Otvorena muzejska knjižara u sklopu Pomorskog muzeja

Pomorski muzej u Kotoru dobio novi sadržaj

1643 pregleda 0 komentar(a)
Muzejska knjižara, Foto: Siniša Luković
Muzejska knjižara, Foto: Siniša Luković

Pomorski muzej Crne Gore u Kotoru od juče je bogatiji za jedan novi sadržaj – Muzejsku knjižaru koja je svečano otvorena u prizemlju barokne palate Grgurina u Starom gradu, pored postojeće Muzejske galerije.

"Muzejska knjižara je sadržaj Muzeja koji će doprinjeti njegovoj afirmaciji, i mjesto na kome će biti dostupna izdanja Pomorskog muzeja, ali i drugih izdavača koji su usko vezani za pomorstvo i naše bogato kulturno nasljeđe. Prateći sadržaj knjižare je izložba “Boka Kotorska okom fotografa Laforesta”, autorke Jelene Karadžić, ali i predmeti iz Pomorsko tehničke zbirke. Na interaktivnom ekranu muzejska izdanja će biti dostupna i u digitalnom obliku", kazala je viša bibliotekarka Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru Danijela Nikčević.

Muzejska knjižara
Muzejska knjižarafoto: Siniša Luković

Osim osnovne djelatnosti proučavanja, očuvanja, zaštite i prezentacije pomorske kulturne baštine i nasljeđa Boke Kotorske, Pomorski muzej Crne Gore od svog osnivanja 1952. godine gaji i bogatu izdavačku djelatnost čija je osnova poblikacija "Godišnjak Pomorskjog muzeja Kotor", a koja kontinuiramo izlazi već više od 70 godina i predstavlja najstariju aktivna publikaciju te vrste na istočnoj obali Jadrana.

Ovaj zbornik naučnih radova koji za temu imaju istoriju pomorstva, ali i šire kultuno nasljeđe Boke, jedna je od najreptezentatovnijih publikacija koje izdaje Pomorski muzej. Pored "Godišnjaka", u novootvorenoj Muzejskoj knjižari naći će se i druga izdanja ove ustanove - razni katalozi njenh izložbi i kolekcija, te drugih preko 30 monografskih publikcija koje je Pomorski muzej iz Kotora izdao počev od 2009. godine kada je objavio prvu svoju reprezentativnu monografiju – reprint djela "Prčanj" don Nika Lukovića.

Bonus video: