sledbenici Staljina stali su rame uz rame i oružanim otporom zadivili pokorenu Evropu", dodao je Mandić.

On je rekao da, sada, u miru treba pravilno isticati takve poruke istine i zajedništva.

"Jedino pomireni možemo graditi stabilnost i prosperitet, bez nametanja tački razdora koje nepogrešivo vuku unazad", zaključio je lider Nove.

Spajić: Da bi Crna Gora bila vječna, ona mora biti izvanredna

Lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić čestitao je građanima 13. jul - Dan državnosti.

"Svakog 13. jula Crna Gora slavi svoju državnost, slobodu i antifašizam. Da bi bila vječna, ona mora biti izvanredna, a to će postići izvrsni ljudi koji će njenu budućnost graditi na bazi vizije, profesionalnosti i inovativnosti, oni koji ovoj državi i njenom slobodarskom narodu žele prosperitet, vladavinu prava i jednak status na međunarodnoj sceni", naveo je Spajić.

Vlaović: Plamen slobode 13. jula neka nam svima bude inspiracija i podsticaj u našoj stalnoj borbi za Crnu Goru

Ministarka kulture i medija Maša Vlaović uputila je povodom 13. jula čestitku građanima i građankama Crne Gore.

"Plamen slobode, koji je neodvojivo vezan za 13. jul, neka nam svima bude inspiracija i podsticaj u našoj stalnoj borbi za Crnu Goru, njene građane i građanke i suštinske i istinske vrijednosti. Antifašistička borba je brojnim umjetnicima bila inspiracija i podsticaj za rad, čiji spomenici posjeduju izuzetnu univerzalnu vrijednost i značajni su za cjelokupno čovječanstvo. Naš zadatak je da nastavimo da čuvamo i unaprijeđujemo našu državu prema daljim reformama, demokratizaciji, progresu i evropskoj zajednici. Slaveći 13. jul, mladim generacijama prenosimo tradiciju antifašizma i učimo ih da ostanu vjerne slobodarskoj i antifašističkoj tradiciji", navela je Vlaović.

Jokić: Gradimo savremeno društvo po mjeri svakog njegovog građanina

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić čestitajući građanima Dan državnosti naveo je da 13. jul ujedinjuje dva značajna događaja u našoj istoriji - dan kada je Crna Gora 1878. godine na Berlinskom kongresu međunarodno-pravno priznata kao država, i dan kada je 1941. godine crnogorski narod, podigavši ustanak u porobljenoj Evropi, utemeljio antifašistički put, put slobode, pravde i jednakosti, kao temelje današnje države.

"Uz duboku i iskrenu zahvalnost i poštovanje prema našim precima koji su, ne štedeći svoje živote, zauvijek upisali Crnu Goru na jedinu ispravnu, antifašističku stranicu evropske istorije, mi danas gradimo savremeno društvo po mjeri svakog njegovog građanina, ostavljajući u amanet našim potomcima istinske ljudske vrijednosti čojstva i junaštva naših predaka, kao garant evropskog puta naše države Crne Gore", naveo je Jokić.

Otović: Gledajmo u budućnost i radimo zajedno na unapređenju društva

Predsjednik SO Herceg Novi Ivan Otović čestitao je grđanima 13. jul.

"Danas obilježavamo Dan ustanka naroda protiv okupatora i Dan državnosti. Vođeni slobodarskim duhom, naši preci nisu žalili svoje živote kako bi odbranili otadžbinu i donijeli joj slobodu i mir. Na njihove žrtve danas smo podjednako ponosni kao i tog 13. jula 1941. godine kada su ustali protiv fašističkih ideologija i nametnutog ropstva, ali i 1878. godine kada je Crna Gora dobila državno priznanje. Dok odajemo počast hrabrim i časnim precima koji su ispisali istoriju pobjednika, gledajmo u budućnost i radimo zajedno na unapređenju društva, razvijanju tolerancije, njegovanju različitosti, stvaranju dobra za svakog pojedinca jer to je jedini put koji vodi istinskom prosperitetu". naveo je Otović.

Katić: Narod ispunjen slobodarskim duhom zapalio luču slobode i hrabro ustao protiv fašističkih okupatora

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić kazao je da je istorija tog grada i Crne Gore bogata je dešavanjima koji su kroz vijekove značili vječitu potrebu naroda za slobodom i pružanje otpora okupatoru.

"Svaki od tih datuma podsjeća na čojstvo i junaštvo naših predaka, a posebno mjesto pripada 13. julu koji objedinjuje obilježavanje Dana ustanka i Dana državnosti. Prije 82 godine u Crnoj Gori, jedan narod ispunjen slobodarskim duhom zapalio je luču slobode i hrabro ustao protiv fašističkih okupatora. Sa ponosom i zahvalnošću sjećamo se njihovih žrtava jer su nam donijeli ono što je najsvjetlije i najznačajnije, a to je sloboda. Na nama je da te tekovine očuvamo, sjećanja njegujemo, prenosimo mlađim generacijama i ostanemo dostojni potomci naših predaka. Neka Trinaesti jul i ideali borbe naših časnih predaka budu podstrek da se borimo za državu jednakosti i slobode, mira i solidarnosti, državu sigurnosti, socijalne pravde, multikulturalnosti i tolerancije, nezavisnih grana vlasti i institucija, državu koja poštuje volju svojih građana, njihova prava i dostojanstvo", naveo je Katić.

Đurašković: Slavnim datumima zavrijedili smo poštovanje velikih sila i aktera svjetske politike

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đuraškovića čestitao je 13. jul - Dana državnosti.

"Slaveći današnji praznik prilika je da se podsjetimo dva značajna datuma iz crnogorske prošlosti - 13. jula 1878. godine kada smo na Berlinskom kongresu dobili formalno međunarodno priznanje, i 13. jula 1941. godine koji su velikani svjetske misli ocijenili kao istorijski događaj koji spada među najveće domete slobodarske tradicije 20. vijeka. Ovim slavnim datumima smo zavrijedili poštovanje velikih sila i aktera svjetske politike, a Crna Gora potvrdila svoje viševjekovno trajanje i pokazala kako se čuva ugled, dostojanstvo i slobodarska tradicija. Uz duboko poštovanje prema djelima naših predaka i pijetet prema žrtvama koje opominju da borba za slobodu, jednakost i pravdu nije završena, dužni smo da se snažno odupremo istorijskom revizionizmu, ostajući dosljedni onoj državotvornoj i antifašističkoj vertikali i vrijednosnom sistemu koje ovaj značajan datum simbolizuje i na kome se temelji savremena Crna Gora. Unapređujući našu državu na tim temeljnim vrijednostima koji nam garantuju prosperitet i budućnost u društvu prosvijećenih naroda Evrope i svijeta, koristim priliku da još jednom svima od srca čestitam Dan državnosti Crne Gore i 82 godine antifašističke borbe i Narodnooslobodilačkog ustanka crnogorskog naroda", naveo je Đurašković.

Preokret: Putokaz ka onom kamo trebamo ići postavljen generacijama unazad

Preokret je građankama i građanima čestitao 13. jul - Dan državnosti.

"Na dan kada je Crna Gora dobila potvrdu nezavisnosti i 63 godine kasnije kada je buknuo opštenarodni ustanak koji je imao dalek odjek u tada porobljenoj Evropi, s ponosom se prisjećamo da je putokaz ka onom kamo trebamo ići postavljen generacijama unazad. Ujedno 13. jul nas obavezuje da krenemo putem ispunjenja višegeneracijskog sna da Crna Gora bude odživa, prosperitetna i da pruža mogućnost svakoj građanki i svakom građaninu mogućnost da živi od svog rada, da ima puno ostvarenje prava potrage za ličnom srećom i da bude slobodan/a", navode iz Preokreta.

Raković: Svjedočanstvo viševjekovnog postojanja Crne Gore, koje nas obavezuje na poštovanje slobodarskih i antifašističkih tekovina

Balša Raković, predsjednik Kluba odbornika Demokrata u Skupštini Prijestonice Cetinje čestitao je svim građankama i građanima Crne Gore, u ime Kluba odbornika Demokrata Prijestonice Cetinje i u svoje lično ime 13. jul, Dan državnosti i Dan ustanka.

"Dva datuma koja su nesumnjivo obilježila jedno razdoblje naše bogate istorije, ali i imala snažan uticaj na budućnost. Svjedočanstvo viševjekovnog postojanja Crne Gore, koje nas obavezuje na poštovanje slobodarskih i antifašističkih tekovina", kazao je Raković.

Proslavljajući 13. jul, kao simbol crnogorskog slobodarskog duha, dužni smo, dodao je on, da se sa dubokim pijetetom prisjetimo naših predaka i njihove žrtve za slobodu Crne Gore i njenu vječnost.

"Uz želju da i u narednom periodu svoje djelovanje usmjerimo na očuvanje antifašističkih vrijednosti, još jednom vam čestitam 13. jul, Dan državnosti i Dan ustanka. Neka je vječna Crna Gora", dodao je Raković.

CIVIS: Građani da budu jedini vladari

Iz Saveza građana CIVIS poručili su da je vrijeme da se osnaže institucije i stvori zajednica u kojoj su građani jedini vladari.

"Danas slavimo dan kada smo stvorili državu. Sada je vrijeme da stvorimo društvo. Svoju posebnost i hrabrost smo odavno pokazali. Sada je vrijeme da pokažemo odgovornost i mudrost.

"Danas je idealan datum da konačno počnemo da gradimo društvo koje svemu zna vrijednost i u kojem vrijednost nema cijenu: društvo u kojem je interes cjeline u interesu pojedinca. Vrijeme je da osnažimo institucije. Da ohrabrimo Građanina: slobodnu, misleću, zrelu, saosjećajnu ličnost. Da krenemo da stvaramo zajednicu u kojoj su građani jedini vladari. Da vodimo politiku kojoj je život iznad svega.

"Vrijeme je da krenemo da gradimo zemlju kojom umjesto partitokratije vlada meritokratija. Umjesto ostrašćenosti - zdrav razum. Umjesto snalaženja i krivinašenja - sposobnosti i dostignuća. Umjesto sukoba i podjela oko unaprijed zauzetih busija - zajednički rad na nalaženju ostvarivih rješenja. Vrijeme je da na djelu pokažemo ljubav prema Crnoj Gori. Svim građanima čestitamo 13. jul, Dan državnosti", navodi se u saopštenju.

Novaković: Čuvati i razvijati poruku antifašizma

Predsjednik stranke Predsjednik Biram Crnu Goru - Biram Bar, Radomir Novaković, čestitao je 13.jul crnogorskim građanima u domovini i dijaspori.

"S dubokim pijetetom i zahvalnošću podsjećamo se velikih istorijskih događaja koji simbolišu crnogorski slobodarski duh i tradiciju – Berlinskog kongresa 1878. i ustanka protiv fašizma 1941. godine.

"Svijetla i časna simbolika 13. jula sve nas obavezuje da nastavimo da čuvamo i razvijamo poruku antifašizma i da zajedno gradimo modernu Crnu Goru kao slobodnu, odgovornu, pravednu i ekonomski jaku zajednicu svih njenih građana. Srećan Dan državnosti", napisao je Novaković u čestitki.

Raičević: Najsvjetlije tradicije i najčvršći temelji crnogorske države snažno su isprepletani upravo kroz ovaj datum

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević uputio je čestitke povodom 13. jula, Dana državnosti Crne Gore i antifašističkog ustanka crnogorskog naroda svim građankama i građanima Bara i Crne Gore, dijaspori širom svijeta, u ime Opštine Bar i svoje lično ime, saopšteno je iz te opštine.

"Najsvjetlije tradicije i najčvršći temelji crnogorske države snažno su isprepletani upravo kroz ovaj datum. Ovo je dan kada je na Berlinskom kongresu 1878. Crna Gora međunarodno priznata kao suverena država ali i dan kada je 1941. Crna Gora potvrdila da u svakom vremenu nosi neugasivu luču slobode u svojim njedrima, podižući, prva u porobljenoj Evropi, ustanak protiv zla fašizma", napisao je u čestitki Raičevič.

Crna Gora, dodao je on, uvijek je znala da je vrijednost slobode neprolazna vrijednost za koju se uvijek iznova mora boriti i ljubomorno je čuvati kao najvrijedniju stvar sa kojom je vjekovima opstajala i opstala.

"Svjesni ogromne žrtve koju su generacije položile da bi mi danas živjeli u miru i pod svojim barjakom, ostajemo čvrsto na braniku vrijednosti antifašizma, građanske države, slobodnog i otvorenog društva u kojem ima mjesta za sve, bez obzira na bilo koju različitost", dodao je.

Ponosan sam, kazao je Raičević, što je baš Bar grad u kojem je začeta i prva crnogorska država sa Tuđemilskom bitkom, grad u kojem pukla prva ustanička puška 13. jula i grad koji je, kako je kazao, i danas primjer kako skladno i zajedno, jedni uz druge i jedni za druge, žive sve vjere i nacije, prihvatajući razliku kao najveće bogatstvo i temelj sigurne budućnosti i vječnosti naše države.

"Da je vječna Crna Gora", stoji u čestitki Raičevića.

Bošnjačko vijeće: Učvrstiti karakter Crne Gore kao antifašističke i sekularne države

Iz Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori čestitku povodom Dana državnosti uputili su svim građanima, u zemlji i dijaspori.

"Pripadnici bošnjackog naroda u Crnoj Gori ponosni su na doprinos koji su, tokom historijskog razvoja, dali i daju izgradnji države Crne Gore. Čak i u teškim periodima utemeljivanja države, nakon Berlinskog kongresa, izloženi čestim progonima i surovim uslovima života, ostali su privrženi državi Crnoj Gori, gradeći modele suživota i mostove razumijevanja potrebnih multietničkom i multivjerskom društvu.

"Bošnjački narod je ugradio sebe i u temelje antifašističke borbe, a brojni pojedinci položili su svoje živote nošeni idejama stvaranja slobodnog društva ravnopravnih naroda i građana. Ponosni smo i na naša pregnuća u obnovi državnosti Crne Gore i njenom putu ka društvu uređenih demokratija, evropskoj perspektivi i i članstvu u NATO alijansi. Današnju crnogorsku realnost , nažalost, oslikavaju i pokušaji narušavanja nekih državotvornih vrijednosti i javno ispoljavanje određenih poraženih fašističkih ideja.

"Smatramo da se država i društvo moraju odlučno suprotstaviti tim pojavama i učvrstiti karakter Crne Gore kao antifašističke i sekularne države, čiju društvenu realnost čini njen multietnički karakter. Dan državnosti predstavlja dobru priliku da se zajednički podsjetimo ovih vrijednosti. U ime Bošnjačkog vijeća , svim građankama i građanima, u zemlji i dijaspori, čestitamo 13.jul -Dan državnosti naše države Crne Gore.

Belan: Očuvanje slobodarskih i antifašističkih vrijednosti 13. jula garancija vječnosti i napretka Crne Gore

Građankama i građanima Crne Gore upućujem srdačne čestitke povodom 13. jula, Dana državnosti Crne Gore i antifašističkog ustanka, kazao je predsjednik Liberalne partije Vatroslav Belan.

"Ovo je jedan od najsvijetlijih datuma crnogorske istorije, temelj njene državnosti i suštinskih vrijednosti. Istorijska vertikala 13. jula 1878. kada je na Berlinskom kongresu Crna Gora priznata kao suverena država i 13. jula 1941, kada je Crna Gora podigla prvi ustanak protiv zla fašizma u porobljenoj Evropi, zauvijek je utkala u temelje naše države ljubav prema slobodi i jednakosti svih ljudi, posvećenost otporu prema mržnji i borbi za dostojanstvo svakog čovjeka", rekao je Belan.

On je dodao da su vrijednosti antifašizma i slobode vječne i njihovo očuvanje u Crnoj Gori jednako je potrebno u svim vremenima.

"Danas, kada su fašističke i šovinističke organizacije i njihove mračne ideje u zamahu, i uz snažnu podršku brojnih relativizatora i sumanutih negatora sve više zauzimaju javni prostor, naša odgovornost da im se bez kalkulacija suprotstavimo je još veća", dodao je Belan.

Nikada nećemo zaboraviti herojske žrtve naših predaka, napisao je on, koji su svoje živote dali za našu slobodu.

"Oni nam moraju biti inspiracija i vodilja da odlučnije nastavimo borbu za građansku, sekularnu, multikulturnu, multivjersku i antifašističku Crnu Goru", istakao je Belan.

Garancija vječnosti Crne Gore upravo smo, kako je kazao, mi, njene građanke i građani, i naša iskrena posvećenost izgradnji moderne i evropske države.

"Amanet naše generacije jeste da taj cilj ostvarimo u ovom vremenu i osiguramo svjetliju budućnost generacijama koje dolaze. Samo tako ćemo dokazati da smo dostojni viševjekovne slobodarske tradicije Crne Gore. Nema bolje prilike od 13. jula da to istaknemo i istinski razumijemo", rekao je predsjednik Liberalne partije Vatroslav Belan.

Banović: Ideje slobode i borba za nezavisnost koje s ponosom baštinimo, istorijske su vertikale

13. jul je dan koji simboliše cjelokupnu istoriju Crne Gore. Ideje slobode i borba za nezavisnost, koje s ponosom baštinimo, istorijske su vertikale koje su se spojile u slavnom datumu koji slavimo kao Dan državnosti, kazao je zamjenik predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Borislav Banović.

"Danas se sjećamo hrabrih boraca za slobodu koji su doprinijeli da Crna Gora postane međunarodno priznata na Berlinskom kongresu 13.jula 1878. godine, ali sa posebnim osjećajem časti i ponosa hrabrih ustanika iz 13.jula 1941. kada je započela borba protiv fašizma i nacizma", kazao je zamjenik predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Borislav Banović.

SDP je, kazao je on, nastala na ideji crnogorske državotvornosti, antifašizma i tradiciji partizanske borbe za ravnopravnost svih ljudi i naroda Jugoslavije, koja je osnova nastanka i moderne Crne Gore.

"Zbog toga smo ponosni na sve heroje prvog opštenarodnog ustanka protiv fašizma u porobljenoj Evropi, koji su poput svojih predaka hrabro žrtvovali svoju mladost da bi njihovi potomci živjeli u slobodi.", dodao je Banović.

Tekovine vjekovnih borbi za slobodu i antifažizma, kazao je on, moramo čuvati i iznova obnavljati i u našem vremenu, jer su upravo one putokaz za i razlog za ponos svih naših sugrađana

"U ime Socijaldemokratske partije i svoje lično ime, čestitam svim građanima 13-ti jul, Dan državnosti Crne Gore", rekao je Banović

Vuković: 13. jul nas obavezuje da Crnu Goru gradimo na principima jednakosti i vladavine prava

Jedan od najsnažnijih temelja Crne Gore je 13. jul, svijetli datum koji nas sve raduje, ali i obavezuje da uvijek budemo dosljedni slobodarskim idealima za koje su se borili naši preci, kazao je predsjednik Skupštine opštine Nikšić, Nemanja Vuković.

On je svim građankama i građanima Crne Gore čestitao Dan državnosti.

Vuković je istakao da ovaj veliki praznik ujedinjuje sve naše građane, podsjeća da se može i mora biti neizmjerno ponosan na prošlost, te daje jasne smjernice kako ostati na antifašističkom putu.

"U tom kontekstu, pozivam sve građane da se zajednički odupremo svim izazovima kako bi zemlju poveli putem istinske slobode, pravde, demokratije i prosperiteta, i u miru dokazali da smo dostojni ogromne žrtve naših predaka", rekao je Vuković.

Predsjednik SO je podsjetio i na dvostruki značaj ovog datuma.

"Naime, 1878. godine na Berlinskom kongresu Knjaževina Crna Gora međunarodno-pravno je priznata kao država, a 1941. podignut je prvi svenarodni ustanak protiv fašističkog okupatora u Evropi", dodao je.

Bečić: 13. jul je simbol otpora i slobodarskog duha našeg naroda

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić čestitao je 13. jul, Dan državnosti Crne Gore.

"Toliko je datuma u našoj slavnoj istoriji koje sa ponosom obilježavamo, ali 13. jul je simbol otpora i slobodarskog duha našeg naroda, to je prvi ustanak u porobljenoj Evropi koji je podstakao na masovni otpor fašizmu. Dan kada se prisjećamo dvije najvažnije stranice u knjizi naše istorije, prva je sticanje državne nezavisnosti na Berlinskom kongresu 1878. godine, a druga paljenje jedne od prvih baklji slobode u porobljenoj Evropi i borbi protiv okupatora 1941. godine", naveo je Bečić u čestitki.

U ovim izazovnim vremenima, kako je naveo, "naša sveta dužnost je da taj ideal slobode sačuvamo, u znak zahvalnosti našim precima koji su za taj ideal položili svoje živote, a da bi ih se mi danas sjećali u miru".

"Moderna porodica evropskih zemalja upravo je nastala na antifašističkoj borbi naših naroda. Zato i današnje, izazove modernog društva, možemo pobijediti isključivo zajedno, ujedinjeni oko istog cilja, očuvanja mira i omogućavanja bolje zajedničke budućnosti, bez ratova, bola i patnji. Neka nam žrtva naših predaka, koji su stvarali našu državu, bude motivacija da je sebično čuvamo, da njom ne vladamo već da joj služimo i da je sebično čuvamo ali i unapređujemo za generacije kojima je ostavljamo. U to ime, još jednom svim građankama i građanima čestitam 13. jul - Dan državnosti naše zajedničke kuće i jedine otadžbine Crne Gore", naveo je Bečić.

Bonus video: