FOTO Od Vučja do Konjskog: Povratak kući sa buketima zdravlja

„Ljekovita“ tura od Vučja, izletišta koje je dvadesetak kilometara udaljeno od Nikšića, do visoravni Konjsko

17292 pregleda 173 reakcija 1 komentar(a)
Detalj sa ture, Foto: Svetlana Nikčević
Detalj sa ture, Foto: Svetlana Nikčević

I dok su najmlađi članovi družine, koja je riješila da „Dodirne prirodu kroz ljekovito bilje“, kako se zvao događaj koji je organizovalo nevladino udruženje (NVU) „Putevima predaka“, ponosno pokazivali bukete ljekovitog bilja, stariji su bili zadovoljni što su cegeri bili puni kantariona, hajdučke trave, sljeza, divizme, vrbovice...

„Lijep sunčan dan idealan za branje ljekovitog bilja, kojeg na terenima Vučja i Konjskog ima u velikim količinama, bio je savršen za susret onih koji umiju uživati u mirisu eteričnih ulja planinskog cvijeća. Željeli smo da promovišemo ruralni turizam i zdrave stilove života, ali i da pokažemo da se na Vučju može vrijeme lijepo provesti i u ljetnjem periodu“, kazala je Ana Petrović Njegoš.

Uz kratku edukativnu radionicu o načinu sušenja ljekovitog bilja i pravljenju tinktura i ulja, učesnici su dobili platneni ceger i upozorenje da je biljke zabranjeno brati iz korijena.

„Od hotela na Vučju makadamskom stazom stigli smo na visoravan Konjsko i našli se u carstvu mirisa i nepreglednom prostranstvu ljepote. Šetnju smo nastavili markiranom stazom koja je od nacionalnog interesa za planinski biciklizam i koja vodi ka Lukavici i planini Mali i Veliki Žurim. Podno Dažnika i Đurkovog brda ima dosta divljih jagoda kojima su se posebno obradovali najmlađi učesnici“, kazala je Petrović Njegoš.

Prema njenim riječima, Konjsko i Vučje su oduševili gosta iz Francuske koji je obećao da će narednog vikenda dovesti svoje prijatelje i preporučiti im odabranu rutu, kako bi i oni mogli da uživaju u ljepoti krajolika, šarenilu boja i raznovrsnosti mirisa.

„Pored upoznavanja sa ljekovitim biljem, ovaj projekat ima za cilj i promociju zdravih stilova života kroz aktivan odmor u prirodi. Planiramo da organizujemo još događaja koji povezuju aktivan odmor u prirodi, sport, ekologiju i turizam, koji doprinose promociji zdravih stilova života, i koji služe zdravlju i ekonomskom interesu sadašnjih i budućih generacija. Ovo je, još jedan u nizu, naš mali doprinos u očuvanju životne sredine“, poručila je organizatorka „ljekovite“ šetnje.

Doprinos su dali i time što nijesu „žmureći“ prošli pokraj manje količine smeća na koje su naišli, nego su isto pokupili i odložili na mjesto predviđjeno za odlaganje otpada.

Događaj je organizovan u saradnji sa turističkim centrom Vučje, pod pokroviteljstvom Turističke organizacije Nikšić i uz podršku Nacionalne turisticke organizacije Crne Gore.

Bonus video: