Protest mještana Ulcinja zbog buke najavljen za subotu, poručili nadležnima: "Gospodo, radite svoj posao"

U prijavi policiji, organizatori su najavili da će prostest trajati oko sat i da očekuju oko 100 učesnika

7376 pregleda 24 reakcija 7 komentar(a)
Detalj iz Ulcinja, Foto: Samir Adrović
Detalj iz Ulcinja, Foto: Samir Adrović

Mještani Pristana, Pinješa i Starog grada u Ulcinju, najavili su za subotu, 15. jula protest zbog nepoštovanja zakona o zaštiti od buke. Protest će biti održan na šetalištu na Pristanu a skup je uredno prijavljen policiji.

U dopisu proslijeđenom Komunalnoj policiji, predsjedniku Opštine i Turističkoj organizaciji, nezadovoljni građani ističu da su svjedoci problema koji godinama opterećuje grad, naročito tokom turističke sezone.

"Ako za neke od problema imamo razumijevanja jer su oni dugogodišnji i ne mogu se riješiti brzo i lako kao što su to recimo nedaće sa infrastrukturom, parkinzima, čistoćom ili bahatim motoristima, onda za maltretiranje građana i turista nepodnošljivom bukom, nema ama baš nikakvog opravdanja“, piše u dopisu mještana.

Oni podsjećaju nadležne da godinama „obećavaju i simuliraju rješenje problema“ a da suštinski u stvari, ništa nijesu uradili po tom pitanju.

"I dalje su građani Pristana, Pinješa i Starog grada svake večeri, ne svojom voljom, aktivni ili pasivni akteri diskoteka i koncerata na otvorenom, neprimjerenim za jedan grad koji pretenduje da podigne kvalitet turističke ponude. Prekomjerna buka sigurno ne doprinosi tome što se može zaključiti i po permanentnim žalbama turista i građana“, navode mještani.

Ističu da su nadležne službe ažurno ai i s pravom Adu Bojanu proglasile tihom zonom.

"Znamo prave motive zašto ste to uradili. Ali ste zato srce grada, našu Baščaršiju, naš Stradun, pretvorili u vašarište gdje pojedini profiteri ignorišu i institucije i propise i građane a Vi im prećutno to tolerišete. Neshvatljivo je da ne želite ili ne možete, natjerati vlasnike pojedinih lokala da moraju poštovati Zakon o zaštiti buke u životnoj sredini, član 6 a, član 28 i član. 29. Čime su Vas ucijenili?“, pitaju mještani.

Poručuju da ih nadležne službe do sada nijesu uvjerile da im se može vjerovati.

"Stoga ćemo biti uporni u zahtjevu za rješavanje problema a spremni smo, nevoljno i na radikalizaciju u smislu kratke blokade Pristana i podnošenja krivičnih prijava protiv odgovornih. Naša je poruka: “Gospodo, radite svoj posao”, stoji na kraju dopisa.

U prijavi policiji, organizatotri su najavili da će prostest trajati oko sat i da očekuju oko 100 učesnika.

Bonus video: