Polović: MJU preduzima sve korake i razvija mehanizme kako bi se osigurao siguran sajber prostor

"Naš prioritet je jačanje svijesti o značaju sajber bezbjednosti u cijelom društvu. Kroz obrazovanje i jačanje kapaciteta, stvaramo osnovu koja će nam omogućiti da odgovorimo na sve sajber prijetnje", rekao je on

2753 pregleda 1 komentar(a)
Dušan Polović, na konferenciji u Vašingtonu, Foto: Ministarstvo javne uprave
Dušan Polović, na konferenciji u Vašingtonu, Foto: Ministarstvo javne uprave

Generalni direktor za infrastrukturu, informacionu bezbjednost, digitalizaciju i e-servise Dušan Polović kazao je Ministarstvo javne uprave preduzima sve korake i razvija mehanizme kako, bi se osigurao siguran sajber prostor, , saopšteno je iz tog ministarstva.

On je to kazao, kako se navodi u saopštenju, tokom posjete Vašingtonu gdje je govorio na konferenciji "Zapadni Balkan: Transatlanska i regionalna saradnja - izgradnja snažnijih saveza’" u organizaciji Transatlantske liderske mreže.

"Naš prioritet je jačanje svijesti o značaju sajber bezbjednosti u cijelom društvu. Kroz obrazovanje i jačanje kapaciteta, stvaramo osnovu koja će nam omogućiti da odgovorimo na sve sajber prijetnje", rekao je on.

Radimo, dodao je on, na uspostavljanju sistema ranog upozorenja za blagovremeno otkrivanje i reagovanje na sajber prijetnje.

"Naš cilj je da razvijemo efikasne mehanizme za zaštitu naše infrastrukture i osiguramo stabilan i siguran sajber prostor za sve građane Crne Gore”, kazao je Polović.

Kada je, kako se navodi, saradnja i efikasnije povezivanje sa SAD i ostatkom Evrope u pitanju, Polović je dodao da je Crna Gora posvećena svom putu ka Evropskoj uniji, kao i partnerstvu sa SAD i transatlantskim partnerima.

“Bilateralni odnosi i međusobna saradnja Crne Gore i SAD uvijek su bili na zavidnom nivou i kontinuirano gradimo prijateljske veze. Prošle godine, nakon sajber napada na vladinu IT infrastrukturu, Sjedinjene Američke Države dale su snažnu i konkretnu podršku Crnoj Gori. Ovo je ujedno i najbolji primjer naše kvalitetne međunarodne saradnje i čvrstog partnerstva. Takođe, sa ponosom ističem da se Crna Gora pridružila programu Evropske unije „Digitalna Evropa“, što je prekretnica i značajan korak na našem putu ka digitalnoj budućnosti i evropskim vrijednostima”, saopštio je Polović.

On je, kako se navodi u saopštenju, kazao da su u stalnoj komunikaciji i saradnji sa relevantnim institucijama EU, kao što je Agencija EU za sajber bezbjednost – ENISA.

"Polović je učestvovao i na sesiji “Sajber bezbjednost na Zapadnom Balkanu: suočavanje sa izazovima’’, dok su teme ovogodišnje konferencije bile unapređenje regionalne povezanosti; diverzifikacija energije: ka evropskoj energetskoj nezavisnosti i sajber bezbjednost na Zapadnom Balkanu: suočavanje sa izazovima", saopšteno je iz Ministarstva javne uprave.

Bonus video: