Foto: Luka Zekovic

Slobodom se ne trguje: Spomen soba Pete proleterske brigade asocira i opominje na antifašističku tradiciju Crne Gore

Ovo je podsjetnik na to koja je cijena plaćena za slobodu i nezavisnost Crne Gore. Podsjetnik da tom slobodom nikada i nipošto ne trgujemo, da budemo odani Crnoj Gori. Na antifašizmu počiva moderna Crna Gora i moramo ga čuvati, kaže desetar/kustos Mitar Božović

30006 pregleda 147 reakcija 43 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Nema ništa uzvišenije nego umirati za druge, a ništa tužnije nego kada oni zaborave one koji su za njih umirali. To je pred 13. jul, Dan ustanka u Crnoj Gori i Dan državnosti, poruka desetara Mitra Božovića, kustosa Spomen sobe Pete proleterske brigade u kasarni “Marko Miljanov” u Podgorici.

Borci te legendarne brigade, javnosti prepoznatoj po narodnom heroju Savi Kovačeviću, tokom oslobođenja Jugoslavije 40-ih godina, prešli su ratni put dug 2,5 hiljade kilometara i učestvovali u oslobođenju ne samo Crne Gore, već i Sarajeva, Celja, Karlovca...

U baraci, mini muzeju Narodnooslobodilačkog rata, u kasarni u Maslinama, izložene su fotografije, oružje, biste, zastave, umjetnička djela koja sjećaju na bitke za oslobođenje Jugoslavije od fašizma.

“Ova spomen soba je podsjetnik na to koja je cijena plaćena za slobodu i nezavisnost Crne Gore. Podsjetnik da tom slobodom nikada i nipošto ne trgujemo, da budemo odani Crnoj Gori. Na antifašizmu počiva moderna Crna Gora i moramo ga čuvati”, kaže Mitar Božović, dok nam pokazuje eksponate sobe/muzeja.

Božović je vojnik po ugovoru u Vojsci Crne Gore, profesor istorije i član Komisije za osnivanje vojnog muzeja.

“Crnogorci su dali veliki doprinos u 2. svjetskom ratu. Na kraju rata od svih generala - 36 posto su biIi Crnogorci. Krajem 1944. god., od 18 partizanskih korpusa, sa osam su komandovali Crnogrci”, kaže sagovornik.

“Najjače uporiše KPJ je bilo u Crnoj Gori”: desetar Mitar Božović
“Najjače uporiše KPJ je bilo u Crnoj Gori”: desetar Mitar Božovićfoto: Luka Zeković

Sva ova priča počinje 6. aprila 1941, podsjeća Božović, kada Sile Osovine kreću u napad na tadašnju Kraljevinu Jugoslaviju. Italijanske trupe su 17. aprila ušle u Crnu Goru, a istog dana je kapitulirala Jugoslovenska vojska.

“Najjače uporište Komunističke partije je bilo u Crnoj Gori, gdje je na početku ustanka bilo 1.800 članova partije i 5.000 članova SKOJ-a. To je procentualno najjača partijska organizacija Jugoslavije, posebno jer je broj Crnogoraca u Kraljevini Jugoslaviji iznosio dva odsto. Crnogorci su se odazvali prvi na poziv KP za ustanak - 13. jula 1941, i u njemu je učestvovalo 31 hiljada Crnogoraca i Crnogorki. To je bio prvi masovni ustanak u porobljenoj Evropi”, podsjeća sagovornik.

Iako je prvi plan bio da se organizuju gerilske jedinice koje bi vršile sabotaže, napad na komunikacije,... on je promijenjen s obzirom na masovnost ustanka. Odlučeno je da se u jesen 1941. formiraju veće jedinice za frontalnu borbu protiv okupatora. Jedna od njih je, kaže Božović, Peta proleterska Crnogorska narodnooslobodilačka brigada - formirana 12. juna 1942. u Smriječnu, u Pivi. Ona je na dan formiranja imala 987 boraca, od toga 214 žena.

“Brigada je dala 61 narodnog heroja, među kojima je legenadarni komandant sa Sutjeske - Sava Kovačević. On je inače bio njen prvi komandant - do pogibije 1943. tokom Bitke na Sutjesci. Brigada je imala četiri ratna komandatna, svi su proglašeni za narodne heroje, od kojih su trojica poginula u ratu”, navodi desetar.

“Brigada je dala 61 narodnog heroja”
“Brigada je dala 61 narodnog heroja”foto: Luka Zeković

Jedan dio ovog muzeja posebno je posvećan Savi Kovačeviću - Savina soba. Tu je njegova bista koju je uradio bivši direktor Zoološkog vrta u Beogradu Vuk Bojović koji je služio vojni rok u kasarni Maršal Tito u Maslinama. On je, kako je ispričao desetar Božović, u okviru umjetičke sekcije izradio bistu kao poklon Spomen sobi V proleterske brigade.

Tu je i replika kuće Save Kovačevića u Nudolu kraj Nikšića, koju je radio Arhitektonski zavod u toj opštini, zatim njegov automat, pištolj, dvogled, fotografije...

“Savina soba”, bista koju je izradio bivši vojnik Vuk Bojović
“Savina soba”, bista koju je izradio bivši vojnik Vuk Bojovićfoto: Luka Zeković

Među narodnim herojima Pete proleterske je i Blažo Jovanović, dugogodišnji posleratni predsjednik Socijalističke Republike Crne Gore. Zatim, podsjeća desetar Božović, Đoko Pavićević - koji je bio najstariji narodni heroj Jugoslavije i u revoluciju krenuo sa dva sina i dvije kćeri. Jedan od njih je, navodi sagovornik, bio i Branko Pavićević, prvi predsjednik CANU i istoričar.

Na zidovima Spomen sobe su fotografije iz ratnog perioda, koje predstavljaju partizansku borbu da bismo shvatili, kaže Božović, koja je cijena plaćena za slobodu i nezavisnost Crne Gore.

“Da tom slobodom nikada ne trgujemo, da je poštujemo i budemo odani Crnoj Gori”, dodaje.

Na slikama su scene borbi, marševa, ishrane boraca, prenos ranjenika, civili u zbjegovima. Fotografije su pravili pripadnici savezničkih misija i partizanski borci. Dio njih nekada je bio u udžbenicima istorije, kada se veća pažnja posvećivala glorifikaciji antifašizma i vrijednostima oslobodilačkog rata.

Mjesto na zidovima našla su i brojna originalna pisma iz tog perioda. Naređenje za formiranje Pete proleterske brigade, naređenje o upućivanju na neke zadatke... Zatim brojne mape operacija - za oslobođenje Crne Gore, Sarajeva, ali i ona koja prikazuje put koji su partizani Pete proleterske prelazili tokom rata - 2,5 hiljada kilometara na teritoriji tadašnje Jugoslavije.

Mapa Pete proleterske
Mapa Pete proleterskefoto: Luka Zeković

Izloženo je i oružje boraca brigade kojim je, kako kaže sagovornik, osvajana sloboda i koje predstavlja “svojevrsnu relikviju za sve antifašiste”.

To je oružje različitog porijekla, različitog modela i kalibara. Poslije 2. svjetskog rata sve jedinice nastavile su da postoje, a jedna od njih bila je Peta proleterska. Ona je od 1946. do 1965. bila u Peći i Prištini, zatim u Nikšiću, a 1968. je premještena u kasarnu “Maršal Tito” u Maslinama.

U njenu čast tadašnji vojnici formirali su 10. juna 1968. Spomen sobu, koja je rekonstruisana 1974, kada je dobila današnji izgled.

“Sve naoružanje koje su borci iznijeli iz rata i koje je bilo u vojnim magacinima, prikupljeno je i donijeto u ovu sobu. To je naoružanje zaplijenjeno od Italijana i Njemaca. Veliki dio pušaka je italijanske proizvodnje, ali imamo i čehoslovačko naoružanje koje je korišćeno u Kraljevini Jugoslaviji. Prilikom kapitulacije njene vojske svi ti magacini su bili napušteni, kao i kasarne, i narod je to oružje iznosio. KP Jugoslavija je tražila da se to skloni na sigurna mjesta i da se pripremi za podizanje ustanka”, podsjeća sagovornik.

1.057 narodnih heroja imala je nekadašnja Jugoslavija, a 248 su bili Crnogorci. To je značajno jer je ukupan procenat ovog stanovništva u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji iznosio dva posto, kaže Božović

U vitrinama Spomen sobe su i njemački mitraljezi M42, čuveni italijanska teška i laka “breda”, mitraljez M34, automat “bereta” koji su koristili italijanski vojnici, puške iz Kraljevine Jugoslavije.

Dio izloženog naoružanja
Dio izloženog naoružanjafoto: Luka Zeković

Takođe, originalni šljemovi koje su nosili vojnici Italijanske vojske i Vermahta, raketni bacač “bazuka” iz Drugog svjetskog rata, italijanska puška u narodu poznata kao koračica koju su, kako su nam objasnili, uglavnom nosili partizanski kuriri jer je mala i laka.

U Spomen sobi su fotografije nekadašnjeg vrhovnog komandanta Josipa Boza Tita. Njegova bista, koja je bila na ulazu u kasarnu, je uklonjena i premještena u Spomen sobu kada joj je iz naziva izbrisano Titovo ime.

Titova bista premještena kad je kasarna promjenila ime
Titova bista premještena kad je kasarna promjenila imefoto: Luka Zeković

Peta proleterska brigada je odlikovana Ordenom narodnog heroja kao jedna od 23 jedinice koje su ga dobile. Nakon oslobođenja ona je bila preimenovana u Petu motorizovanu brigadu koja takođe ima svoj poseban dio u Spomen sobi.

Mićanović čuvao zbirku od bombardovanja

Nekadašnji vojnik Pete proleterske, a potom civilno lice zaposleno u VCG Radovan Mićanović, je tri decenije vodio računa o Spomen sobi. I njegov otac je bio vojnik te brigade tokom rata 40-ih pa prema svemu, kako navodi, ima posebnu emociju.

Najzaslužniji za zbirku: Radovan Mićanović
Najzaslužniji za zbirku: Radovan Mićanovićfoto: Luka Zeković

On je rekao da je najvredniji eksponat ratna zastava Pete proleterske, odnosno njena replika jer se original čuva u Beogradu, četiri ordena i naoružanje od kog neka datiraju još iz 1924. godine.

U muzeju su i zastave drugih ratnih jedinica.

“Bio sam vojnik, a zatim došao kao civilno lice. Imam emociju prema svojoj jedinici. Tokom 90-ih sve smo ovo sklonili, kako bismo ga zaštitili od NATO bombardovanja, pa sam poslije sve vratio na svoje mjesto”, navodi on za “Vijesti”.

Vojni muzej samo u planovima, možda će biti u tvrđavi Goražda

Iako se odavno pominje formiranje vojnog muzeja, u koji bi bili prebačeni i eksponati Spomen sobe, za sada je to samo ideja. U Ministarstvu je nedavno oformljena Direkcija za vojnu istoriju i tradiciju, čiji je zadatak da se prvo prikupe sredstva koja su u vojnim magacinima.

U VCG postoji ideja da se napravi muzej, da to bude tvrđava Goražda. Ona se nalazi na vrhu istoimene zaravni južno od Kotora.

U državi sada nema drugih mogućnosti da se vidi stara vojna oprema i ratne arhive, sem u Maslinama. Slične “sobe”, kako nam je nezvanično objašnjeno, su nekada postojale u Pljevljima, Nikšiću, Danilovgradu. Ali, kada su ugašene tamošnje vojne jedinice ili su dislocirane, one su prestale da postoje.

Dobar dio sredstava iz njih je u Maslinama, a ostalo je evidentirano u magacinima Vojske. To je naoružanje, eksponati koji su korišćeni za vrijeme JNA perioda, artiljerijsko i staro naoružanje prije i tokom Prvog svjetskog rata..., od 19. vijeka do danas.

Bonus video: