MUP o crvenom meteoalarmu: Upozorenje učesnicima u sistemu zaštite i spašavanja, podići operativnu spremnost

"Naime, na osnovu informacija ZHMS narednih dana, a počev od danas 17.7.2023.godine, područje Crne Gore biće pod snažnim uticajem toplog tropskog talasa koji donosi visoke tropske temperature vazduha"

14848 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Na osnovu izvještaja Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Cme Gore (ZHMS) a u cilju pravovremenog i efikasnog djelovanja, Direktorat za zaštitu i spašavanje Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) poslao je upozorenje svim učesnicima u sistemu zaštite i spašavanja i ukazao na potrebu podizanja operativne spremnosti.

ZHMS je za danas izdao meteoalarm kategorije "crveno" kao najviši stepen upozorenja na visoke temperature vazduha koje se prognostički očekuju.

"Naime, na osnovu informacija ZHMS narednih dana, a počev od danas 17.7.2023.godine, područje Crne Gore biće pod snažnim uticajem toplog tropskog talasa koji donosi visoke tropske temperature vazduha. Temperature će biti znatno iznad prosječnih za ovo doba godine i u pojedinim mjestima očekuje se obaranje dnevnih temperaturnih rekorda. U najtoplijim djelovima na širem prostoru Podgorice i Danilovgrada, očekuje se da će temperatura vazduha dostizati i prelaziti 40 stepeni. Ukoliko u međuvremenu ne dođe do značajne promjene meteorološke situacije i promjene položaja meteoroloških sistema, dejstvo ovog tropskog talasa nastaviće se do oko 25. jula", ističe se u saopštenju MUP.

Iz tog Vladinog resora su dodali da se u periodu od 20. jula u sjevernim predjelima očekuje i umjeren do pojačan vjetar južnih smjerova, a u planinskim predjelima povremeno na udare i jak.

"U perifernim sjevernim, sjeverozapadnim i sjeveroistočnim predjelima, povremeno u popodnevnim satima (posebno u periodu od 18.-20. jula) u planinama će dolaziti do pojačanog razvoja oblaka sa uslovima za lokalnu izolovanu pojavu kratkotrajne kiše sa grmljavinom. Ova meteorološka situacija, između ostalog, narednih dana usloviće intenzivno sušenje površinske i niske vegetacije i time stvoriti vrlo visok do ekstremno visok indeks opasnosti od požara (FWI) što ukazuje na vrlo visok do ekstremno visok rizik od požara (wildfire) na otvorenom prostoru (FWI oko 50-60)", piše u saopštenju MUP.

Bonus video: