Semafori na Bojani ostali bez boje

Mobilna svjetlosna signalizacija na na most ka Adi u kvaru, vozači se snalaze kako znaju i umiju

4897 pregleda 2 komentar(a)
Semafor van funkcije, Foto: Samir Adrović
Semafor van funkcije, Foto: Samir Adrović

Mobilni semafori na mostu na Bojani, spektakularno najavljeni prije prvomajskih praznika kao rješenje problema koji duže opterećuje saobraćaj prema ostrvu zbog postojanja samo jedne kolovozne trake, nijesu u funkciji iako je špic sezone u toku.

Leart Taipi, sekretar sekretarijata za komunalne i stambene djelatnosti u Opštini Ulcinj, u čijoj nadležnosti su semafori na mostu, nije odgovorao na poruke i pitanja “Vijesti” zašto semafori ne rade i od kada.

Predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari na svom Fejsbuk profilu krajem aprila napisao je da će semafori olakšati saobraćaj pred početak i tokom sezone. On je potvrdio “Vijestima” da je mobilne semafore postavila Opština.

Prema nezvaničnim saznanjima, semafori ne rade jer se istrošio, odnosno pokvario akumulator pa moraju da budu prikopčani na struju. Drugi sagovornik kazao je da je problem u “štelovanju”, što opravku čini komplikovanijom.

Most je otvoren za saobraćaj 1984. godine, u vrijeme ekspanzije ulcinjskog turizma. U istoriju je poslao legendarne splavove koji su do tada dovozili goste na Adu i krstarili između obala rijeke baš na mjestu gdje je sada most.

Luk nespretno projektovanog mosta je takav da vozač na početku sa jedne strane ne može vidjeti da li mu je u susret već krenulo vozilo sa druge strane. Samo jedna kolovozna traka zbog toga je često dovodila do nezgodnih situacija, odnosno verbalnih pa i fizičkih obračuna, kada bi se zbog nemogućeg mimoilaženja, vozila susretala na sredini mosta a nijedan od vozača nije bio voljan da popusti i da se vrati nazad.

O tome svjedoči skorašnji događaj, samo nekoliko dana nakon što su semafori pušteni u funkciju, kada se na sredini mosta dogodio težak incident - u fizičkom obračunu, dva mladića iz Ulcinja, zadobili su teške tjelesne povrede. Dvojicu Podgoričana policija je tada sumnjičila da su u noći između 30. aprila i 1. maja, izvršili krivično djelo nasilničko ponašanje u sticaju sa krivičnim djelom teška tjelesna povreda.

“Vijestima” je iz policije tada rečeno da se incident dogodio nakon što su se Ulcinjani i Podgoričani, automobilima, sreli na uskom mostu, a niko nije želio da se vrati vozilom nazad kako bi omogućio prolaz drugom.

Na snimku dostavljenom “Vijestima” vidjelo se kako dvojica napadača tuku jednog muškarca nogama, šakama i palicom.

Bonus video: