Miljanić: U posljednjih pola godine nije bilo ozbiljnijih napada na novinare

Premijer Dritan Abazović kazao je da nije perfektna atmosfera u Crnoj Gori kad je u pitanju sloboda medija, ali da je "sve bolja i bolja"

10209 pregleda 3 komentar(a)
Zoran Miljanić, Foto: Screenshot/Youtube
Zoran Miljanić, Foto: Screenshot/Youtube

Zamjenik predsjednika Komisije, ministar Zoran Miljanić kazao je da u posljednjih pola godine nije bilo ozbiljnijih napada na novinare.

To je rekao na sjednici Vlade, govoreći o polugodišnjem izvještaju Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija za period od 5. decembra 2022. do 23. juna 2023. godine.

"U toku rada ovog saziva Komisije, svi ozbiljniji napadiu su dobili sudske epiloge. Ostali su teški žigovi iz prošlih vremena, što se posebno odnosi na ubistvo Duška Jovanovića. Zadovoljni smo radom tužilaca, koji su u sastavu Komisije, ali saradnja sa tužilaštvima nije na posebno nivou“, kazao je Miljanić.

Apelovao je na Vrhovno državno tužilaštvo i nadležna tužilaštva da preduzmu sve mjere da svi slučajevi dobiju pravni epiulog.

"Nije lako posle 20 godina, ali ovakvi slučajevi ne zastarijevaju. Mi ćemo dati nove preporuke, ali je na policiji i tužilaštvu da skinu rukavice, da se saslušaju svi kojij treba, bez obzira na poziciju u državi“, kazao je Miljanić.

Premijer Dritan Abazović kazao je da nije perfektna atmosfera u Crnoj Gori kad je u pitanju sloboda medija, ali da je "sve bolja i bolja".

"U vezi sa starim slučajevima, konkretno u vezi sa ubistvom Duška Jovanovića, saslušane su neke osobe, tražićemo i međunarodnu pomoć“, kazao je.

Komentarišući to što mediji prenose Sky prepiske, kazao je da „staje u odbranu novinara istraživača i njihovog prava da posao obavljaju u kontekstu zaštite javnog interesa“.

"I kada je u pitanju novinarka Olivera Lakić i novinarka Vijesti Jelena Jovanović. To što neki mediji šikaniraju, i zbog svojih kriminalnih veza, ljude na silu guraju da i političare i novinarke u jednu ili drugu kriminalnih grupa i da to rade iz nekog drugog, a ne iz javnog interesa, neprihvcatljivo je za Vladu. Pružamo punu podršku novinarima istraživačima da štite javni interes“, kazao je Abazović.

Bonus video: