Hitna nije htjela da pomogne dječaku, Zavod utvrđuje šta se desilo

Majka petnaestogodišnjaka tvrdi da je po dolasku u Hitnu pomoć informisana da nemaju pedijatra i da je ljekarka, čije ime ne zna, bila u hodniku i nije htjela da ga pregleda

38226 pregleda 56 reakcija 55 komentar(a)
Hitna pomoć u Podgorici (Arhiva), Foto: Luka Zeković
Hitna pomoć u Podgorici (Arhiva), Foto: Luka Zeković

Ljiljana Vuković, majka petnaestogodišnjaka koji je prekjuče hospitalizovan u Kliničkom centru Crne Gore, tvrdi da osoblje podgoričke Hitne pomoći prethodno u nedjelju ujutru nije htjelo da pregleda njeno dijete i da su prekršeni zakoni i prava maloljetnika, zbog čega se žalila nadležnima.

Iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, međutim, tvrde da je taj slučaj prijavljen Zaštitniku prava pacijenata i da će podnosilac prigovora u zakonskom roku biti obaviješten o rezultatu postupka.

Poručili su i da se hitna pedijatrijska služba nalazi na Institutu za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore i da se sva hitna stanja tretiraju u toj ustanovi.

Vukovićeva je kazala da je u nedjelju ujutru otišla u Dom zdravlja u centru grada koji je zatvoren, nakon čega je pozvala hitnu pomoć i objasnila da petnaestogodišnjak povraća, ima dijareju i da je u lošem zdravstvenom stanju.

Tvrdi da su joj u telefonskom razgovoru rekli da dijete dovede u Hitnu pomoć, koja je najbliža ustanova tom domu zdravlja.

Vuković je istakla da je po dolasku u Hitnu pomoć informisana da nemaju pedijatra i da je ljekarka, čije ime ne zna, bila u hodniku i nije htjela da ga pregleda.

Naglasila je da su ih uputili u dom zdravlja u Bloku V, a da je njen sin sve vrijeme povraćao i bio malaksao. Nakon što su stigli u Blok V, upućeni su na Infektivnu kliniku gdje je dijete pregledano i hospitalizovano, uz objašnjenje da je vjerovatno u pitanju trovanje.

Majka dječaka dostavila je i izvještaj ljekara specijaliste i objasnila da je njen sin na ispitivanju i da mu je propisana terapija.

Kazala je da se zbog ovog propusta obratila Zaštitniku prava pacijenata, ali i pisala Ministarstvu zdravlja, Vladi, Glavnom gradu, kao i da planira da pokrene postupak protiv ljekarke i medicinske sestre koji su odbili da pruže medicinsku pomoć djetetu.

Iz Zavoda su "Vijestima" odgovorili da jedinica u Podgorici nema pedijatrijsku službu, ali sva hitna stanja koja se odnose na febrilne konvulzije, epileptične napade, saobraćajni i drugi trumatizam, ugrožen srčani rad i disanje, bez razlike da li se radi o djetetu ili odrasloj osobi, tretiraju u hitnoj medicinskoj pomoći.

"Hitna pedijatrijska služba nalazi se na Institutu za bolesti djece i sva hitna stanja se tretiraju u toj ustanovi. Sporna situacija koja se desila navedenog dana, ako se desila, nije evidentirana na prijemno – trijažnom punktu, kao ni u ambulanti. Svaki pacijent, kao i pratnja pacijenta, ukoliko je nezadovoljan pruženom medicinskom uslugom, može poslati dopis Zavodu za HMP – Zaštitniku prava pacijenata, kako bi se, shodno zakonskoj proceduri, pokrenuo izviđaj unutar ustanove i utvrdile sve relevantne činjenice, a sve u interesu zaštite zdravlja pacijenata. Majka pacijenta je dana 17.07.2023. godine Zavodu za hitnu medicinsku pomoć dostavila prigovor na rad jedincie ZHMP u Podgorici i prigovoro je proslijeđen zaštitniku prava pacijenata Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, koji je prigovor uzeo u rad. Podnosilac prigovora će u zakonskom roku biti obaviješten o rezultatu navedenog postupka", piše u odgovoru Zavoda.

Bonus video: