Večeras počinje Wild Beauty Art festival! Riblje jezero, novo mjesto kulture na Durmitoru

Početak festivala ima za cilj da promoviše jedno od 18 durmitorskih jezera

17667 pregleda 47 reakcija 0 komentar(a)
Mihailović, Krgović Šarović i Kovačević, Foto: Wild Beauty Art Festival
Mihailović, Krgović Šarović i Kovačević, Foto: Wild Beauty Art Festival

Peti Wild Beauty Art održaće se od 16. jula do 14. avgusta pod sloganom All for One, One for All i predstavlja tačku spajanja tri važne grane za Crnu Goru: kulturu, ekologiju i turizam.

Otvaranje festivala je zakazano za 16. jul u 18 časova sa poznatim ansamblom Zagrebački solisti koji ove godine evropskom turnejom obilježavaju 70 godina postojanja. Oni će na otvaranju festivala svirati djela popularne klasike, a početak koncerta je predviđen za 18 časova. Prije toga, na istom mjestu, od 16 časova u okviru programa Durmitor za sva čula publika će pored prirode moći uživati u džez muzici, degustaciji domaćih specijaliteta, od pršuta, sira i pića, kao i u rukotvorinama lokalnih proizvođača.

Početak festivala ima za cilj da promoviše jedno od 18 durmitorskih jezera. Prošle godine taj inicijalni fokus je bio na Crnom jezeru, a ove godine će na početku festivala to biti Riblje jezero, novo mjesto okupljanja u prirodi. Program podrazumijeva i promociju različite ponude lokalnih rukotvorina, hrane i pića, pod nazivom Durmitor za sva čula.

Predstavnica festivala Vanja Krgović Šarović kazala je da novim fokusom žele da daju drugačiji doživljaj ovog jedinstvenog prostora smještenog kod Uneskovog lokaliteta Stećci, na samom ulazu u selo Novakovići, mjesto gdje će ljepota jezera, pogleda na raskošne planinske masive Uneskovog Durmitora, ljubitelji prirode i kulture dobiti mjesto na kojem mogu provesti nekoliko sati ispunjenih različitim kvalitetnim sadržajima.

Vanja Krgović Šarović
foto: Wild Beauty Art Festival

“Festival će ispoštovati ovogodišnju odluku Agencije za zaštitu životne sredine o zabrani izvođenja programa umjetničke muzike na Crnom jezeru tj. u zoni Nacionalnog parka, i najveći dio programa realizovati na drugim lokacijama. Istovremeno, festival će inicirati javne razgovore na teme - za koga postoje i u kojoj mjeri se mogu koristiti nacionalni parkovi, u želji da se prepozna višeslojnost ove tematike. Ovi razgovori imaju za cilj da definišu opravdanost, svrsishodnost, korist, potrebu i potencijalnu zloupotrebu od strane različitih aktera u korišćenju javnih predjela posebne ljepote, značajnih i rijetkih prirodnih pojava” kazala je Krgović Šarović.

Maja Kovačević iz Direktorata za razvojne politike u turizmu Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, je kazala da festival Wild Beauty Art prerasta u zaštitni znak ovog područja.

Maja Kovačević
foto: Wild Beauty Art Festival

“Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma sa zadovoljstvom podržava sve manifestacije zahvaljujuci kojim turisti odlaze iz Crne Gore bogatiji za jedno novo i autenticno iskustvo. Sjever Crne Gore, na naše zadovoljstvo, sve više postaje centar manifestacija sa brojnim kulturnim i umjetničkim programima, koji privlače nove turiste, generišući noćenja i prihode, a na taj način doprinose stvaranju neophodnog balansa između Sjevera i Juga, koji nam je svima jako potreban,” kazala je Kovačević.

Ana Mihailović, menadžerka za Segment fizičkih lica i marketing komunikacije kompanije One, istakla je da je ta kompanija istinski partner festivalu i gradu, te da su ovog ljeta omogućili besplatan WiFi posjetiocima ovog kraja i festivala, kako bi lakše podjelili svoja iskustva. Mihailović je najavila da će One nastaviti da pruža ove usluge tokom cijele godine, i nakon turističke sezone.

Ana Mihailović
foto: Wild Beauty Art Festival

“U sloganu “One for all, all for One” sadržano je uvjerenje da su kultura, turizam i ekologija neraskidivo povezani i da svi imamo obavezu da učinimo sve, da se ovaj kraj u kome je rođena ideja o ekološkoj Crnoj Gori, razvija u tom pravcu. Zato ćemo u priču sa programom festivala, nakon opere za djecu koja je na programu 22. jula organizovati slikarsko takmičenje u kom ćemo potaknuti djecu na razmišljanje o ekologiji. Želimo da kroz boje One-a djeca daju svoje viđenje ekologije. Mali veliki autor/ka čiji rad bude najbolji dobiće na poklon naš smartić satić i godišnju pretplatu, “ kazala je Mihailović.

Festival će večeras ispred pokrovitelja festivala otvoriti ministar turizma i ekonomskog razvoja Goran Đurović, dok će među govornicima biti i predstavnik generalnog sponzora, kompanije One, komercijalni direktor Brano Đurović, kao i PR festivala Vanja Krgović Šarović.

Već 17. jula, program festivala se nastavlja na istom mjestu koncertom najpoznatije dalmatinske klape Cambi, od 18 časova. Kao i prethodnog dana, od 16 časova će koncertu prethoditi program Durmitor za sva čula, sa lokalnim proizvođačima.

U nastavku programa, na raznim lokacijama u Žabljaku i na Durmitoru, predviđeni su muzički, vizuelni i ekološki programi, prijemčivi kako domaćem stanovnišvu tako i turistima.

Festival Wild Beauty Art se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, uz generalno sponzorstvo kompanije One, dok su realizaciju festivala podržali partneri i prijatelji festivala Turistička organizacija Žabljak, Ministarstvo kulture i medija, Opština Žabljak, Nacionalni park Durmitor, Yamaha i Euro-Unit, Ambasade Austrije i Njemačke, Univerzitet Crne Gore i drugi.

Wild Beauty Art Festival
foto: Wild Beauty Art Festival