ZHMS za ponedjeljak izdao crveni meteoalarm, tropski talas moguć do oko 25. jula

"Temperature će biti znatno iznad prosječnih za ovo doba godine u pojedinim mjestima očekuje se obaranje dnevnih temperaturnih rekorda. U najtoplijim dijelovima na širem prostoru Podgorice i Danilovgrada, očekuje se da će temperatura vazduha dostizati i prelaziti 40 stepeni"

37909 pregleda 112 reakcija 30 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS) za ponedjeljak 17. jul izdao je meteoalarm kategorije "crveno" kao najviši stepen upozorenja na visoke temperature vazduha koje se prognostički očekuju.

"Narednih dana, od 17. jula područje Crne Gore biće pod snažnim uticajem toplog tropskog talasa koji donosi visoke tropske temperature vazduha. Temperature će biti znatno iznad prosječnih za ovo doba godine u pojedinim mjestima očekuje se obaranje dnevnih temperaturnih rekorda. U najtoplijim dijelovima na širem prostoru Podgorice i Danilovgrada, očekuje se da će temperatura vazduha dostizati i prelaziti 40 stepeni", navodi se u saopštenju ZHMS.

Ukoliko u međuvremenu ne dođe o značajne promjene meteorološke situacije i promjene položaja meteoroloških sistema, iz ZHMS, upozoravaju da će se dejstvo tropskog talasa nastaviti sve negdje do oko 25. jula.

"U periodu od 20. jula u sjevernim predjelima očekuje se i umjeren do pojačan vjetar južnih smjerova u planinskim predjelima povremno na udare i jak. U perifernim sjevernim, sjeverozapadnim i sjeveroistočnim predjelima povremeno u popodnevnim satima (posebno 18. - 20. jul) u planinama dolaziće do pojačanog razvoja oblaka sa uslovima za lokalnu izolovanu pojavu kratkotrajne kiše sa grmljavinom", piše u saopštenju.

Ova meteorološka situacija, između ostalog, narednih dana usloviće intenzivno sušenje površinske i niske vegetacije i time stvoriti vrlo visok do ekstremno visok indeks opasnosti od požara što, navode iz ZHMS, ukazuje na vrlo visok do ekstremno visok rizik od požara na otvorenom prostoru.

"Zbog ove, prognostički očekivane, meteorološke situacije ZHMS je za 17. jul izdao meteoalarm kategorije "crveno" kao najviši stepen upozorenja na visoke temperature vazduha koje se prognostički očekuju".

Bonus video: