Hidrocentrala može da ugrozi sedru Lještanice

Odbijena saglasnost na inovirani elaborat za malu hidroelektranu u bjelopoljskoj opštini

4371 pregleda 83 reakcija 0 komentar(a)
Izvor rijeke Lještanice, Foto: Green Home
Izvor rijeke Lještanice, Foto: Green Home

Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) nije dala saglasnost na inovirani Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu male hidroelektrane “Lještanica”, na vodotoku istoimene rijeke, u opštini Bijelo Polje.

U obavještenju o rezultatima ispitnog postupka, u koje su “Vijesti” imale uvid, navodi se da elaborat “nije zadovoljio kriterijume shodno važećim propisima i standardima za ovu vrstu objekata i ne sadrži definisane odgovarajuće mjere za sprečavanje, smanjenje i otklanjanje mogućih štetnih uticaja na životnu sredinu”.

“Na osnovu postojećih hidroloških analiza i podataka o hidrogeološkim karakteristikama datim u Elaboratu nije moguće sagledati širu sliku mogućeg uticaja na životnu sredinu projekta mHE, a što je jedan od najznačajnijih faktora za obezbjeđenje kvalitetnog upravljanja vodnim resursima i poštovanje načela i standarda u oblasti voda”, piše u obavještenju.

Kako se dodaje, na rijeci Lještanici, odnosno vodopadu Skakala, “prisutan je tip staništa *7220 Okamenjeni izvori sa formacijama sedre (Cratoneurion), koji je prioritetan za zaštitu shodno EU Direktivi o staništima”.

“A koji je izuzetno rijedak u Crnoj Gori, i ovo područje predstavlja jednu od tri najreprezentativnije lokacije ovog tipa staništa u Crnoj Gori. Za formiranje i održavanje ovog tipa staništa, potrebno je permanentno (stalno) prisustvo vode da bi odgovarajuće mahovine (sedrotvorke) mogle da talože materijal, što rezultira formiranjem sedre (sige). U odnosu na navedene činjenice nije moguće dati konkretne mjere zaštite u odnosu na ovaj tip staništa, jer će nedostatak vode imati trajne negativne posljedice po njegov opstanak, odnosno njegovo održavanje i dalje formiranje”, piše u obavještenju koje je Agencija dostavila investitoru “Hydro Lještanica” iz Podgorice.

Investitor, kojem je obavještenje upućeno juče, ima pravo da se izjasni na rezultate ispitnog postupka u roku od četiri dana od dana prijema tog akta. Ako ono izostane, Agencija će donijeti rješenje bez izjašnjenja.

U “Hydro Lještanici” 99 odsto udjela ima češka firma “Vodni Zdroje”, a jedan odsto podgorička kompanija “Synergy”.

U firmi “Synergy” 12 odsto kapitala ima podgorička firma “KIA Montenegro”, čiji je izvršni direktor biznismen Vuk Rajković, kum bivšeg šefa države Mila Đukanovića. U firmi “Synergy” 52 odsto ima Tomaš Hajek, a po 12 odsto još i Radoje Vujadinović, Uroš Karadžić i Dragana Bošković.

Bonus video: