Džiknić: Calisthenics nije samo sport već i stil života

Street workout & calisthenics takmičenje: Učestvovalo 66 takmičara uzrasta od 13 do 53 godine

3087 pregleda 61 reakcija 0 komentar(a)
Sa takmičenja u Nikšiću
Sa takmičenja u Nikšiću

U prvom street workout parku pod Trebjesom, u Nikšiću, organizovano je osmo takmičenje u gimnastičkim street workout & calisthenics disciplinama na kome je učestvovalo 66 takmičara iz Crne Gore, što je do sada najveći broj takmičara.

Najmlađi takmičar bio je trinaestogodišnji Aleksa Knežević, a najstariji Saša Ražnatović koji ima 40 godina više. Takmičenje, kojim je obilježen 13.jul, Dan državnosti, organizovao je gimnastički klub “Montenegro street workout” i Ekološko udruženje mladih „Zeleni centar“.

Sa takmičenja u Nikšiću
Sa takmičenja u Nikšiću

Učesnici su se takmičili u pet disciplina podijeljenih u dvije kategorije – ispod i preko 18 godina. Krsto Premović je, kao i prošle godine, pobjedio u disciplini freestyle, Aleksa Kovačević bio je najbolji u disciplini propadanje na razboju do 18 godina, dok je u istoj disciplini, ali u uzrastu preko 18 godina, najbolji bio Filip Vujović, koji je ponovio prošlogodišnji uspjeh.

Kovačević je osvojio prvo mjesto i u disciplini zgibovi na vratilu do 18 godina, dok je u starijoj kategoriji najbolji bio Milovan Gačević. Najstariji takmičar, Saša Ražnatović, ponovio je prošlogodišnji rezultat i osvojio prvo mjesto u disciplini zgibovi za veterane. Žene su se takmičile u disciplini trbušnjaci i prvo mjesto je osvojila Zorica Mijanović.

Za najbolje takmičare organizatori su, pored pehara, medalja i diploma, obezbijedili i specijalne nagrade - weighted vest prsluke, kao i set elastičnih traka za djevojke.

Sa takmičenja u Nikšiću
Sa takmičenja u Nikšiću

Na početku takmičenja učesnicima su se obratili Milan Jovićević, ispred Sekretarijata za sport, kulturu, mlade i socijalno staranje Opštine Nikšić, koji je ukazao na važnost održavanja ove sportske manifestacije, kao i Miloš Džiknić, predsjednik Gimnastičkog kluba "Montenegro Street Workout".

Džiknić je istakao značaj calisthenics-a, koji predstavlja kombinaciju niza gimnastičkih vježbi u kojima sportista koristi sopstvenu težinu tijela kao opterećenje, bez upotrebe tegova i suplemenata.

"S obzirom da poslednjih 20 godina doživljava veliku ekspanziju na prostoru Balkana i sve više dobija na popularnosti među mladima u svijetu, glavni cilj takmičenja je promocija gimnastičkih calisthenics disciplina i zdravih stilova života, pa se najviše pažnje daje vježbama sa ponavljanjima, kako bi se mogao prijaviti, aktivirati i motivisati što veći broj mladih, da se bave ovom vrstom sporta, koji ne poznaje starosne granice“, kazao je Džiknić.

Cilj takmičenja je, prema njegovim riječima, i da mladima približe sve blagodeti zdravih stilova života kroz bavljenje pomenutim sportom, i stvore dobre navike koje će doprinijeti njihovom razvoju i ostvarivanju rezultata na različitim životnim poljima.

"Naučno je dokazano da bavljenje baznim sportovima kao što je gimnastika, doprinosi jačanju psihe i pozitivnom životnom razmišljanju, kao i postizanju boljih rezultata u školi. Uz vježbe koje pogađaju veći broj grupa mišića na tijelu, razvijate se pravilno i u skladu sa svojim tjelesnim predispozicijama, i stvarate dobre životne navike, jer ovo nije samo sport već i stil života u kojem vodeći računa kako o ishrani tako i o treningu, razvijate i duh i tijelo“, poručio je Džiknić.

Sa takmičenja u Nikšiću
Sa takmičenja u Nikšiću

Za regularnost takmičenja bile su zadužene sudije Nikola Lončarević, Almin Gerina, Ivan Vuković, Stanko Baucal, Boris Martinović, Goran Tomanović i Dušan Ivanović, dok su zapisničari i fotoreporteri bili Dragutin Kočet, Sofija Đukanović, Teodora Lazarević i Marko Banović.

Ovogodišnje takmičenje održano je uz podršku Gimnastičkog Saveza Crne Gore, Opštine Nikšić, Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje, a pomogli su i Coca Cola Hellenics, Vector System Security, Sportski centar „Trim“, Školica sporta „Talenat“, Lake Fest, Sport trofej „Nikšić“ i „AbakusWeb“.

Bonus video: