Neko mora da odgovara za zastaru napada

Komisija preporučila policiji da redovno preispituje bezbjednost najugroženijih novinara i medija

41063 pregleda 71 reakcija 7 komentar(a)
Mihailo Jovović, Foto: nema
Mihailo Jovović, Foto: nema

Nadležna tužilaštva i Uprava policije treba da utvrde da li je i ko odgovoran zbog činjenice da su zastarili slučajevi napada na novinare Mladena Stojovića i Milovana Novovića, ali i prekršajni postupci na štetu novinara Vladimira Otaševića.

To je jedna od glavnih preporuka iz polugodišnjeg izvještaja o radu Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistva novinara i napada na imovinu medija, za period od 5. decembra 2022. do 23. juna ove godine.

Preporučeno je i da treba preispitati sve istrage napada na novinare koje dugo traju ili su nedjelotvorne, uključujući i istragu ubistva glavnog i odgovornog urednika Dana Duška Jovanovića, iskoriste sve zakonske mogućnosti i utvrde odgovornost za odugovlačenje i nedjelotvornost postupaka.

Komisija, čiji je predsjednik Mihailo Jovović, u izvještaju konstatuje da se posljednjih 12 godina bilježi povećanje broja napada na novinare i medije tokom pojačanih tenzija u društvu.

“Prvi skok u broju registrovanih napada dogodio se 2015. godine, sa po sedam i devet u 2013. i 2014. na 18 napada te godine… Kazna za počinioce djela često je izostajala. Takođe, počinioci su osuđeni na ukupno 13 mjeseci zatvora za osam djela koja su tretirana kao krivična 2011. i 2012. godine. Od 2014. do 2021. zatvorskom kaznom je sankcionisano pet počinilaca i to za tri krivična djela napada na novinare. Od 18 registrovanih i na različite načine procesuiranih napada 2015. godine, osam je tretirano kao krivično djelo. Niko nije sankcionisan zatvorskom kaznom”, navodi se u izvještaju.

Komisija je utvrdila i da je do drastičnog povećanja broja napada na novinare došlo 2021. i 2022. godine.

“U prethodne tri godine bilo je ukupno 17, a 2021. godine 28 napada na novinare i medije, od čega je devet tretirano kao krivično djelo, najviše u bilo kojoj godini. Naredne godine registrovana su 23 napada, od čega su četiri tretirana kao krivično djelo. Prosjek napada u ove dvije godine odgovara samo broju krivičnih djela na štetu novinara iz 2011. i 2015. godine”.

Komisija je Upravi policije preporučila da inicira redovno preispitivanje bezbjednosti najugroženijih novinara i medija u saradnji s drugim nadležnim državnim organima.

Prema izvještaju 22 novinara i medijska radnika napadnuta su više nego jednom. Komisija konstatuje da je najviše, po šest napada, izvršeno na štetu novinarki Olivere Lakić i Jelene Jovanović i novinara Seada Sadikovića, dok su Gojko Raičević i Nebojša Šofranac napadnuti po tri puta.

Najviše registrovanih napada bilo je na novinare i imovinu Vijesti (40), Dana (16), RTCG (11), TV Vijesti (9) i Pobjede (8).

“Primjetno je da je posljednjih godina povećan broj napada na novinare i imovinu medija koji ranije nisu napadani ili nisu tako često napadani. (RTCG, Pobjeda, Gradska TV - počela sa radom u septembru 2021. godine, Antena M, Standard)”, piše u dokumentu.

Komisija je u izvještaju konstatovala da se Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) do kraja izvještajnog perioda nije izjasnilo o preporukama iz njenog decembarskog izvještaja, uključujući one o istrazi ubistva Duška Jovanovića.

“Komisija smatra da u slučaju napada na Seada Sadikovića u martu 2021. godine, izuzeti DVR uređaj treba uputiti u Forenzički centar na vještačenje uz preporuku Tužilaštvu da se, kao što je to policija ranije tražila, utvrde razlozi zbog kojih nedostaje snimak u navedenom vremenu i da se utvrdi da li je neko od lica koja imaju pristup sistemu video-nadzora s eventualnom namjerom brisao ili dorađivao djelove video snimka”, piše u izvještaju.

Komisija je preporučila VDT-u da prikupi podatke o slučajevima napada na novinare i medije koji se ne nalaze u tabeli tužilaštva, a koje Komisija ima u svojoj evidenciji, i uvrsti ih u svoju tabelu prilikom sljedećeg ažuriranja. Traženo je i da se pri sljedećem ažuriranju tabele napada na novinare i medije unesu svi nedostajući podaci, kao što su datumi napada, podnošenja optužnih predloga/zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, konačnih izjašnjenja/obavještenja tužilaca...

Abazović: Puna podrška novinarima istraživačima

Premijer Dritan Abazović je na jučerašnjoj sjednici Vlade, a tokom razmatranja izvještaja Komisije, kazao da nije perfektna atmosfera u Crnoj Gori kada je u pitanju sloboda medija, ali da je “sve bolja i bolja”.

“U vezi sa starim slučajevima, konkretno u vezi s ubistvom Duška Jovanovića, saslušane su neke osobe, tražićemo i međunarodnu pomoć”, kazao je.

Komentarišući to što mediji prenose Sky prepiske, kazao je da “staje u odbranu novinara istraživača i njihovog prava da posao obavljaju u kontekstu zaštite javnog interesa”.

“I kada je u pitanju novinarka Olivera Lakić i novinarka “Vijesti” Jelena Jovanović. To što neki mediji šikaniraju, i zbog svojih kriminalnih veza, ljude na silu guraju i političare i novinarke u jednu ili drugu kriminalnu grupu, i da to rade iz nekog drugog, a ne iz javnog interesa, neprihvatljivo je za Vladu. Pružamo punu podršku novinarima istraživačima da štite javni interes”, kazao je Abazović.

Zamjenik predsjednika Komisije, ministar Zoran Miljanić kazao je da u posljednjih pola godine nije bilo ozbiljnijih napada na novinare. Apelovao je na VDT i nadležna tužilaštva da preduzmu sve mjere da svi slučajevi dobiju pravni epilog.

Komisija je u izvještaju konstatovala da se Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) do kraja izvještajnog perioda nije izjasnilo o preporukama iz njenog decembarskog izvještaja, uključujući one o istrazi ubistva Duška Jovanovića

Kosović: Kampanjom ugrožavaju bezbjednost novinara “Vijesti”

Iako smo u “Vijestima” navikli, pa čak i oguglali na prljave kampanje, kontunitet pokušaja diskreditacije naše novinarke Jelene Jovanović i cijele redakcije ide u pravcu ugrožavanja sigurnosti novinara i urednika, ocijenio je glavni i odgovorni urednik “Vijesti” Srdan Kosović.

On je poručio da se targetiranjem bezbjednost Jovanovićeve i njenih kolega i koleginica direktno ugrožava i da bi o tome morali da razmisle svi koji olako pokušavaju da kriminalizuju novinare.

“Vijesti nemaju nikakav problem s preispitivanjem našeg rada u kontekstu poštovanja profesionalnih standarda, ali ovdje se radi o jasnoj namjeri da se zarad interesa moćnih i još uvijek nedodirljivih, pokušamo zastrašiti i ućutkati”, istakao je Kosović.

Bonus video: