I novi šefovi CEDIS-a se kuće na račun građana

Za rješavanje stambenih potreba zaposlenih u CEDIS-u objavljena dva poziva i oglas, a planirani iznos je oko 1,3 miliona eura. Za menadžment i zaposlene od posebnog značaja namijenjeno skoro 300.000, za one koji odlaze u penziju 238.000, a skoro 760.000 za ostale zaposlene

47116 pregleda 368 reakcija 85 komentar(a)
CEDIS, Foto: Boris Pejović
CEDIS, Foto: Boris Pejović

Crnogorski elektrodistrubutivni sistem (CEDIS) za rukovodioce i posebne kategorije zaposlenih u ovoj godini izdvojiće oko 1,3 miliona eura za rješavanje stambenih pitanja.

Prema dokumentaciji te kompanije u državnom vlasništvu, za članove menadžmenta i zaposlene na radnim mjestima od posebnog značaja opredijeljeno je oko 298.153 eura.

U spisima u koje su “Vijesti” imale uvid, a što su i potvrdili u CEDIS-u, za zaposlene koji odlaze u penziju ove godine ili im je već prestao radni odnos po sili zakona, izdvojeno je dodatnih 238.575 eura. Prema oglasu, koji je raspisan krajem prošlog mjeseca, CEDIS će opredijeliti još 759.589,45 eura za pomoć zaposlenima koji kupuju stan ili kuću. Za taj oglas uslovi nijesu poznati.

Iz Demokratske Crne Gore (Demokrate), čiji je kadar shodno koalicionim dogovorima u upravljačkim strukturama CEDIS-a, tokom 2021. godine kritikovali su sličnu praksu rješavanja stambenih potreba rukovodilaca i zaposlenih u tom preduzeću. Tvrdili su da je u pitanju “skandalozna akcija stambenog zbrinjavanja” tadašnjeg menadžmenta i da se ne zna ko su zaposleni sa posebnim zaslugama, ali je teško odoljeti zaključku da su zasluge za Demokratsku partiju socijalista (DPS).

Poziv od 30. maja kojim se rješava stambena potreba rukovodioca objavio je, kako navode iz CEDIS-a, izvršni direktor Vladimir Čađenović, inače član predsjedništva Demokrata. Iz CEDIS-a su prošle godine kazali da su izmijenili raniji Pravilnik, sa ciljem da se ukine pravo koje je više godina koriščeno/zloupotrebljavano da se samovoljno odlučuje bez kriterijuma, kao i da se definišu jednaki kriterijumi za dodjelu stambenih kredita za sve.

CEDIS: Poziv objavio izvršni direktor Vladimir Čađenović
CEDIS: Poziv objavio izvršni direktor Vladimir Čađenovićfoto: CEDIS

Kazali su da izmjene i dopune Pravilnika predviđaju ukidanje diskrecionog prava izvršnog direktora da sam određuje prioritete među aplikantima - menadžerima, ukidanje privilegije menadžerima da kreditnu obavezu otplaćuju na povlašćeni način u odnosu na ostale zaposlene. Tvrdili su da je predviđeno i da zaposleni koji obavljaju poslove od posebnog značaja, “koji su do tada rješavali stambenu potrebu pod povlašćenim uslovima kao i menadžment, rješavaju stambenu potrebu na istoj listi i pod istim uslovima kao i ostali zaposleni”.

Izmjene su, kako je lani saopšteno, podrazumijevale i da niko od novih članova menadžmenta, imenovanih iz redova osoba van CEDIS-a, ne može učestvovati u prošlogodišnjoj raspodjeli stambenih sredstava.

Dvije godine funkcije za kredit

CEDIS je 30. maja ove godine objavio poziv za rješavanje stambenih potreba zaposlenih članova menadžmenta i zaposlenih raspoređenih na radna mjesta od posebnog značaja za poslodavca, poziv je predviđen za zaposlene koji nijesu riješili stambeno pitanje u skladu sa pravilnikom od 27. aprila ove godine, za dodjelu kredita odnosno izgradnju stana ili porodične stambene zgrade.

U tom pozivu piše da je u tu svrhu namijenjeno 298.153,18 eura, u skladu sa Odlukom o utvrđivanju sredstava za rješavanje stambenih potreba za 2022. godinu, a koja je donesena šest dana ranije.

Pravo apliciranja, tvrdi se, imaju članovi menadžmenta i zaposleni raspoređeni na radnim mjestima od posebnog značaja “koji nemaju na odgovarajući način riješenu stambenu potrebu”.

Potrebno je, kako piše, da ispunjavaju uslov iz Pravilnika, odnosno da na dan poziva imaju najmanje dvije godine staža na funkcijama ili deset godina radnog staža u društvu ili kod osnivača. CEDIS je kćerka firma Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), u kojoj država ima 98,5 odsto vlasništva.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Komentarišući sličan poziv iz 2021. godine, kada je prethodno rukovodstvo CEDIS-a objavilo sličan poziv, iz Demokrata je saopšteno da je tom akcijom još jednom zavučena ruka u džep svih građana i iz njega izvučeno 320.000 eura.

“Pritom se ističe da se stanovi dodjeljuju zaposlenima sa posebnim zaslugama, pri čemu se ne zna ko te zasluge utvrđuje, a teško je odoljeti zaključku da je riječ o zaslugama za DPS… O kakvoj je neviđenoj bahatosti riječ neka ilustruje samo podatak da zaposleni sa po 35 godina radnog staža nemaju pravo na stan, ali imaju rukovodioci nakon samo dvije godine”, saopšteno je tada između ostalog iz Demokrata.

Javilo se 32 zaposlenih i rukovodilaca

Iz CEDIS-a su “Vijestima” odgovorili da se sredstva za rješavanje stambenih potreba izdvajaju u skladu sa Kolektivnim ugovorom od 15.12.2016. godine i aneksa od 8.2.2017. Kazali su da je izvršni direktor 30. maja ove godine objavio poziv za rješavanje stambenih potreba zaposlenih kojima u tekućoj godini prestaje ili je već prestao radni odnos po sili zakona, kao i drugi poziv o rješavanju stambenih potreba članova menadžmenta i zaposlenih raspoređenih na radnim mjestima od posebnog značaja.

Rok za podnošenje aplikacija bio je 9.6.2023. godine, a tvrde da se na prvi poziv javilo petoro zaposlenih, a na drugi 27.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Iz CEDIS-a su kazali i da su u skladu sa pravilnikom 28. juna ove godine objavili oglas za rješavanje stambenih potreba zaposlenih koji traje do 17. jula ove godine, a prema kojem je za rješavanje stambenih potreba zaposlenih izdvojeno 759.589,45 eura. Nijesu, međutim, precizirali ko su ostali zaposleni koji mogu aplicirati za pomoć preduzeća u skladu sa tim oglasom…

Iznos kredita nije za sve isti

U CEDIS-u, u odgovoru na pitanja “Vijesti”, tvrde da je Zakonom o radu utvrđen termin “zaposleni na radnim mjestima od posebnog značaja za poslodavca”, te su oni zbog kompleksnosti posla kao i obaveza i odgovornosti i na osnovu opisa poslova Odlukom utvrdili i definisali koja su to radna mjesta.

Na pitanje zašto oni i menadžment imaju prioritet, iz CEDIS-a su istakli su da je pravilnikom definisan postupak.

“... U kojem stambenu potrebu mogu riješiti prvenstveno i prioritetno zaposleni kojima po sili zakona prestaje radni odnos, zatim postupak za rješavanje stambenih potreba zaposlenih koji su članovi menadžmenta i od posebnog značaja za poslodavca i postupak u kojem svi ostali zaposleni rješavaju svoju stambenu potrebu. Pravilnikom je takođe definisan iznos sredstava za rješavanje stambenih potreba za svaki postupak”, pojasnili su iz ovog preduzeća.

Upitani koliko zaposlenih je dobilo ovu vrstu pomoći i u kojem iznosu, kazali su da iznos kredita zavisi od broja aplikacija, da li je dokumentacija potpuna i blagovremena, da li zaposleni ispunjava uslove tražene pozivom ili oglasom, da li je ranije rješavana stambena potreba i koliki je broj članova domaćinstva.

Nijesu odgovorili da li su u prethodne dvije godine raspisivani slični pozivi i koliko zaposlenih je na ovaj način riješilo stambenu potrebu.

Bonus video: