JKP: Prvi oružani ustanak i otpor jednog naroda fašističkom porobljavanju

"Za Trinaestojulski ustanak hroničari kažu da je bio prvi oružani ustanak i otpor jednog naroda fašističkom porobljavanju", kazao je član opštinskog komiteta nikšićkih komunista, Jovan Vujović

2304 pregleda 5 komentar(a)
Pored spomenika Ljubu Čupiću, u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Pored spomenika Ljubu Čupiću, u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

Jugoslovenska komunistička partija Crne Gore OK Nikšić i predstavnici SOBNOR-a juče su, povodom Dana državnosti, položili vijenac ispred spomenika Ljuba Čupića. Predsjednik boračke organizacije Tomislav Bulajić podsjetio je na značaj 13. jula. Tog datuma je 1878. godine Crna Gora postala samostalna država, dok je 1941. podignut veliki opštenarodni ustanak.

Bulajić
Bulajićfoto: Svetlana Mandić

"Za Trinaestojulski ustanak hroničari kažu da je bio prvi oružani ustanak i otpor jednog naroda fašističkom porobljavanju. Nažalost, moramo konstatovati da ni ovaj ustanak ni rat nakon njega, nijesu mogli proći bez izdaje i petokolonaša koji su nanijeli mnogo zla narodnooslobodilačkom pokretu i njegovoj borbi za sveopšte oslobođenje od fašizma", kazao je član opštinskog komiteta nikšićkih komunista, Jovan Vujović.

Za počinjene zločine naš narod bi rekao da treba praštati, dodao je on, ali ne i zaboraviti. Zato se prisjetimo jednako 12. i 13. jula.

"Prvog datuma potpisana je deklaracija o pristupanju Crne Gore pod okriljem Musolinijeve fašističke Italije, a drugi dan je izraz brzog narodnog reagovanja i ispoljavanja ogorčenja prema potpisanom dokumentu", dodao je Vujović.

Kako je istakao, narod je tih dana dao herojski otpor italijanskoj okupaciji, ali i uputio prekor domaćoj izdaji.

Bonus video: