Opštine Nikšić i Plužine potpisali ugovori sa devet NVO

Odobreni projekti su nevladinih organizacija – „Impuls”, “Korina”, Centar za afirmaciju RE populacije, “Socijalna Pravda”, Društvo mladih ekologa, “Alfa centar”, Udruženje za pomoć licima ometenim u psihofizičko razvoju, “Biznis” centar i “Mozaik”

2680 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Opština Nikšić
Foto: Opština Nikšić

Predstavnici opština Nikšić i Plužine potpisali su ugovore sa devet nevladinih organizacija (NVO) čiji projekti, u ukupnoj vrijednosti od 145 hiljada eura, će biti realizovani u sklopu klastera “Zajedno – opštine Nikšić i Plužine”, a u okviru ReLOaD2 inicijative.

„ReLOaD2 je nastavak regionalnog projekta koji je već donio korist za više od 5000 građana širom Crne Gore. Radi na omogućavanju bolje saradnje lokalnih samouprava i nevladinih organizacija, uspostavljanju konkretnih partnerstava i primjeni projektno orijentisanog pristupa dodjeli sredstava NVO“, saopštili su iz Opštine Nikšić.

Odobreni projekti su nevladinih organizacija – „Impuls”, “Korina”, Centar za afirmaciju RE populacije, “Socijalna Pravda”, Društvo mladih ekologa, “Alfa centar”, Udruženje za pomoć licima ometenim u psihofizičko razvoju, “Biznis” centar i “Mozaik”.

Kako bi se preveniralo sve izraženije online nasilje, projekat „Alfa“ centra unapređuje kapacitete mladih da prepoznaju različite sajber prijetnje, a projekat NVO“ Socijalna pravda“ ima za cilj osnaživanje korisnika/ca prava na materijalno obezbjeđenje porodice da postanu konkurentniji na tržištu rada.

Društvo mladih ekologa nastoji da osnaži lokalne zajednice u Nikšiću i Plužinama da aktivno utiču u očuvanju voda, dok je projekat Udruženja za pomoć licima ometenim u psiho-fizičkom razvoju koncipiran kao set radionica sa stručnim licima koje će poboljšati komunikaciju, motoriku i socialne vještine djece. Projektom NVO „Mozaik“ će se za osobe sa invaliditetom sa teritorije opštine Nikšić, kao i za njihove porodice, obezbijediti inovativni servis psihosocijalne i pravne podrške, dok okosnicu projekta nevladine organizacije „Impuls“ čini organizacija besplatnih dodatnih časova djeci iz ranjivih kategorija za sticanje vještina pisanja i čitanja. Inicijativa NVO „Korina“ doprinosi smanjenju broja napuštenih pasa na human i sistemski način i poboljšanju javnog zdravlja na teritoriji opštine Nikšić.

Centar za afirmaciju RE populacije – CAREP tretira problem niskog stepena uključenosti mladih iz romsko-egipćanske zajednice u sportske i društveno - kulturne aktivnosti, dok je ključna komponenta projekta „Biznis“ centra praktičan rad i mentorstvo koje će pomoći uključivanju ranjivih kategorija u lokalno tržište rada.

U ime opštine Nikšić potpisivanju ugovora su prisustvovale Jelena Šekarić i Milijana Kovač, iz Sekretarijata za investicije i projekte, a u ime Opštine Plužine Nikola Cicmil. Nakon svečanog potpisivanja ugovora, ReLOaD tim održao je radionicu o sprovođenju projekata koji će tokom narednih šest do deset mjeseci donijeti konkretne benefite za lokalne zajednice.

U opštinama Nikšić i Plužine je u okviru ReLOaD2 projekta tokom protekle godine već sprovedeno sedam projekata u vrijednosti od 62.580 eura.

Bonus video: