Otvoren VI edukativni kamp za osobe za dijabetesom

"Nažalost, dijabetičari, posebno oni sa tipom 1, od malih nogu su usmjereni da ne smiju ovo ili ono, da se ne bave sportom, ne jedu ili ne piju ovu ili onu hranu i pića, što je jedna vrsta šikaniranja", rekla je pored ostalog prof. Ratković.
183 pregleda 0 komentar(a)
Vanja Kalinić, Marina Ratković, Foto: Radomir Petrić
Vanja Kalinić, Marina Ratković, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 02.09.2017. 12:39h

U hotelu “Sidro” otvoren je VI međunarodni edukativni kamp za osobe sa dijabetesom koji organizuju barsko Društvo za borbu protiv šećerne bolesti “Plavi krug” i Savez dijabetičkih društava i udruženja Crne Gore, uz podršku Doma zdravlja Bar - Savjetovališta za dijabetes i Opšte bolnice Bar. Kamp je okupio 30 mladih ljudi iz Crne Gore, Bosne, Srbije, Makedonije i prvi put iz Hrvatske, koji imaju dijabetes tip 1, i oni će do šestog septembra u “Sidru” slušati predavanja – endokrinologa, psihologa, profesora fizičke kulture, ginekologa, oftalmologa, specijalista higijene i ishrane, nefrologa, ali i osoba sa dijabetesom -učesnika prethodnih kampova.

Na otvaranju kampa, nakon pozdravne riječi utemeljivača dr Valentine Vanje Kalinić, interniste endokrinologa barske bolnice, popularni beogradski TV voditelj Dejan Pantelić predstavio je lično iskustvo roditelja koji ima dvoje djece sa dijabetesom, ističući da je izuzetno bitno da roditelji nauče sve što se može o dijabetesu.

"Meni je četvorogodišnji sin rekao “Tata, roditelji ne plaču”. Dakle, nema mjesta očajavanju, moja supruga i ja dajemo sve od sebe da djecu što prije i što bolje pripremimo da se sami staraju o sebi", rekao je epored ostalog Pantelić.

Prof. dr Marina Ratković, nefrolog Kliničkog centra Crne Gore, rekla je “Vijestima” nakon svog predavanja da su ovakvi skupovi izuzetno korisni, ne samo za dijabetičare već i za ljekare, jer “na ovakvim skupovima svi učimo jedni od drugih”. On aje dodala da ovakvih događaja treba da bude više, da dijabetičari osjete da su zaštićeni “i da se razbije tabu dolaska kod doktora samo onda kada je zakazano”.

"Nažalost, dijabetičari, posebno oni sa tipom 1, od malih nogu su usmjereni da ne smiju ovo ili ono, da se ne bave sportom, ne jedu ili ne piju ovu ili onu hranu i pića, što je jedna vrsta šikaniranja. Tu danas moramo praviti moderaciju, imamoprimjere vrhunskih sportista sa dijabetesom, da ne govorimo o drugim zanimanjima, Situacija se mijenja u pozitivnom smislu, pacijent danas zna što može i kad može, razvoj edukacije i informatike doveo je do toga da nam pacijenti već dolaze naučeni", rekla je pored ostalog prof. Ratković.

Radionice su otvorene i za sve zainteresovane građane, od 9-13 sati ljekar i medicinska sestra razgovaraće sa dijabetičarima, mjeriti nivo šećera u krvi, tjelesni pritisak i tjelesnu težinu

Bonus video: