Zeković odao poštu civilnim žrtvama ubijenim u Bratuncu i Podrinju

Prihvatanje genocida i prestanak negiranja žrtava genocida u Srebrenici ne znači na bilo koji način da i Srbi nisu žrtve i da nije bilo zločina nad Srbima na tom području, u Bosni i Hercegovini i ostalim prostorima bivše Jugoslavije", rekao je Zeković

6799 pregleda 27 reakcija 27 komentar(a)
Zeković položio cvijeće na spomenik u Spomen parku civilnim žrtvama ratova 1991-2001., Foto: Aleksandar Saša Zeković
Zeković položio cvijeće na spomenik u Spomen parku civilnim žrtvama ratova 1991-2001., Foto: Aleksandar Saša Zeković

Prihvatanje međunarodnih i domaćih presuda za zločin genocida i druge zločine ne znači niti vodi zaključku da je srpski narod proglašen genocidnim već su sve odgovornosti individualizirane, kazao je samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada i član GI "21. maj" Aleksandar Saša Zeković.

On je danas položio cvijeće na spomeniku u Spomen parku civilnim žrtvama ratova 1991-2001. i odao poštu civilnim žrtvama i ubijenim ratnim zarobljenicima u Bratuncu i na području Podrinja.

Zeković je istakao da je značajan broj civila bio izložen "okrutnom postupanju i ubistvima, bezobzirnom razaranju i pljački".

"Odgovornost je političkih, vjerskih i akademskih elita kao i medija i civilnog društva da pomognu javnosti da prihvati činjenice o genocidu u Srebrenici. Prihvatanje genocida i prestanak negiranja žrtava genocida u Srebrenici ne znači na bilo koji način da i Srbi nisu žrtve i da nije bilo zločina nad Srbima na tom području, u Bosni i Hercegovini i ostalim prostorima bivše Jugoslavije", dodao je.

Zeković je rekao da društvo treba da bude ponosno na Podgoricu u kojoj se, kako kaže, nalazi i prvi zvanični spomenik civilnim žrtvama rata na prostorima bivše Jugoslavije.

"U podizanju spomen obilježja i spomen parka značajno je učestvovao Glavni grad. To govori o principijelnom i utemeljenom odnosu građana i građanki, organa i službi Podgorice prema prošlosti i ozbiljnim kršenjima međunarodnog humanitarnog prava", zaključio je.

Bonus video: