Britanci oduševljeni crnogorskom kuhinjom, Crna Gora sve popularnija destinacija

Na festivalu učestvuje 78 izlagača, a među njima su destinacije kao što su SAD, Grčka, Azerbejdžan, Češka, Kipar, Luizijana, Malezija, Misisipi, Sjeverna Karolina, Ekvador, Grenada, Barbados i dr.

24705 pregleda 68 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Nacionalna turistička organizacija Crne Gore
Foto: Nacionalna turistička organizacija Crne Gore

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, i ove godine, treći put zaredom, promoviše ponudu destinacije na festivalu hrane i putovanja “National Geographic Traveller Food Festival” koji se održava 15. i 16. jula 2023. godine, u Londonu.

Ovaj jedinstveni događaj u Velikoj Britaniji u organizaciji vodećeg britanskog medija specijalizovanog za putovanja, promoviše veoma poseban odnos između hrane i putovanja, pružajući priliku posjetiocima da isprobaju ukuse iz cijelog svijeta, upoznaju lokalnu kuhinju zemalja učesnica, uz kulinarske majstorske kurseve slavnih kuvara koji prikazuju specifične kuhinje, vinske prezentacije, demonstracije spremanja hrane uživo poznatih kuvara i intervjue sa priznatim autorima kuvara.

Glen Mutel, urednik Food National Geographic Traveller (UK) ističe: „Hrana je važan pokretač putovanja i kao istinski međunarodni događaj hrane i putovanja, Festival hrane National Geographic Traveller (UK) je rijetka prilika da na osnovu ukusa odlučite kuda ćete sledeće putovati. Osamdeset devet odsto posjetilaca događaja 2022. reklo je da ih je inspirisao da putuju.”

NTO
foto: Nacionalna turistička organizacija Crne Gore

“Intezivirane promotivne aktivnosti Nacionalne turističke organizacije Crne Gore u Velikoj Britaniji rezultirale su boljom vidljivošću i jačom reputacijom destinacije na ovom tržištu, što potvrđuju nagrade i višestruki rast turističkog prometa u prethodnoj i ovoj godini. Tokom prethodne godine zabilježen je petostruki rast broja dolazaka sa ovog tržišta, koji je nastavljen i u ovoj godini budući da je do kraja maja Crnu Goru posjetilo oko 23 000 turista koji su ostvarili oko 99 000 noćenja, što je u odnosu na uporedni period rekordne 2019. godine rast od 85% kada je u pitanju broj turista odnosno 91% kada je u pitanju broj noćenja. Pored promocije, unaprijeđena avio dostupnost i činjenica da četiri avio kompanije realizuju direktne letove iz britanskih gradova Londona i Mančestera, te cjenovna konkurentnost, ključni su razlozi ovog uspjeha. Učešće na ovom festivalu prilika je da putem degustacije crnogorske hrane i vina, dodatno inspirišemo hiljade posjetilaca da odaberu Crnu Goru kao sledeću destinaciju za putovanje. Prestižno je biti u društvu manjeg broja selektovanih i popularnih destinacija i raduje me što je crnogorski štand i ove godine među najposjećenijima”, istakla je Ana Tripković Marković, direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Predsjednik Izvršnog odbora Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Miško Rađenović i član Udruženja somelijera Crne Gore, predstavio je vinsku ponudu destinacije u okviru posebne vinske sesije. Vina kompanije Plantaže 13. jul oduševila su publiku i zainteresovala ih da saznaju više o Crnoj Gori kao turističkoj destinaciji.

NTO
foto: Nacionalna turistička organizacija Crne Gore

„Mogu da potvrdim da je najveće interesovanje posjetilaca bilo upravo za degustaciju crnogorskih proizvoda. Ovo je sjajna prilika da se Crna Gora prezentuje treću godinu zaredom i pokaže svoju ponudu, što hrane i vina, što cjelokupnu turističku ponudu, na festivalu hrane u Londonu“, kazao je Rađenović

Na štandu Nacionalne turističke organizacije Crne Gore ponudu je predstavila i lokalna turistička organizacija Podgorice.

„Ovo je jedinstvena prilika da na tržištu Velike Britanije, uz degustaciju tradicionalnih specijaliteta promovišemo Crnu Goru, ali i Podgoricu koja se može pohvaliti bogatom gastronomijom i vinskom ponudom. Samo na teritoriji glavnog grada postoji više od 25 lokalnih proizvođača vina, a u okviru državne, nacionalne kompanije Plantaže imamo najveći vinograd u jednom komadu u Evropi. I ove godine naš štand bilježi sjajnu posjećenost, a glavnu atrakciju predstavlja pršut u jednom komadu i proces njegovog rezanja“, ispričala je direktorica TO Podgorica, Irena Rogošić.

NTO
foto: Nacionalna turistička organizacija Crne Gore

Štand Crne Gore je i ove godine privukao veliki broj posjetilaca, koji su imali priliku da degustiraju crnogorska i vina i domaće specijalitete.

Jedan od posjetilaca štanda poručio je da ga je gastronomska ponuda Crne Gore zaintrigirala da posjeti Crnu Goru.

NTO
foto: Nacionalna turistička organizacija Crne Gore

“Ovaj sajam je zaista poseban jer posjetioci biraju koju će destinaciju sljedeću posjetiti na osnovu degustacije hrane i pića. Nikada nisam bio u Crnoj Gori, te sam zaista oduševljen raznolikošču gastro ponude. Na sajmu sam probao sam više vaših vina i sve to me je zaintrigiralo da posjetim vašu zemlju, što ću definitivno uraditi u narednom periodu“, kazao je on.

Na festivalu učestvuje 78 izlagača, a među njima su destinacije kao što su SAD, Grčka, Azerbejdžan, Češka, Kipar, Luizijana, Malezija, Misisipi, Sjeverna Karolina, Ekvador, Grenada, Barbados i dr.

NTO
foto: Nacionalna turistička organizacija Crne Gore

Izjave učesnika I kadrovi sa događaja dostupni su na www.mediabiro.tv, dok atmosferu sa festivala možete pogledati na videu:

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore