Blinken čestitao Dan državnosti: Gledamo kako multietnička demokratija u Crnoj Gori cvjeta

"Sjedinjene Države će stajati uz Crnu Goru, kao prijatelja, partnera i saveznika, dok bude napredovala na svom evroatlantskom putu i ​​zauzimala mjesto koje joj pripada kao punopravni član evropske zajednice"

9541 pregleda 12 komentar(a)
Entoni Blinken, američki državni sekretar, Foto: Reuters
Entoni Blinken, američki državni sekretar, Foto: Reuters

Američki državni sekretar, Entoni Blinken, čestitao je crnogorskom narodu Dan državnosti.

"U ime Sjedinjenih Američkih Država, čestitam narodu Crne Gore na proslavi Dana državnosti. Naše zemlje su ujedinjene u našoj ljubavi prema slobodi i nepokolebljivoj posvećenosti demokratiji.", rekao je Blinken.

Poručio je da "dok Amerikanci rade na jačanju demokratije u zemlji i inostranstvu, gledamo kako multietnička demokratija u Crnoj Gori cvjeta, postaje snažnija, inkluzivnija i participativna".

Istakao je da se ove godine obilježava peta godišnjica Crne Gore kao članice NATO-a, te da "brutalni rat Rusije protiv Ukrajine potvrđuje da svi moramo biti marljivi u odbrani slobode, što Sjedinjene Države s ponosom čine zajedno sa svojim NATO saveznikom Crnom Gorom."

Blinken je izrazio svoju zahvalanost zajednicama širom Crne Gore koje su otvorile svoja vrata izbjeglicama i pružile humanitarnu podršku Ukrajini.

"Sjedinjene Države će stajati uz Crnu Goru, kao prijatelja, partnera i saveznika, dok bude napredovala na svom evroatlantskom putu i ​​zauzimala mjesto koje joj pripada kao punopravni član evropske zajednice", zaključio je državni sekretar SAD-a.

Bonus video: