Otvoreno odjeljenje pedijatrije u Bijelom Polju, Milatović: Brčvak, hvala ti u ime Crne Gore

"Novo odjeljenje pedijatrije sadrži dnevnu bolnicu, polu-intezivnu i intezivnu njegu, bolesničke sobe, sopstveni vešeraj, igraonicu, slanu sobu, apartmane, bolesničke sobe za osobe sa posebnim potrebama, što ga čini jednim od najbolje opremljenih odjeljenja u Crnoj Gori i region”, kazao je Erović

14695 pregleda 350 reakcija 15 komentar(a)
Foto: Jadranka Ćetković
Foto: Jadranka Ćetković

Rekonstruisano i potpuno adaptirano Pedijatrijsko odjeljenje u Bijelom Polju vrijedno 400.000 eura, na 950 metara kvadratnih danas su svečano otvorili predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, osnivač fondacije "Hemiias" Hajriz Brčvak i direktor Opšte bolnice u Bijelom Polju Kenan Erović.

Kompletna sredstva za adaptaciju prostora i nabavku najsavremenije medicinske opreme obezbijedila je humanitarna organizacija "Hemiias", Bjelopoljca velikog humaniste ovih prostora Hajriza Brčvaka.

Odjeljenje se nalazi dijelom u sklopu Bolnice i nastavlja u drugi dio davno izgrađenog bolničkog kompleksa koji nikada nije završen.

pedijatrija Bijelo Polje
foto: Jadranka Ćetković

Erović je istakao da se odjeljenje otvara u godini važnog jubileja - 100 godina postojanja Bolnice.

"Novo odjeljenje pedijatrije sadrži dnevnu bolnicu, polu-intezivnu i intezivnu njegu, bolesničke sobe, sopstveni vešeraj, igraonicu, slanu sobu, apartmane, bolesničke sobe za osobe sa posebnim potrebama, što ga čini jednim od najbolje opremljenih odjeljenja u Crnoj Gori i region”, kazao je Erović, napominjući da je Brčvaku duguje neizmjernu zahvalnost za donaciju koja će imati trajan uticaj na živote najmlađih pacijenata ali i njihovih porodica.

pedijatrija Bijelo Polje
foto: Jadranka Ćetković

Milatović je istakao važnost pedijatrije u medicine, što predstavlja zalog za budućnosti, jer je zdravlje djece prioritet svih nas zajedno, ali i odgovornost.

"Opšta bolnica u Bijelom Polju je jedan od primjera koji pozitivno svjedoči o tome kako, uz dobru volju i dobru namjeru za kratko vrijeme je moguće uraditi mnogo toga i vratiti ugled ovoj ustanovi kakav zaslužuju medicinski centri”, kazao je Milatović, dodajući da je donacijom humaniste Brčvaka pokazao kako se voli svoj grad i svoja država.

"Ali sve to utkano kroz njegov životni moto 'kada čovjek učini drugom bilo šta dobro ili loše, ustvari to čini sebi, ali onaj ko daje, nikada neće biti na gubitku. Ono što država nije mogla - mogao je gospodin Brčvak, koji ovim djelom izaziva svako poštovanje i zahvalnost građana Bijelog Polja ali i cijele Crne Gore. Hačko - hvala ti u ime građana Crne Gore", kazao je MIlatović, napominjući da su Hajrizova plemenitost i dobročinstvo jedini recept za neprolaznost.

pedijatrija Bijelo Polje
foto: Jadranka Ćetković

Šćekić je kazao da je ovo samo jedan u nizu uspješnih projekta koje je sproveo menadžment bjelopoljske Bolnice.

"Zahvaljujući jasnoj viziji, istinskom zalaganju svih zaposlenih, domaćinskom poslovanju i menadžerskim sposobnostima, bjelopoljska bolnica danas, po izgledu, tehničko-tehnološkim i kadrovskim kapacitetima i nivou kvaliteta zdravstvenih usluga, stoji rame uz rame sa razvijenim medicinskim ustanovama i kao takva služi na ponos cjelokupnom zdravstvenom sistemu. Ne tako davno svjedočili smo nezavidnom stanju u kojem se nalazila ova zdravstvena ustanova, u kojoj su zbog višedecenijskog nemara i nebrige i gotovo nikakvog ulaganja, uslovi za rad bili veoma loši, zdravstvena usluga na upitnom nivou, što je izazvalo veliko nepovjerenje i nezadovoljstvo građana", kazao je Šćekić.

pedijatrija Bijelo Polje
foto: Jadranka Ćetković

On je istakao da su rezultati poput ovih u BIjelom Polju vide i osjećaju građani širom Crne Gore, i da je za nešto više od godinu dana u zdravstveni sistem uloženo više od 30 miliona eura.

"U svakoj medicinskoj ustanovi pokrenut je proces modernizacije prostora, osavremenjavanja medicinske opreme, stručnog usavršavanja medicinskog kadra".

Šćekić je kazao da se iz kapitalnog budžeta samo za Opštu Bolnicu u Bijelom Polju realizuju se projekti vrijedni više od 2,2 miliona eura i to za magnetnu rezonancu najnovije generacije, za koju je završen tenderski postupak i uskoro se očekuje isporuka, a tenderski postupak se očekuje i za rekonstrukciju centralnog objekta ustanove.

"Takođe, zaključkom Vlade a na predlog Ministarstva zdravlja, za tu bolnicu opredijeljena su KNT sredstva u iznosu od preko 250 hiljada eura, nabavku digitalnog RTG aparata i sanitetskog vozila”, kazao je ministar dodajući da su u prošloj godini ukupne investicije u tu bolnicu iznosile 315 hiljada eura.

Počinje rekostrukcija Porodilišta, fondacija Brčvaka od potrebnih milion ulaže četvtinu

Hajriz Brčvak najavio je da će ovih dana započeti rekostrukcija Porodilišta u bjelopoljskoj Bolnici, za šta je iz njegove fondacije oprediljeno 250 hiljada eura, dok kompletna investicija iznosi 1 milion eura, zbog čega očekuje pomoć predsjednika Milatovića, Ministarstva zdravlja, Fonda zdravstva i ostalih insitucija.

Brčvak je podsjetio da je kroz dvije humanitarne akcije prije par mjeseci sakupljeno 1,1 milion eura.

“U prvoj akciji sakupljeno je više od 300 hiljada eura, od čega je više od 170 hiljada opredijeljeno za izgradnju humanitarnog finda “Hilal”, drugi dio za izgradnju kuća, a treći -oko 40 hiljada eura za kupovinu kreveta u bolnici.

Brčvak
Brčvakfoto: Jadranka Ćetković

U drugoj akciji je sakupljeno oko 800 hiljada eura, od čega je 500 hiljada potrošeno na liječenje ljudi kroz akciju Srcem za Crnu Goru- Budi human, kao i za izgradnju kuća. Ostalo je oko 250 hiljada eura, koje su tada skupljene za rekonstrukciju porodiljskog odjeljenja”, kazao je Brčvak dodajući da ovo nije kraj projektima koje će ta fondacija pomoći.

Obraćajući se predstavnicima vlasti Brčvak je kazao da je njihovo prisutvo vjetar u leđa svima koji rade za dobrobit Bijelog Polja i pozvao predsjednika Crne Gore i predstavnike institucija da učine sve kako bi mnogi projekti u Bijelom Polju bili završeni, poput žičare na Bjelasici, puta Bistrica – Gubavač.

Bonus video: