"Bitka na Košćelama svetionik koji je obasjao Evropu"

"Opštenarodni ustanak predstavlja jedinstveni fenomen u Drugom svjetskom ratu na tlu Evrope, gdje su došle do izražaja sve duhovne i moralne i ratničke vrline Crnogoraca", kazao je predsjednik SOBNOR-a Radojica Radojević

2499 pregleda 66 reakcija 11 komentar(a)
Foto: SOBNOR
Foto: SOBNOR

Delegacija SOBNOR-a Crne Gore na čelu sa predsjednikom Radojicom Radojevićem, kao i delegacije OBNOR-a 1941-1945 iz Podgorice, Cetinja, Kotora, Herceg Novog, Budve i Nikšića, položile su cvijeće na Spomen-ploču u Košćelama, povodom obilježavanja 82 godine od najčuvenije bitke Trinestojulskog ustanka.

Svečanosti su, kako je saopšteno iz SOBNOR-a, prisustvovale porodice palih boraca i građani.

Veselin Rudovič, predsjednik OBNOR-a 1941-1945 Cetinje je rekao da je rodoljubivo stanovništvo tog kraja ponosno na svoju antifašističku prošlost, "koja nas svrstava među narode koji su dali izuzetan doprinos i žrtve" tokom Narodnooslobodilačke borbe i u svim oslobodilačkim ratovima, i da su "uvijek gajili sa ponosom antifašističke tradicije".

"Ovdje smo se danas okupili da izrazimo dužno poštovanje svima koji su u borbi za svoje ideale, slobodu platili najvećom mogućom cijenom – svojom glavom, da se sa pijetetom sjetimo svih naših slobodarskih predaka i onih koji počivaju ovdje, ali i mnogih bez groba i mramora širom nekadašnje domovine, kazao je predsjednik SOBNOR-a Crne Gore Radojica Radojević.

"Cijena života je najveća vrijednost od svih vrijednosti, ali trinaestojulski borci nijesu žalili svoje živote kada je u pitanju domovina i njena sloboda. To je događaj koji je uvrstio vrhunske vrijednosti Crnogoraca u svjetsku kulturnu baštinu. Ovaj opštenarodni ustanak predstavlja jedinstveni fenomen u Drugom svjetskom ratu na tlu Evrope, gdje su došle do izražaja sve duhovne i moralne i ratničke vrline Crnogoraca", dodao je.

Kazao je da je pobjeda na Košćelama bila "pravi biser" ustanka, gdje su gerilski odredi iz Gornjeg Ceklina i Ljubotinja "do nogu potukli motorizovani bataljon" italijanske divizije "Mesina’’.

"Gerilci su bili naoružani puškama i samo jednim mitraljezom, sa malom količinom bombi i municije. Na ovom mjestu mala grupa ustanika nanijela je katastrofalan poraz okupatoru, U žestokom okršaju koji je trajao oko osam časova, italijanskim dobro naoružanim jedinicama ustanici su naneli teške gubitke. Uništen je gotovo čitav bataljon od oko 800 vojnika. Bilans ove značajne bitke bio je: preko 70 mrtvih neprijateljskih vojnika i oko 700 zarobljenih, od kojih je 110 bilo teško ranjenih, dok je sa lakše zadobijenim ranama bilo oko 300 Italijana. Na strani partizanskih gerilaca, kojih je ukupno bilo oko 110, računajući u tu cifru i one koji su samoinicijativno priskočili u pomoć u toku same borbe i jedan broj seljaka koji su donosili municiju, nije na sreću bilo žrtava, izuzev što je jedan gerilac lakše ranjen, što zvuči upravo nevjerovatno. Bila je to jedna od najslavnijih bitaka ne samo u julskom ustanku crnogorskog naroda, nego i uopšte jedna od najslavnijih borbi oslobodilačkog rata naroda i narodnosti Jugoslavije u periodu1941-1945", kazao je Radojević.

Ustanak i sve njegove bitke su bile velike, a posebno bitka na Košćelama je, kako je istakao, bila "pravi svetionik koji je obasjao tada porobljenu Evropu".

"Neka je slava herojima i vitezovima trinaestojulskih ustanika i poginulim borcima i herojima ovog slobodarskog kraja. Klanjamo im se do nezaborava i obećavamo da ih nećemo i ne smijemo zaboraviti", zaključio je.

Delegacije su položile vijenac i na spomenik palim borcima u Ljubotinju, na kojem su uklesana imena 281 poginulog borca sa Ljubotinja i sedam narodnih heroja.

Bonus video: