Toplotni talas napunio Hitnu

Hitnoj pomoći se u nedjelju javilo 900 građana, skoro dvostruko više nego uobičajenih 500 pacijenata dnevno. U Podgorici dnevno pregledaju više od 200 građana, više desetina slučajeva sunčanice i toplotnog udara

40722 pregleda 50 reakcija 19 komentar(a)
Crveni meteo alarm od juče na snazi, Foto: Luka Zekovic
Crveni meteo alarm od juče na snazi, Foto: Luka Zekovic

Zbog visokih temperatura prethodnih dana hitnoj pomoći javljalo se dnevno i do 900 pacijenata, dok se u Podgorici registruje više desetina slučajeva sunčanice i toplotnog udara.

Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć (ZHMP) Vuk Niković “Vijestima” je odgovorio da jedinice te ustanove bilježe povećan broj pacijenata usljed visokih temperatura. Kazao je da je osoblje hitne pomoći na teritoriji cijele države prekjuče pregledalo blizu 900 pacijenata. Poređenja radi, broj pregleda za 24 sata tokom aprila i maja bio je između 500 i 600.

“Medicinski timovi u Podgorici dnevno pregledaju više od 200 pacijenata, među kojima ima više desetina slučajeva sunčanica i toplotnih udara. Povećan broj pacijenata tokom praznika i vikenda registrovan je i na primorju, gdje je recimo jedinica u Ulcinju za 24 sata, samo u ambulanti, imala oko 100 pacijenata, Budva oko 60, Bar u prosjeku oko 70 dnevno”, rekao je Niković.

Najčešće se javljaju hronični pacijenti

Hitnu pomoć posljednjih dana uglavnom traže hronični bolesnici. Niković je kazao da se njima savjetuje da posebno vode računa za vrijeme vrelog ljetnjeg talasa. Pojasnio je da dolaze i pacijenti koji inače nemaju zdravstvenih problema, ali se javljaju hitnoj pomoći zbog vrtoglavice, slabosti, nesvjestice, mučnine i povraćanja.

Niković
Nikovićfoto: TV Vijesti

“Zavod za HMP savjetuje da građani ne izlaze napolje između 10 i 17 sati, ukoliko je moguće. Savjetuje se redovno hidriranje, do dva litra vode dnevno, i kada ne osjećamo žeđ. Takođe, preporučuje se nosešnje adekvatne, lagane odjeće, obavezno kapa ili šešir, koristiti svaku priliku za boravak u hladu, obavezno je nošenje zaštitnog faktora. Tropske vrućine mogu izazvati ozbiljne tegobe i kod zdravih osoba, dok su hronični bolesnici, stariji i djeca posebno ugroženi”, naglasio je Niković.

Tropske temperature do 25. jula

Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS) za juče je izdao meteoalarm kategorije “crveno” kao najviši stepen upozorenja na visoke temperature vazduha.

Podgorica, vrućina
foto: Luka Zeković

“Narednih dana, od 17. jula područje Crne Gore biće pod snažnim uticajem toplog tropskog talasa koji donosi visoke tropske temperature vazduha. Temperature će biti znatno iznad prosječnih za ovo doba godine u pojedinim mjestima očekuje se obaranje dnevnih temperaturnih rekorda. U najtoplijim dijelovima na širem prostoru Podgorice i Danilovgrada, očekuje se da će temperatura vazduha dostizati i prelaziti 40 stepeni”, navodi se u saopštenju ZHMS.

Upozorili su da će se dejstvo tropskog talasa nastaviti sve do oko 25. jula, ako u međuvremenu ne dođe do značajne promjene meteorološke situacije.

“U periodu od 20. jula u sjevernim predjelima očekuje se i umjeren do pojačan vjetar južnih smjerova u planinskim predjelima povremno na udare i jak. U perifernim sjevernim, sjeverozapadnim i sjeveroistočnim predjelima povremeno u popodnevnim satima (posebno od 18. do 20. jula) u planinama dolaziće do pojačanog razvoja oblaka sa uslovima za lokalnu izolovanu pojavu kratkotrajne kiše sa grmljavinom”, piše u saopštenju.

Ova meteorološka situacija, između ostalog, narednih dana usloviće intenzivno sušenje površinske i niske vegetacije i time stvoriti vrlo visok do ekstremno visok indeks opasnosti od požara što, navode iz ZHMS, ukazuje na vrlo visok do ekstremno visok rizik od požara na otvorenom prostoru.

Podgorica, vrućina
foto: Luka Zeković

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) juče je poslalo upozorenje svim učesnicima u sistemu zaštite i spasavanja i ukazao na to da bi trebalo podići operativnu spremnost jer je vrlo visok do ekstremno visok indeks opasnosti od požara.

U slučaju toplotnog udara odmah reagovati

Prema preporukama Instituta za javno zdravlje (IJZ), pacijenti sa simptomima toplotnog udara, kao što su vruća i suva koža, nesvjestica, bunilo, treba odmah da pozovu hitnu pomoć ili transportuju osobu u najbližu zdravstvenu ustanovu.

Tropske vrućine mogu izazvati ozbiljne tegobe i kod zdravih osoba
Tropske vrućine mogu izazvati ozbiljne tegobe i kod zdravih osobafoto: Luka Zeković

Do tada se savjetuje da se osoba premjesti na hladnije mjesto, u vodoravan položaj i preporučuje se rashlađivanje hladnim oblogama. Ukoliko je osoba bez svijesti, treba je postaviti da leži na stranu zbog prohodnosti disajnih puteva.

Savjetuje se uzimanje vode, češćih i manjih obroka i više salata i voća, tuširanje, nošenje komotne odjeće svijetlih boja od prozračnih, prirodnih materijala.

Hroničnim bolesnicima preporučuje se da sa povećanim oprezom prate zdravstveno stanje. Oboljeli od dijabetesa trebalo bi da kontrolišu i regulišu nivo šećera u krvi, a kardiovaskularni bolesnici krvni pritisak. Preporuka je redovno uzimanje terapije, a ljekove bi trebalo čuvati na temperaturi ispod 25 stepeni ili u frižideru.

Bonus video: