Projektuju novi sistem gradskog prevoza u Tivtu

Opština Tivat naručila strateški dokument od Saobraćajnog fakulteta iz Beograda

5854 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Opština Tivat potpisala je sa konzorcijumom koji čine Saobraćajni fakultet Univerziteta u Beogradu i kompanija “Public Transport Consult” d.o.o. Beograd ugovor za izradu Studije javnog gradskog i prigradskog prevoza putnika, kojom je administracija odlučila je da pokuša sistemski da redefiniše problematiku javnog gradskog i prigradskog saobraćaja u Tivtu.

Vrijednost ugovora je 42.500 eura sa PDV-om, a Saobraćajni fakultet koji je vodeći član konzorcijuma ima rok od šest mjeseci da završi ovaj posao.

To znači da bi Tivat već početkom decembra trebalo da dobije dokument koji će biti osnova za dugoročno rješavanje problema javnog saobraćaja u toj opštini. Ta djelatnost, inače, teško da igdje može biti profitabilna po tržišnim osnovama, pa je kao djelatnost od javnog interesa, gradovi obično na ovaj ili onaj način, subvencioniraju.

U projektnom zadatku piše da treba uraditi “reinženjering i unapređenje projektne strukture i definisanje potrebnih kapaciteta u sistemu javnog prevoza putnika u opštini Tivat”. To podrazumijeva da obrađivač Studije obavi analizu i procjenu postojećeg stanja urbane mobilnosti, dubinsku tehničko-tehnološku analizu stanja postojećeg autobuskog podsistema, analizu transportnih potreba i zahtjeva, kao i da obavi potrebne javne ankete i relevantna sistemska istraživanja, te obavi brojanje putnika na svim linijama u postojećem sistemu.

Očekuje se i da obrađivač Studije odradi kompletan reinženjering postojeće strukture mreže linija, tarifnog sistema, sistema karata i naplate, definiše model za proračun troškova i prihoda u sistemu javnog prevoza putnika, tipove i modele integracije tog sa ostalim sistemima javne mobilnosti, da rješenje za monitoring i kontrolu rada autobuskog podsistema...

Djelatnost javnog prevoza putnika na području Tivta obavlja autobuska kompanija “Blue Line” iz Herceg Novog. Ta firma gradski, prigradski i đački prevoz na teritoriji Tivta obavlja još od 2008, a posljednji ugovor sa Opštinom Tivat je za obavljanje tog posla potpisala u februaru 2019. na period od pet godina. Korisnici usluga javnog prevoza do sada su se u više navrata žalili na način na koji on funkcioniše, posebno u periodu van glavne ljetnje turističke sezone.

Bonus video: