Bjelopoljska Opšta bolnica dobija novu pedijatriju za stoti rođendan

Kompletna sredstva za adaptaciju dijela bjelopoljske Opšte bolnice i nabavku medicinske opreme obezbijedila je humanitarna organizacija humaniste Hajriza Brčvaka

14182 pregleda 387 reakcija 10 komentar(a)
Nalik vrtiću, Foto: Jadranka Ćetković
Nalik vrtiću, Foto: Jadranka Ćetković

U bjelopoljskoj Opštoj bolnici danas će biti otvoreno jedno od najmodernijih pedijatrijskih odjeljenja u Crnoj Gori, na oko 950 metara kvadratnih, vrijedno 400 hiljada eura.

Kompletna sredstva za adaptaciju prostora i nabavku najsavremenije medicinske opreme obezbijedila je humanitarna organizacija “Hemiias”, humaniste Hajriza Brčvaka.

Odjeljenje se nalazi dijelom u sklopu Bolnice i nastavlja u drugi dio davno izgrađenog bolničkog kompleksa, koji nikada nije završen.

Otvaranje odjeljenja dešava se u godini važnog jubileja, kada bolnica slavi sto godina postojanja.

pedijatrija Opšta bolnica Bijelo Polje
foto: Jadranka Ćetković

Na pedijatriji je uposleno pet specijalista pedijatara, od kojih jedan supspecijalista pulmolog, dva ljekara na specijalizaciji i 14 medicinskih sestara, a dežurstva su organizovana tokom 24 sata, saopštio je direktor bolnice Kenan Erović.

Novo odjeljenje liči na dobro osmišljeni vrtić i trebalo bi da omogući što prijatniji boravak djeci.

“Novo Odjeljenje pedijatrije sadrži dnevnu bolnicu, polu-intenzivnu i intenzivnu njegu, bolesničke sobe, sopstveni vešeraj, igraonicu, slanu sobu, apartmane, bolesničke sobe za osobe sa posebnim potrebama, što ga čini jednim od najbolje opremljenih odjeljenja u Crnoj Gori i regionu”, kazao je Erović, istakavši da Brčvaku duguje neizmjernu zahvalnost za donaciju koja će imati trajan uticaj na živote najmlađih, ali i njihovih porodica.

pedijatrija Opšta bolnica Bijelo Polje
foto: Jadranka Ćetković

Ocijenio je da im je adaptacija omogućila da poboljšaju kvalitet njege i pruže optimalne uslove liječenja:

“Sredstva koja su uložena pomogla su da opremimo prostor sa modernom medicinskom opremom, dječjim krevetima, igračkama i edukativnim materijalom. Ovim ćemo stvoriti toplu i prijateljsku atmosferu u kojoj će djeca osjećati podršku i ohrabrenje tokom svog boravka u bolnici”.

Istakao je da je Brčvak pomogao da se opremi hirurška i urološka ambulanta, obezbijedi medicinska oprema za operacioni blok:

“A posebno pomoć u vrijeme COVID pandemije, u vidu medicinske opreme i lijekova, kada su i mnogo jače države imale problem sa nabavkom”.

pedijatrija Opšta bolnica Bijelo Polje
foto: Jadranka Ćetković

Istakao je da je poduži spisak i drugih sugrađana koji su na razne načine dali doprinos unapređenju uslova u bolnici.

I pored velike pomoći, ocijenio je direktor, postoji još mnogo toga što treba da se unaprijedi:

“Cilj nam je da pratimo i primjenjujemo najnovije medicinske tehnologije i procedure, kako bismo pružili najbolje zdravstvene usluge u najsavremenije uređenom i opremljenom prostoru”.

Zahvaljujući Vladi, napomenuo je on, Ministarstvu zdravlja i FZO, u proteklom periodu uloženo je mnogo u Bolnicu Bijelo Polje:

“Sa računa NKT-a izdovjena su sredstva za nabavku najsavremenijeg digitalnog RTG aparata i sanitetskog vozila u vrijednosti od 260.000 eura”.

pedijatrija Opšta bolnica Bijelo Polje
foto: Jadranka Ćetković

Kazao je i da je realizovan tender za glavni projekat idejnog rješenja za novo interno odjeljenje, a preko Uprave za kapitalne investicije završen tender za nabavku magnetne rezonance.

“Podsredstvom FZO nabavljena je medicinska oprema - dva savremena aparata za anesteziju, laporaskopski stub u vrijednosti od 140.000 eura, kao i aparat za osteodezintometriju u vrijednosti od oko 68.000 eura. Po tenderu od sredstava budžeta FZ započeti su radovi na adaptaciji prostorija za smještaj službe za laboratorijsku dijagnostiku, i za dva-tri mjeseca ćemo imati savremeno opremljenu bihemijsko-hematološku labaratoriju. Posredstvom Ministarstva zdravlja i sredstvima opredijeljenih iz budžeta FZO započeti su radovi na adaptaciji prostora za službu fizikalne medicine i rehabilitacije kroz prvu fazu”, kazao je Erović.

Istakao je da su zaposleni “najvažnije i najvrednije u našoj bolnici” i “pokretačka snaga u svakom domenu”.

Opšta Bolnica ima ukupno 380 zaposlenih, od toga 65 ljekara, 45 specijalista, 8 užih specijalista i 12 specijalizanata. Taj podatak je svrstava u najbrojniji kadar, a po starosnoj strukturi i najmlađi kada je riječ o opštim bolnicama u Crnoj Gori.

“U 2022. godini u bjelopoljskoj Bolnici urađeno je 1.399 operacija, što je povećanje od 50 odsto u odnosu na posljednjih 10 godina. Ove godine je već u prvoj polovini godine urađeno oko 800 operacija, što ukazuje da će ova godina nadmašiti prethodnu”, kazao je Erović.

Bonus video: