Ne morate da dajete ličnu kartu i JMB kad plaćate račune

Građani se žale da im u Pošti, kad plaćaju kablovsku, struju... traže na uvid lična dokumenta

13314 pregleda 15 komentar(a)
Provjera obavezna kod uplata na žiro-račun e-transfera novca, Foto: BORIS PEJOVIC
Provjera obavezna kod uplata na žiro-račun e-transfera novca, Foto: BORIS PEJOVIC

Građani nisu u obavezi da se službenicima Pošte Crne Gore identifikuju kada na njihovim šalterima plaćaju račune. To su “Vijestima” rekli iz tog akcionarskog društva, odgovarajući na pritužbe dijela građana koji tvrde da je praksa drugačija.

Više njih ispričali su “Vijestima” da su im u podgoričkim poslovnicama Pošte službenici prilikom plaćanja računa tražili na uvid ličnu kartu i matični broj.

Tvrde da je to bio slučaj i kod plaćanja usluga jednog od kablovskih operatora, za račun od desetak eura.

"Nije obaveza prilikom plaćanja računa. Provjeru identiteta korisnika vršimo prilikom uplata na žiro-račun i korišćenja naših usluga elektronskog transfera novca", kazali su iz Pošte "Vijestima".

Kada je to ipak slučaj, rekli su da Pošta prilikom uplata gotovine (nalog za uplatu, usluge transfera novca) primjenjuje procedure u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma i da je, kao obveznik, dužna "da sprovodi mjere utvrđivanja i provjere identiteta klijenta, kao i praćenja poslovnog odnosa i kontrole transakcija klijenta".

"A naročito da: utvrdi i provjeri identitet klijenta na osnovu dokumenata, podataka i informacija iz vjerodostojnih, nezavisnih i objektivnih izvora i prikupi podatke o klijentu, odnosno izvrši provjeru prikupljenih podataka o klijentu na osnovu vjerodostojnjih, nezavisnih i objektivnih izvora (u daljem tekstu: identifikacija klijenta)", citirali su u odgovoru djelove Zakona.

Dodali su i da su u tom slučaju, u postupku utvrđivanja identiteta, dužni da pribave fotokopiju lične isprave koja sadrži fotografiju lica čiji identitet se utvrđuje ili provjerava...

"Pošta Crne Gore je, u skladu sa citiranim zakonskim normama, u obavezi da prati tokove novca kroz identifikaciju lica koja vrše uplatu. Na istovjetan način postupaju sve platne institucije", rekli su iz Pošte.

Bonus video: