Treći po redu protest za odbranu rijeke Gračanice pod parolom "Imamo pravo da bude čisto"

"Ovoj poražavajućoj situaciji ne doprinose samo nesavjesni pojednici već i cjelokupna komunalna uprava koja nije prepoznala goruće probleme i na adekvatan način implementirala kaznenu politiku kako bi spriječila devastaciju prirodnih dobara koja su opšte dobro", navodi se u saopštenju Ecoptriotizma

3632 pregleda 2 komentar(a)
Zgrada Opštine Nikšić ispred koje će se održati protest, Foto: Svetlana Mandić
Zgrada Opštine Nikšić ispred koje će se održati protest, Foto: Svetlana Mandić

U ponedeljak, 24. jula, održaće se treći po redu pro(test) za odbranu rijeke Gračanice, pod parolom “Imamo pravo da bude čisto”. Protest će se održati ispred zgrade Opštine Nikšić sa početkom u deset časova i trajaće sat

Cilj je, kako su poručili iz Ecopatriotizma, organizatori protesta, poboljšanje životne sredine kako na području rijeke Gračanice tako i širom Nikšića jer je, kako su istakli, evidentno da građani svakodnevno svjedoče devastaciji prirodnih dobara i sve većem broju divljih deponije koje prijete da ugroze kako životnu sredinu, tako i zdravlje građana.

„Ovoj poražavajućoj situaciji ne doprinose samo nesavjesni pojednici već i cjelokupna komunalna uprava koja nije prepoznala goruće probleme i na adekvatan način implementirala kaznenu politiku kako bi spriječila devastaciju prirodnih dobara koja su opšte dobro. Pored neadekvatnog i nemarnog obavljanja radnih zadataka, na snazi je i ćutanje javne uprave koje dodatno podriva problematiku, budući da se vlast finansira iz budžeta građana Nikšića“, navodi se u saopštenju Ecopatriotizma.

..
foto: Ecopatriotizam

Kako su naveli, građani su na izborima novoj lokalnoj upravi dali povjerenje sa željom da vide promjene, a ne da „preuzmu praksu stare vlasti, takozvanih centara moći, što se dodatno negativno odrazilo na demokratiju i ljudska prava, kao i na to da sve veći broj ljudi odlazi iz Nikšića“.

Gračanica
foto: Ecopatriotizam

Komunalna slika Nikšića je, navodi se u saopštenju, i ranije bila problem, pogotovo u području korita rijeke Gračanice, ali je u „poljednjih 12 mjeseci ovaj ekocid eskalirao do te mjere da čak ni vegetacija ne može da sakrije tragove ilegalnih radnji“. Podsjećaju da je u toku akcija prikupljanja potpisa za smjenu direktora Komunalnog preduzeća, Milete Milatovića, zbog „nedekvatnog obavljanja radnih zadataka, nedovoljnog broja radne snage na održavanju čistoće grada, kao i zbog i odbijanja saradnje“.

Gračanica
foto: Ecopatriotizam

„Građani sa prebivalištem u Nikšiću peticiju će moći da potpišu na samom protestu, a istu mogu potpisati u Propaganda baru i u Bard kafeu. Aktivisti Eko bontona i aktivistkinje Ecopatriotizma potpise će prikupljati i obilaženjem nikšićkih domaćinstava“, stoji u saopštenju.

Peticija je pokrenuta prije sedam dana i do sada je, prema njihovim navodima, prikupljen značajan broj potpisa.

Bonus video: